OK

OK Cancel

Thank you

Close

Menopauze: hoe kan jij je goed blijven voelen en wat kan je verwachten?

De menopauze betekent niet alleen het einde van de menstruatie. Het wordt bijgestaan door een hele reeks aan lichamelijke symptomen die lastig kunnen zijn om mee om te gaan.

Wat kan je verwachten van de menopauze?

Lichamelijke symptomen: van binnen en buiten

Per persoon kunnen de symptomen verschillen, maar de klassieke symptomen zijn o.a. een onregelmatige cyclus die uiteindelijk stopt, opvliegers, gevoelige borsten, stemmingswisselingen, lage sexdrive, vermoeidheid, vaginale droogheid en/of ongemak tijdens de seks, urinale problemen en slapeloosheid. Wanneer het aankomt op lichamelijke veranderingen die je van buiten kunt zien, merken vrouwen ook een vermindering van de uitstraling van hun teint, verslappende huid, een vermindering van stevigheid van de gezichtscontouren, dunnere huid en doffer of dunner wordend haar. Daarnaast worstelen veel vrouwen ook met gewichtsschommelingen je kan je bloed laten prikken om je hormoonlevels te laten checken.

Geestelijke symptomen

De menopauze heeft ook invloed op je mentale gesteldheid. Een op de drie vrouwen rond de vijftig ervaart depressieve gevoelens in vergelijking met een op de vier mannen. Tekenen van depressie en een toename in prikkelbaarheid komen vaak voor tijdens de perimenopauze

Vrouwen die vaker aangeven zich niet goed in hun vel te voelen zijn vatbaarder voor piekeren, verliezen eerder de interesse en voelen zich ondergewaardeerd. Er is geen wetenschappelijke correlatie tussen de afname van oestrogeen en depressie, angst en prikkelbaarheid. De hormonale veranderingen lijken het bestaande gevoel van ongemak te stimuleren.

Je goed voelen tijdens de menopauze

We willen allemaal gelukkig zijn toch? Toch voelt niet iedereen zich even gelukkig. En mensen met een gelukkig leven hebben niet per se een gemakkelijk leven. Nee, gelukkige mensen zijn mensen die hun eigen geluk creëren en niet verwachten dat het van externe factoren afhangt. Het geheim om gelukkig te zijn is dus dat je het niet vindt, maar het zelf creëert.

Het glas is halfvol

In plaats van overal het nadeel van in te zien kan je deze periode beter zien als een nieuwe start. Neem een voorbeeld aan de Indiase Ayurvedische traditie waarbij het leven wordt benaderd zonder te piekeren of negatieve gedachtes te hebben. In plaats daarvan ben je kalm en positief. Onze geestelijke gesteldheid heeft een grote impact op onze lichamelijke gesteldheid. Gelukkig zijn is je af te zien. Het is een vicieuze cirkel, een win-win situatie. Wanneer mensen gelukkig zijn straalt hun gezicht, wordt lijntje gladder en verbetert hun houding. Ze zien er jonger uit en veroorzaken een positieve reactie bij anderen.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

go to top