OK

OK Cancel

Thank you

Close

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_10_Can_children_dandruff.jpg

KAN ROOS BIJ KINDEREN VOORKOMEN?

NEEN.

Hoewel roos bij kinderen niet voorkomt, kunnen pasgeborenen wel seborroïsche dermatitis (melkkorsten) hebben met vette, plakkerige vlokken door de hogere talgproductie in deze levensfase. Deze melkkorsten bevinden zich voornamelijk op de hoofdhuid.IS ROOS EEN GENETISCHE AANDOENING?

JA.

Hoewel we de betrokken genen nog niet konden determineren, kunnen we wel bevestigen dat roos gelinkt is aan uw eigen aanleg ervoor. En die aanleg voor roos, kan u geërfd hebben van uw ouders. Mensen die roos hebben, zijn doorgaans ook vatbaarder voor huidontstekingen. Wat tevens een factor is die roos veroorzaakt. 

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_12_Do_seasons_or_climate_have_impact_on_dandruff.jpg

HEBBEN DE SEIZOENEN OF HET KLIMAAT INVLOED OP ROOS?

JA.

Klimaatveranderingen of het wisselen van de seizoenen beïnvloeden de uiterlijke tekenen en de ernst van roos.

Waarom dat zo is?
De winter gaat bijvoorbeeld gepaard met bepaalde factoren die roos versterken. Neem nu het dragen van een hoofddeksel zoals een hoed of een muts. Dit zorgt voor extra warmte waardoor de micro-organismen op de hoofdhuid zich verspreiden en het fenomeen roos toeneemt. Een tweede reden is dat de hoofdhuid in de winter droger is door de extra warmte in huis.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_13_IS_DANDRUFF_CONTAGIOUS.jpg

IS ROOS BESMETTELIJK?

NEEN.

Het ontstaan van roos is gerelateerd aan een onevenwichtige hoofdhuid. Een hoofdhuid die niet in balans is, is dan weer het gevolg van een toename aan de gist Malassezia, een wijziging in de samenstelling van het sebum (talg) en een verstoorde hoofdhuidbarrière.ANTI-ROOS SHAMPOO VERLIEST NA ENIGE TIJD ZIJN EFFECT?

NEEN.

Anti-roos shampoos zijn speciaal ontwikkeld om op langere termijn de strijd tegen roos en seborroïsche dermatitis op de hoofdhuid aan te gaan. Dit betekent dus dat anti-roos shampoos bij élk gebruik hun efficiëntie bewijzen.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_15_Do_men_suffer_more_from_dandruff_than_women.jpg

KOMT ROOS BIJ MANNEN VAKER VOOR DAN BIJ VROUWEN?

JA.

We stellen inderdaad vast dat meer mannen dan vrouwen klagen over roos. Bijkomende klachten ten gevolge van roos bij mannen zijn droogheid, jeuk en irritatie van de hoofdhuid.

KAN IK ROOS IN MIJN BAARD HEBBEN?

JA.

Roos, of schilfers, in de baard heeft dezelfde oorsprong als roos op de hoofdhuid. Dit betekent dat ook schilfers in de baard te wijten zijn aan een toename van de gist Malassezia en de eigen aanleg voor een versnelde huidvernieuwing. Om komaf te maken met schilfers in de baard kan u, net als bij de hoofdhuid, een anti-roos shampoo gebruiken. 

KUNNEN SCHILFERS IN WENKBRAUWEN VOORKOMEN?

JA.

Roos is een chronische aandoening die zich soms op andere plekken dan de hoofdhuid manifesteert. Bij schilfers in wenkbrauwen spreken we over seborroïsche dermatitis. De symptomen van seborroïsche dermatitis in de wenkbrauwen zijn vergelijkbaar met de symptomen die u bij roos vaststelt: witte of gele schilfers, jeuk, roodheid en irritatie. 

HOE ROOS BEHANDELEN ALS IK ALLERGISCH BEN AAN ANTI-ROOS SHAMPOO?

U dient zich eerst de vraag te stellen aan welk ingrediënt u exact allergisch bent. Zo kan u op zoek naar een anti-roos shampoo die geformuleerd is zonder dit specifieke ingrediënt.

