OK

OKCancel

Thank you

Close

De kliniek voor haarverlies

Haar

De essentiële rol van de stamcellen

Haar

De essentiële rol van de stamcellen

De stamcellen zorgen voor de haarregeneratie. Dankzij de stamcellen wordt een haar die uitvalt vervangen door de groei van een nieuwe haar.
De stamcellen bevinden zich in 2 reservoirs. Het bovenste reservoir is te vinden in het bovendeel van de haarfollikel, onder de talgklier, en het onderste reservoir ligt vlak boven de bulbus.

  • Stamcellen in het bovenste reservoir
  • Stamcellen in het onderste reservoir

Deze 2 reservoirs zijn niet hetzelfde. Er is aangetoond dat het onderste reservoir over een bijzondere eigenschap beschikt: het bevindt zich in een zuurstofarme zone. We spreken dan van een hypoxische omgeving. In vitro testen wijzen uit dat hypoxie bevordelijk is voor het vertragen van de proliferatie van stamcellen. Deze hypoxische omgeving zou de functionaliteit van stamcellen behouden, dat wil zeggen de capaciteit om op externe signalen te reageren om nieuw haar te creëren. Onlangs is er een verband aangetoond tussen haaruitval en een vermindering van de stamcelactiviteit bij de bulbus. Door te zorgen dat de stamcellen goed blijven functioneren, zou het verlies van haardichtheid dus mogelijk bestreden kunnen worden.

Alopecia 

Alle definities
Alopecia

Progressieve haaruitval, op specifieke plekken of in het algemeen. Alopecia leidt tot kaalheid.

Aminozuur

Klein molecuul van 10 à 15 atomen, dat het belangrijkste bestanddeel is van de proteïnen van alle levende wezens. Met z'n twintigen bouwen ze een keten op om zo proteïnen te vormen.

Haarbulbus

Zone bij de haarwortel, bij het uiteinde van de haarschacht, die diep verankerd ligt in de lederhuid. Deze bestaat uit keratinocyten (cellen die het haar vormen) en melanocyten (pigmentcellen).
Bij de haarbulbus bevindt zich de huidpapil, een zone die rijkelijk voorzien is van bloedvaten, die de haarfollikel van alle noodzakelijke voedingsstoffen voorziet zodat het haar kan groeien.

De stamcellen

De cellen die aan de oorsprong liggen van de regeneratie van alle weefsels. Zij hebben het vermogen om hun hele leven lang cellen te produceren.

Intercellulair cement

Het intercellulaire cement is een extracellulaire vette substantie die zorgt voor de samenhang van de cellen binnenin een weefsel.

Collageen

Collageen, dat van nature geproduceerd wordt door bepaalde lichaamscellen (de fibroblasten in de huid), zorgt voor de weerstand, elasticiteit en souplesse van de huid. Bij het haar omhult en beschermt een omhulsel van collageenvezels het haarzakje.

Cortex

Het belangrijkste en centrale deel van de haarvezel, dat wordt beschermd door de cuticula.

Cuticula

Beschermende buitenkant van de haarvezel.

Haarfollikel

Ligt 4 mm onder de hoofdhuid verstopt en is het fabriekje waar het haar wordt gemaakt. Bij een haarfollikel hoort ook een talgkliertje.

Microcirculatie

Stelsel van bloed- en lymfevaatjes waardoor de extracellulaire uitwisseling van gas en vloeistoffen plaatsvindt.

Fototrichogram

Evaluatietechniek van de staat van een haardos, die bestaat uit het scheren van 1cm² hoofdhuid, en het fotograferen van deze zone, net na het scheren en opnieuw 2 dagen later.

Screening

Biologische methode om nieuwe moleculen te identificeren die een bepaalde werking hebben waarnaar gezocht wordt. Met deze HTS-techniek (High Throughput Screening) is het mogelijk om duizenden moleculen per dag te testen. Het is de eerste stap bij een zoektocht naar nieuwe actieve werkstoffen.

Vertex

Kruin, bovenkant van de schedel.