OK

OKCancel

Thank you

Close

De kliniek voor haarverlies

Haarverlies

Alle antwoorden op uw vragen.

Alopecia

Verschil tussen normale haaruitval en alopecia

Alopecia is gedeeltelijke of totale haaruitval. De rustfase wordt geleidelijk aan langer terwijl de groeifase van het haar korter wordt. Bij deze ernstige en hardnekkige haaruitval wordt de hoofdhuid zichtbaar door het minder wordende haar heen.

Een normale haardos heeft 90 à 95% haren in de groeifase, tegenover 5 à 10% haarbulbussen in rustfase. Naar schatting verliest men per dag gemiddeld 50 à 100 haren op een natuurlijke manier bij een gemiddelde dichtheid van 250 haren per cm². Zo blijft de haardos steeds zijn dichtheid behouden.

Boven dat gemiddelde spreken we van alopecia.
Een alopecia haarfollikel onderscheidt zich op 4 punten van een normale haarfollikel:

  • - Afname van de stamcel activiteit
  • - Verharding van het collageen dat de haarfollikel omhult
  • - Verkleining van de haarfollikel
  • - Verminderde doorbloeding
Normale
haarbulbus
Soepel collageen-omhulsel
Normale Bulbus
Alopecia haarbulbus
Verharding van het collageen-omhulsel
Atrofische Bulbus

De verhouding bulbussen in rustfase is afhankelijk van geslacht, leeftijd, de plek op de hoofdhuid, de gezondheid en erfelijke factoren. Ook speelt de tijd van het jaar een belangrijke rol: meer haarzakjes gaan van de lente tot de zomer naar een rustfase. Dit leidt tot meer haaruitval in de herfst dan in de rest van het jaar.

Alopecia 

Alle definities
Alopecia

Progressieve haaruitval, op specifieke plekken of in het algemeen. Alopecia leidt tot kaalheid.

Aminozuur

Klein molecuul van 10 à 15 atomen, dat het belangrijkste bestanddeel is van de proteïnen van alle levende wezens. Met z'n twintigen bouwen ze een keten op om zo proteïnen te vormen.

Haarbulbus

Zone bij de haarwortel, bij het uiteinde van de haarschacht, die diep verankerd ligt in de lederhuid. Deze bestaat uit keratinocyten (cellen die het haar vormen) en melanocyten (pigmentcellen).
Bij de haarbulbus bevindt zich de huidpapil, een zone die rijkelijk voorzien is van bloedvaten, die de haarfollikel van alle noodzakelijke voedingsstoffen voorziet zodat het haar kan groeien.

De stamcellen

De cellen die aan de oorsprong liggen van de regeneratie van alle weefsels. Zij hebben het vermogen om hun hele leven lang cellen te produceren.

Intercellulair cement

Het intercellulaire cement is een extracellulaire vette substantie die zorgt voor de samenhang van de cellen binnenin een weefsel.

Collageen

Collageen, dat van nature geproduceerd wordt door bepaalde lichaamscellen (de fibroblasten in de huid), zorgt voor de weerstand, elasticiteit en souplesse van de huid. Bij het haar omhult en beschermt een omhulsel van collageenvezels het haarzakje.

Cortex

Het belangrijkste en centrale deel van de haarvezel, dat wordt beschermd door de cuticula.

Cuticula

Beschermende buitenkant van de haarvezel.

Haarfollikel

Ligt 4 mm onder de hoofdhuid verstopt en is het fabriekje waar het haar wordt gemaakt. Bij een haarfollikel hoort ook een talgkliertje.

Microcirculatie

Stelsel van bloed- en lymfevaatjes waardoor de extracellulaire uitwisseling van gas en vloeistoffen plaatsvindt.

Fototrichogram

Evaluatietechniek van de staat van een haardos, die bestaat uit het scheren van 1cm² hoofdhuid, en het fotograferen van deze zone, net na het scheren en opnieuw 2 dagen later.

Screening

Biologische methode om nieuwe moleculen te identificeren die een bepaalde werking hebben waarnaar gezocht wordt. Met deze HTS-techniek (High Throughput Screening) is het mogelijk om duizenden moleculen per dag te testen. Het is de eerste stap bij een zoektocht naar nieuwe actieve werkstoffen.

Vertex

Kruin, bovenkant van de schedel.