Misschien is het voldoende om over te schakelen naar een bio anti-roos shampoo of een zachte shampoo waaraan essentiële oliën werden toegevoegd. Een overzicht van de aangewezen essentiële oliën:
Melaleuca essentiële olie (theeboomolie) – Santal essentiële olie (sandalhoutolie) – Salie essentiële olie – Bergamot essentiële olie (citrusvruchtenolie) – Lavendel essentiële olie – Patchoeli essentiële olie – Rozemarijn essentiële olie – Petitgrain essentiële olie (bladeren en takken van de sinaasappelboom) – Ceder essentiële olie

HOE ZIE IK HET VERSCHIL TUSSEN ROOS EN LUIZEN?

Het verschil tussen roos en luizen is niet altijd even duidelijk aangezien er tal van overeenkomstige symptomen zijn zoals jeuk en hoofdhuidirritatie. De kleur van luizeneitjes (neten) lijkt sterk op die van roos.

Hoe ziet u dan het verschil tussen roos en luizen?

Roos glijdt makkelijk van de haarzakjes, terwijl neten eerder lijken vast te kleven in het haar.
Roos ziet u zowel op de hoofdhuid als in het haar, neten daarentegen enkel in het haar.
Roos kan een blekere kleur hebben dan neten.
- Neten hebben een andere vorm dan roos, namelijk een druppelvorm.
- Levende neten zijn grijs en bevinden zich bij de haarwortels.
- Dode neten zijn wit en daardoor makkelijker te verwarren met roos.

Wanneer u last heeft van luizen en neten, kan u best kiezen voor een aangepaste behandeling en regelmatig uw haar kammen.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_04_CAN_HAIR_LOSS BE_HORMONAL.jpg

HEEFT ROOS EEN HORMONALE OORSPRONG?

JA.

Er is een verband tussen hormonen en roos. Dat is de reden waarom roos tijdens de puberteit verschijnt. Een belangrijke ontstaansfactor van roos is immers een toename van de talgproductie die geregeld wordt door de hormonen.

Alles begint wanneer de talg door de gist Malassezia Globosa wordt afgebroken tot verschillende irriterende stoffen zoals vrije vetzuren. Indien uw hoofdhuid gevoelig is voor vetzuren zal dit een irritatie doen ontstaan, gevolgd door een vergrote opeenhoping van schilfers. Roos dus! 


Aangezien meer dan 50% van de bevolking gevoelig reageert op vetzuren, heeft u gedurende uw hele leven dus ook 50% kans om zelf geconfronteerd te worden met roos.

KUNNEN BABY’S SEBORROÏSCHE DERMATITIS HEBBEN?

JA.

Soms kunnen baby’s een vorm van deze aandoening vertonen. Al spreken we in het geval van schilfers op de hoofdhuid van de baby eerder van melkkorsten. Deze melkkorsten bevinden zich voornamelijk op de hoofdhuid. Toch kan het ook soms om de vorm inflammatoire seborroïsche dermatitis gaan, wat betekent dat de aandoening kan gepaard gaan met ontstekingen.

KAN EEN ZIEKTE SEBORROÏSCHE DERMATITIS OP DE HOOFDHUID VEROORZAKEN?

JA.

Bepaalde ziektes kunnen leiden tot de ontwikkeling van seborroïsche dermatitis op de hoofdhuid. Zo zijn mensen die lijden aan HIV of aan een neurodegeneratieve aandoening (een aandoening of ziekte waarbij de zenuwcellen langzaam afsterven) doorgaans vatbaarder voor seborroïsche dermatitis op de hoofdhuid.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_23_Is_there_a_link_between_hair_loss_and_ssd.jpg

Is er een verband tussen haarverlies en seborroïsche dermatitis op de hoofdhuid?

NEEN.

Hoewel aanhoudende ontstekingen en continu krabben haaruitval mogelijks verergeren, is er geen duidelijke link tussen seborroïsche dermatitis en de oorzaak van haaruitval.

ZIJN VROUWEN IN DE MENOPAUZE VATBAARDER VOOR SEBORROÏSCHE DERMATITIS OP DE HOOFDHUID?

JA.

Bij vrouwen in de menopauze wordt seborroïsche dermatitis frequenter vastgesteld. Dit is een gevolg van de hormonale veranderingen die het lichaam doormaakt.

Kan anticonceptie seborroïsche dermatitis veroorzaken?

JA.

Bepaalde vormen van de anticonceptiepil kunnen de talgafscheiding verhogen en zo seborroïsche dermatitis op de hoofdhuid veroorzaken of verergeren. Gelukkig bestaan hier oplossingen voor die u kan bespreken met uw dermatoloog en/of gynaecoloog.