OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

Ontstaat haaruitval door een vitamine-tekort?

Een tekort aan vitamines kan haaruitval veroorzaken.

Net als lichaamshaar wordt ook het haar op de hoofdhuid voortdurend vernieuwd. Het is dan ook volledig natuurlijk en normaal om tussen de 50 en 100 haren per dag te verliezen. Bepaalde factoren kunnen er echter voor zorgen dat de haaruitval beduidend toeneemt. Zo is haaruitval vaak genetisch bepaald, kunnen hormonen leiden tot haarverlies of kan een verandering in de omgeving (zoals het wisselen van de seizoenen of luchtvervuiling) een aanzet zijn. Ook een evenwichtig dieet is belangrijk voor de gezondheid van het haar en een tekort aan bepaalde vitamines kan de haaruitval dus negatief beïnvloeden en versterken.

Diffuse, doch omkeerbare haaruitval

Een onevenwichtig of te beperkt voedingspatroon kan bij velen aan de basis liggen van aanzienlijke haaruitval. Telogeen effluvium, of telogeen haarverlies, is een overmatige uitval van de haren die rechtstreeks verband houdt met voedingstekorten. Dit fenomeen dient dan ook beschouwd te worden als een wake-upcall voor het aanpassen van de voedingsgewoonten. Een uitgebalanceerd met de nodige eiwitten, mineralen en vitaminen kan helpen het haar weer normaal te laten groeien.

Welk vitaminetekort veroorzaakt haaruitval?

  • Vitamine B3 (niacinamide) verbetert de bloedcirculatie aan de haarwortel en zorgt ervoor dat de haarwortel flexibel blijft. Te vinden in onder andere amandelen, champignons, asperges, avocado, tuinbonen, rammenas, peterselie en groene kool.
  • Vitamine B5 (pantotheenzuur) stimuleert de haargroei. Het zit in bijvoorbeeld knolselder, bloemkool, hazelnoten en walnoten, knoflook en avocado.
  • Vitamine B6 versterkt de werking van andere vitamines en verstevigt de haarvezels. Gevogelte, gedroogde banaan, zonnebloempitten, kool, spinazie en tomaat zijn bijvoorbeeld goede bronnen.
  • Vitamine B8 (biotine) reguleert de productie van talg op de hoofdhuid, wat belangrijk is om het haar schoon te houden en vuil af te voeren. Komt onder andere voor in gist, champignons, peulvruchten, groene kool, amandelen, tomaat en kiemgroenten.
  • Vitamine B12 versnelt de vernieuwing van het haarzakje en zorgt er dus voor dat men geen kale plekken krijgt. Goede bronnen zijn bijvoorbeeld vlees, vis, gevogelte, orgaanvlees en spirulina.
  • Ook vitamine D zou belangrijk zijn om haaruitval (vooral bij vrouwen) te voorkomen, al zijn wetenschappers er nog niet helemaal uit wat de exacte rol van deze vitamine in de haargroeicyclus is. Haaruitval door een tekort aan vitamine D komt vooral in de winter voor aangezien een belangrijke bron van vitamin D zonlicht is. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D zijn bijvoorbeeld levertraan, vette vis, orgaanvlees, eieren, kaas en boter.
  • Het evenwichtig dieet tegen haaruitval

    Vitamines zijn dus duidelijk erg belangrijk voor de gezondheid en de structuur van het haar en om extreme haaruitval te voorkomen. Uiteraard zijn ook andere voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, vetten en ijzer van essentieel belang, want zonder deze stoffen kunnen de vitamines hun taak immers niet correct volbrengen. Daarom is een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon zo cruciaal bij het helpen voorkomen of behandelen van haaruitval. Indien de haaruitval aanhoudt bij een consistent gezond voedingspatroon, is het aangewezen een arts te consulteren. Hij of zij zal de oorzaken van het haarverlies kunnen identificeren en, indien dit te wijten is aan een bepaald voedingstekort, u gericht adviseren of eventueel zelfs specifieke voedingssupplementen voorschrijven.

    Beperkende of onevenwichtige diëten zonder vitamines kunnen haaruitval veroorzaken.

    HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_05_Is_hair_loss_a_vitamin_deficiency.jpg