OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

Kan roos haaruitval
veroorzaken
?

Roos is een veel voorkomende aandoening van de hoofdhuid

Roos is een veel voorkomende aandoening van de hoofdhuid, die ongeveer een op de twee mensen treft (1), zij het wel meer mannen dan vrouwen. Symptomen zijn onder meer schilfers en soms milde jeuk. Het kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, erfelijkheid, ziekte, bepaalde haarproducten of simpelweg door het haar niet genoeg te wassen.

De hoofdhuid heeft een groot aantal haarzakjes met talrijke haarkanaaltjes. Deze creëren niet alleen een unieke micro-omgeving op de hoofdhuid, maar vergroten ook het oppervlak van de hoofdhuid, die in hoge mate wordt afgestoten (of afschilfert) - zelfs bij personen met een normale hoofdhuid.

Bij mensen met ernstige roos is er een versnelde proliferatie van hoofdhuidcellen, waardoor de normale kolomvormige structuur van het stratum corneum wordt afgebroken en grote verzamelingen abnormaal verhoornde epidermale cellen in grotere hoeveelheden worden afgeworpen. Deze huidcellen kunnen ook samenklonteren en de grootte van de clusters bepaalt hoe groot de roosvlokken zullen zijn.

De hoofdhuid is rijk aan microben

De hoofdhuid is rijk aan microben en het microbioom van de hoofdhuid, zoals die verzameling microben genoemd wordt, bestaat voornamelijk uit propionibacteriën, stafylokokkenbacteriën en Malassezia-schimmels. Volgens een recente studie (2) is het een verstoord evenwicht in deze bacteriën - waarbij Staphylococcus-bacteriën dominanter worden dan de Propionibacteria-bacterie en Malassezia-schimmels overvloediger voorkomen – een van de ontstaansoorzaken van roos.

Oudere studies wijzen op een overvloed aan Malassezia als de boosdoener voor roos, en in het bijzonder Malassezia globosarestricta, dat triglyceriden in de talg van de hoofdhuid metaboliseert om oliezuur te produceren dat vervolgens de bovenste laag van het stratum corneum binnendringt. Dit proces veroorzaakt een ontstekingsreactie en resulteert in een onregelmatige afsplitsing van huidcellen (3).

Onderzoek heeft ook aangetoond dat de overvloed van de ene microbe tegenover de andere ook oxidatieve schade kan veroorzaken (4) - en dus ontstekingen - die het haar kan aantasten als het uit de hoofdhuid komt door de kracht te veranderen waarmee het zich verankert in de haarzakjes. Dit werd bewezen door een toename van zowel de catagene (of overgang) als telogene (of rustende) fase van de haarcyclus volgens één studie (5), en van dysplastisch anageen haar - dat wil zeggen, groeiende haren die geen haarwortelschede hebben - volgens een andere (6). Chronische roos kan in verband worden gebracht met een zekere mate van haaruitval of sommige soorten haarverlies verergeren, zoals androgene alopecia, volgens nog een andere recente studie (7).

Hoe komaf maken met roos?

De conditie van de hoofdhuid is cruciaal voor gezond haar. Oxidatieve stress veroorzaakt door een overvloed aan bepaalde microben en vooral Malassezia-schimmels moet dus worden geminimaliseerd, evenals de talgproductie. Anti-roos shampoo met actieve stoffen die de groei van deze schimmelpopulaties remmen en de talgproductie vermindert, moet daarom worden opgenomen in de dagelijkse haarverzorgingsroutine van mensen die aan roos lijden.

Referenties:

1. Sommer, B., Overy, D. P. & Kerr, R. G. Identificatie en karakterisering van lipasen van Malassezia restricta, een veroorzaker van roos. FEMS Yeast Res 15 (2015).
2. Xu, Zhijue; Wang, Zongxiu; Yuan, Chao; Liu, Xiaoping; Yang, Fang; Wang, Ting; Wang, Junling; Manabe, Kenji; Qin, Ou; Wang, Xuemin; Zhang, Yan; Zhang, Menghui (2016). "Roos wordt geassocieerd met de samengevoegde interacties tussen gastheer en micro-organismen". Wetenschappelijke rapporten. 6: 24877.
3. Dawson TL (2006). Malassezia en seborrheic dermatitis: etiologie en behandeling. Journal of Cosmetic Science. 57 (2): 181-2. PMID 16758556.
4. Bickers DR, Athar M. Oxidatieve stress bij de pathogenese van huidaandoeningen. J Invest Dermatol. 2006; 126: 2565-75.
5. Denizli H, Güler Özden M, Sentürk N, Bek Y. Trichogrambevindingen bij patiënten met psoriasis en seborrheic dermatitis. Turk Klinikleri J Dermatol. 2017; 27: 61-8.
6. Stanimirović A, Skerlev M, Stipić T, Beck T, Basta-Juzbasić A, Ivanković D, et al. Heeft psoriasis zijn eigen karakteristieke trichogram? J Dermatol Sci. 1998; 17: 156-9.
7. Pitney L, Weedon D, Pitney M. Is seborroïsche dermatitis geassocieerd met diffuse, laaggradige folliculitis en progressieve cicatriciale alopecia? Australas J Dermatol. 2016; 57: e105–7.

MARION_NIELSEN_585_400

Dr. Marion NIELSEN

INTERNATIONAAL WETENSCHAPPELIJK DIRECTEUR BIJ VICHY LABORATOIRES

Chronische roos kan soms bepaalde soorten haarverlies verergeren

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_08_Can_dandruff_cause_hair_loss.jpg
kan roos haaruitval veroorzaken