OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

Haaruitval na 
bevalling  
een natuurlijk fenomeen

Haaruitval kent tal van oorzaken. Een van de mogelijke oorzaken van haaruitval bij vrouwen is echter gerelateerd aan de zwangerschap. Na de zwangerschap, meestal circa 3 maanden na de bevalling, kan dit zeer plots en aanzienlijk voorkomen. Het fenomeen treedt gelukkig slechts tijdelijk op en zal in de meeste gevallen geen medische behandeling vereisen.

Typische symptomen haaruitval na zwangerschap

Ongeveer 90% van alle jonge moeders ervaart ongeveer drie maanden na de bevalling haaruitval. Die tijdsduur tussen de geboorte van het kind en het optreden van het haarverlies komt overeen met de duur van de rustende (telogene) fase in de haargroeicyclus. Tijdens deze periode die doorgaans een tot 6 maanden duurt (met een gemiddelde van drie maanden), rust het zwakkere haar uit terwijl er nieuw haar onder begint te groeien. Het tijdelijk haarverlies, ook bekend als telogeen effluvium, is diffuus en wordt voornamelijk aangetroffen op de kruin
Gedurende de periode van tijdelijke haaruitval na zwangerschap, kan een vrouw tot 30% van haar haar verliezen. Het haar dat niet uitvalt, is dof en broos. Hoewel deze vorm van haarverlies enkele maanden kan aanhouden, is het sowieso een tijdelijk en volkomen normaal fenomeen. Omkeerbaar dus en bij de meeste vrouwen zal de normale haargroeicyclus dan ook binnen de zes maanden of tussen de zes en twaalf maanden na de bevalling hervatten.

Hormonen: zowat de belangrijkste oorzaak van haaruitval bij vrouwen

Tijdens de zwangerschap voorkomt de enorme hoeveelheid oestrogeen die het vrouwelijk lichaam op dat moment produceert dat de haargroeicyclus overgaat in de telogene fase. Het haar rust dus niet, maar zit als het ware vast in de groeifase (of anagene fase). Heel wat vrouwen merken tijdens de zwangerschap dan ook terecht op dat hun haar aanzienlijk sneller groeit, dikker is en voller aanvoelt.

Na de bevalling herstelt de hormoonbalans zich (oestrogeen- en andere hormoonspiegels dalen snel tot het niveau van vóór de zwangerschap), wat leidt tot een zware overschakeling naar de telogene fase. Het gevolg? Postpartum haarverlies of anders gezegd: aanzienlijke haaruitval na bevalling. 

We mogen natuurlijk niet vergeten dat voor een pasgeboren baby zorgen veel van de jonge moeder vraagt. Denk maar aan slaapgebrek, ijzertekort, vitaminetekort… Bovenop het herstel van de hormoonbalans in de postnatale periode, kunnen ook deze zaken bijdragen aan de haaruitval na de zwangerschap.

Haaruitval na zwangerschap is tijdelijk

Gelukkig is haaruitval na zwangerschap, in het merendeel van de gevallen, slechts tijdelijk en zal het haar vanzelf terug beginnen groeien. Hoewel deze vorm van haaruitval bij vrouwen niet om een medische behandeling vraagt, kan een dieet dat rijk is aan ijzer en vitaminen het haarverlies wel vertragen. Bij borstvoeding, is het is echter wel belangrijk om een huisarts te raadplegen bij het nemen van supplement of verandering in dieet. Indien de haaruitval na de zwangerschap langer dan een jaar na de geboorte van het kind aanhoudt, is het wel aangewezen een dermatoloog te raadplegen om de exacte oorzaak te bepalen en te behandelen.

Op basis van verscheidene klinische studies ontwikkelde Dercos samen met dermatologen een complete lijn aan haarverzorgingsproducten tegen haaruitval waarvan de doeltreffendheid reeds bevestigd werd door vrouwen. Vind een verkooppunt bij u in de buurt om haaruitval af te remmen en het haar opnieuw stevigheid en kracht te bieden.

Ongeveer 90% van alle jonge moeders ervaart ongeveer drie maanden na de bevalling haaruitval