OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

Wat zijn de verschillende behandelingen voor haarverlies?

Wat is een haaruitvalbehandeling? Hoe werkt het?

J-F. M.: Er zijn veel manieren om haaruitval te behandelen, maar ze werken niet allemaal op dezelfde manier.
Voordat een behandeling wordt gestart, moet een dermatoloog worden geraadpleegd voor een nauwkeurige diagnose en om de beste strategie te bepalen, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het haarverlies.

Voor de meest voorkomende vorm van alopecia (androgenetische alopecia) zijn er verschillende opties beschikbaar, variërend van chirurgie en medische behandelingen en tot zeker hoogte cosmetische producten.

De meest gebruikelijke chirurgische ingreep is haartransplantatie. Dit is echter een invasieve en dure procedure, die, afhankelijk van de ernst van haaruitval, vaak via meerdere sessies moet worden verwerkt om alle kale hoofdhuidgebieden te bedekken en goede resultaten te verkrijgen.

Injectie van PRP (bloedplaatjesrijk plasma) is een andere optie. Hier haalt de chirurg de eigen bloedplaatjes van de patiënt (die rijk zijn aan groeifactoren) en injecteert ze vervolgens rechtstreeks opnieuw in de hoofdhuid. De resultaten kunnen echter variëren, afhankelijk van de person in kwestie en de procedure is niet vergelijkbaar met haartransplantatie. PRP-injecties worden vaker voorgesteld voor diffuse alopecia.

Voor sommige soorten haarverlies, vooral in het geval van alopecia androgenetica, zijn er twee belangrijke bekende medische behandelingen die een merkbare haargroei mogelijk maken. (zie vraag 2)

Er is ook een uitgebreid assortiment aan lotions en cosmetische oplossingen op de markt die actieve en effectieve ingrediënten bevatten. Deze producten kunnen bepaalde processen verantwoordelijk voor haaruitval helpen vertragen of de vernieuwing juist ondersteunen.

Wat zijn deze verschillende behandelingen precies?

J-F. M.: Bij androgenetische alopecia, dat meer dan de helft van de mannen in verschillende levensfases en een groot aantal vrouwen na de menopauze treft, zijn er twee medische behandelingen die haargroei bevorderen, ook al zijn sommige personen niet ontvankelijk.
Finasteride, dat oraal wordt ingenomen, is een van deze behandelingen. Oorspronkelijk gebruikt voor de behandeling van prostaatkanker, veroorzaakte Finasteride bij veel patiënten een onverwachte zelfgerapporteerde bijwerking: haargroei.
Finasteride werkt in feite door het enzym te remmen dat androgenen activeert, hormonen die verantwoordelijk zijn voor haarverlies bij androgene alopecia.

Minoxidil zorgt ook voor haargroei en het effect werd eveneens toevallig ontdekt. Oorspronkelijk ontwikkeld om een hoge bloeddruk te behandelen, veroorzaakte dit medicijn merkbare groei van hoofd- en lichaamshaar bij patiënten. De manier waarop Minoxidil werkt, is echter nog steeds niet echt blootgelegd en tegenwoordig wordt het voornamelijk voorgeschreven als een plaatselijke behandeling (om rechtstreeks op de hoofdhuid te worden aangebracht).

Haargroei verschijnt binnen 3 tot 6 maanden met deze twee medische behandelingen, maar stopt ook zodra de patiënt de behandeling beëindigt.

Als het gaat om cosmetische producten, heeft aminexil zijn doeltreffendheid bewezen. Het werkt door de ophoping en verstijving van collageen tegen te gaan, met name in de bindhuls van de haarzakjes - een fenomeen dat wordt waargenomen bij mensen die lijden aan alopecia. (cf Interview -De biologische mechanismen van haaruitval).

Een ander bekend actief ingrediënt is stemoxydine. Dit molecuul stimuleert de regeneratieprocessen van de haarzakjes door de effecten van een afwezigheid van zuurstof na te bootsen, waarvan bekend is dat het gunstig is voor de weefselregeneratie in het algemeen. Meer recentelijk werd resveratrol gecombineerd met stemoxydine met als doel de haarcellen te beschermen tegen oxidatieve stress.

Zijn de behandelingen hetzelfde voor mannen en vrouwen?

J-F. M.: Nee, de behandelingen zijn niet helemaal hetzelfde.
Finasteride wordt meestal voorgeschreven voor mannen.
Minoxidil daarentegen kan zowel voor mannen als voor vrouwen worden voorgeschreven, zij het in verschillende doses - gewoonlijk 2% voor vrouwen en 5% voor mannen. Lotions en oplossingen op basis van actieve ingrediënten zoals aminexil of stemoxydine worden ook voorgeschreven voor zowel mannen als vrouwen.
Over het algemeen wordt daarom een bezoek aan de dermatoloog aanbevolen, die de familiegeschiedenis en de levensstijl of eetgewoonten van de patiënt zal beoordelen om mogelijke voedingstekorten op te sporen.

HUB_CONTENT_DHSC_EXPERT_04_JF_MICHELET_585_400.jpg

Jean-François MICHELET

Directeur van het Hair Regeneration Laboratory bij L’Oréal Advanced Research

Er zijn veel mogelijke manieren om haaruitval te behandelen, maar ze werken niet allemaal op dezelfde manier.