OK

OKCancel

Thank you

Close

De kliniek voor haarverlies

Haarverlies

Alle antwoorden op uw vragen.

Haar

De opbouw

Haar is een orgaan dat complexer is dan het lijkt. Het zichtbare en meest bekende deel is een vezel die bestaat uit talloze cellen die weer bestaan uit:

 • - tot 90% keratinen (proteïnen ),
 • - pigmenten, melanines,
 • - water (12 tot 15%)
 • - lipiden (5%)
 • - en sporen van mineraalelementen.

De mechanische weerstand bij het borstelen komt uit de kern, de cortex. Die vormt 90% van de totale haarmassa. De keratinen (proteïnen) waaruit de cortex bestaat worden bij elkaar gehouden door een vet bindmiddel en spelen een essentiële rol bij de stevigheid.

 • Cortex
 • Cuticula
 • Schubben

Om de cortex te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf (zoals vocht, UV-stralen, vervuiling, chemische behandelingen etc.), beschikt het haar over een dunne laag platte cellen die dakpansgewijs over elkaar liggen. Dat is de cuticula. Een vette verbindingsstof bestaande uit ceramiden, zorgt voor de samenhang van de beschermende schubben.

3 à 4 mm onder het oppervlak van de hoofdhuid, in het hart van een soepele collageenomhulling, bevindt zich echter het productiecentrum van het haar: het haarzakje. En bij die basis, genaamd de bulbus, bevinden zich de noodzakelijke spelers voor de regeneratie van het haar:

 • - een belangrijke vaatvoorziening om alle belangrijke voedingsstoffen aan de haarfollikel aan te leveren, die nodig zijn voor de haargroei
 • - de cellen die de vezel vormen, de keratinocyten. Die vermenigvuldigen zich in hoog tempo. Dagelijks produceren onze haarzakjes een miljoen keratinocyten. - (x) Door deze intensieve activiteit groeit het haar: 0,3 mm per dag.
 • - de cellen die verantwoordelijk zijn voor de kleur: de melanocyten, die de melanine produceren.
  • Keratinocyten
  • Haarspier
  • Collageenomhulsel
  • Vaatstelsel
 • Maar vooral waardevolle cellen, waarvan de zo goed als onbeperkte capaciteit tot het produceren van nieuwe cellen, een natuurlijk en uniek reservoir voor haarvernieuwing vormt: de stamcellen.

Alopecia 

Alle definities
Alopecia

Progressieve haaruitval, op specifieke plekken of in het algemeen. Alopecia leidt tot kaalheid.

Aminozuur

Klein molecuul van 10 à 15 atomen, dat het belangrijkste bestanddeel is van de proteïnen van alle levende wezens. Met z'n twintigen bouwen ze een keten op om zo proteïnen te vormen.

Haarbulbus

Zone bij de haarwortel, bij het uiteinde van de haarschacht, die diep verankerd ligt in de lederhuid. Deze bestaat uit keratinocyten (cellen die het haar vormen) en melanocyten (pigmentcellen).
Bij de haarbulbus bevindt zich de huidpapil, een zone die rijkelijk voorzien is van bloedvaten, die de haarfollikel van alle noodzakelijke voedingsstoffen voorziet zodat het haar kan groeien.

De stamcellen

De cellen die aan de oorsprong liggen van de regeneratie van alle weefsels. Zij hebben het vermogen om hun hele leven lang cellen te produceren.

Intercellulair cement

Het intercellulaire cement is een extracellulaire vette substantie die zorgt voor de samenhang van de cellen binnenin een weefsel.

Collageen

Collageen, dat van nature geproduceerd wordt door bepaalde lichaamscellen (de fibroblasten in de huid), zorgt voor de weerstand, elasticiteit en souplesse van de huid. Bij het haar omhult en beschermt een omhulsel van collageenvezels het haarzakje.

Cortex

Het belangrijkste en centrale deel van de haarvezel, dat wordt beschermd door de cuticula.

Cuticula

Beschermende buitenkant van de haarvezel.

Haarfollikel

Ligt 4 mm onder de hoofdhuid verstopt en is het fabriekje waar het haar wordt gemaakt. Bij een haarfollikel hoort ook een talgkliertje.

Microcirculatie

Stelsel van bloed- en lymfevaatjes waardoor de extracellulaire uitwisseling van gas en vloeistoffen plaatsvindt.

Fototrichogram

Evaluatietechniek van de staat van een haardos, die bestaat uit het scheren van 1cm² hoofdhuid, en het fotograferen van deze zone, net na het scheren en opnieuw 2 dagen later.

Screening

Biologische methode om nieuwe moleculen te identificeren die een bepaalde werking hebben waarnaar gezocht wordt. Met deze HTS-techniek (High Throughput Screening) is het mogelijk om duizenden moleculen per dag te testen. Het is de eerste stap bij een zoektocht naar nieuwe actieve werkstoffen.

Vertex

Kruin, bovenkant van de schedel.