OK

OKCancel

Thank you

Close

De kliniek voor haarverlies

Haarverlies

Alle antwoorden op uw vragen.

Alopecia

Verschil tussen normale haaruitval en alopecia

Er zijn 2 belangrijke soorten alopecia:

 • - Androgenetische alopecia
  Komt het meest voor en heeft een genetische oorzaak (een erfelijke factor) en een hormonale oorzaak. Vanaf de puberteit laat de stroom mannelijke hormonen (androgenen) geleidelijk aan de haarzakjes verzwakken. Dit leidt over tientallen jaren tot een korter leven van het haar.
 • Mannen zijn dus het favoriete doel: 25% van de mannen van 25 jaar en tot 50% van de mannen van 50 jaar. Maar niet alle haarfollikels van een haardos vallen overmatig uit, sommigen worden gespaard. Bijvoorbeeld die in de nek, terwijl die in de inhammen en de bovenkant van de schedel (de kruin) juist het ergst getroffen worden.

  Ontwikkeling van androgenetische alopecia bij mannen

 • Vrouwen hebben minder vaak last van dit soort alopecia (slechts 25%) vanwege een verschil in hormonale balans.

  Ontwikkeling van androgenetische alopecia bij vrouwen

 • Telogeen effluvium
  Dit uit zich in een diffuse haaruitval verspreid over de hele hoofdhuid. Dit komt doordat een te groot aantal haren op het zelfde moment overgaan in de uitvalfase. Dit kan veroorzaakt worden door stress, belangrijke voedingstekorten, medicijngebruik, hormoonveranderingen of seizoenswisselingen.
  • Na de bevalling (effluvium post-partum): 2 à 3 maanden na de bevalling verliest de vrouw plotseling grote hoeveelheden haar. De bevalling gaat namelijk gepaard met de terugkeer naar een normaal oestrogeengehalte, na een zwangerschap van 9 maanden. Hierdoor gaan veel haarfollikels over in de uitvalfase. Binnen enkele maanden wordt de haardos weer normaal.
  • Tijdens de menopauze: de sterke daling van oestrogenen leidt tot een soort van diffuse alopecia die gepaard gaat met dunner wordend haar.
  • Seizoenshaaruitval: blootstelling aan de zon beïnvloedt de steroïden hormoonproductie (2 seizoenspieken in augustus-september en in het voorjaar) en leidt tot diffuse haaruitval.

Er bestaan ook andere soorten alopecia die veel ernstiger zijn en die medisch behandeld dienen te worden.

 • - Plaatselijke alopecia : dit kan worden veroorzaakt door huidproblemen zoals een tumor, brandwonden of alopecie areata, bestraling of parasieten zoals ringworm of lichen;
 • - Pelade of alopecie areata, wordt gekenmerkt door haarverlies op 1 of meer grote of kleine plekken. Dit heeft een auto-immuun oorzaak.

Alopecia 

Alle definities
Alopecia

Progressieve haaruitval, op specifieke plekken of in het algemeen. Alopecia leidt tot kaalheid.

Aminozuur

Klein molecuul van 10 à 15 atomen, dat het belangrijkste bestanddeel is van de proteïnen van alle levende wezens. Met z'n twintigen bouwen ze een keten op om zo proteïnen te vormen.

Haarbulbus

Zone bij de haarwortel, bij het uiteinde van de haarschacht, die diep verankerd ligt in de lederhuid. Deze bestaat uit keratinocyten (cellen die het haar vormen) en melanocyten (pigmentcellen).
Bij de haarbulbus bevindt zich de huidpapil, een zone die rijkelijk voorzien is van bloedvaten, die de haarfollikel van alle noodzakelijke voedingsstoffen voorziet zodat het haar kan groeien.

De stamcellen

De cellen die aan de oorsprong liggen van de regeneratie van alle weefsels. Zij hebben het vermogen om hun hele leven lang cellen te produceren.

Intercellulair cement

Het intercellulaire cement is een extracellulaire vette substantie die zorgt voor de samenhang van de cellen binnenin een weefsel.

Collageen

Collageen, dat van nature geproduceerd wordt door bepaalde lichaamscellen (de fibroblasten in de huid), zorgt voor de weerstand, elasticiteit en souplesse van de huid. Bij het haar omhult en beschermt een omhulsel van collageenvezels het haarzakje.

Cortex

Het belangrijkste en centrale deel van de haarvezel, dat wordt beschermd door de cuticula.

Cuticula

Beschermende buitenkant van de haarvezel.

Haarfollikel

Ligt 4 mm onder de hoofdhuid verstopt en is het fabriekje waar het haar wordt gemaakt. Bij een haarfollikel hoort ook een talgkliertje.

Microcirculatie

Stelsel van bloed- en lymfevaatjes waardoor de extracellulaire uitwisseling van gas en vloeistoffen plaatsvindt.

Fototrichogram

Evaluatietechniek van de staat van een haardos, die bestaat uit het scheren van 1cm² hoofdhuid, en het fotograferen van deze zone, net na het scheren en opnieuw 2 dagen later.

Screening

Biologische methode om nieuwe moleculen te identificeren die een bepaalde werking hebben waarnaar gezocht wordt. Met deze HTS-techniek (High Throughput Screening) is het mogelijk om duizenden moleculen per dag te testen. Het is de eerste stap bij een zoektocht naar nieuwe actieve werkstoffen.

Vertex

Kruin, bovenkant van de schedel.