OK

OK Cancel

Thank you

Close

Interview: een hydrogeologe over de oeroude zuiverheid van Mineraliserend Thermaal Water van Vichy

Een wetenschapper legt uit hoe het Mineraliserend Thermaal Water van Vichy zich diep in de vulkanen heeft ontwikkeld tot één van de zuiverste en meest mineralenrijke waters op aarde.

Helene Celle-Jeanton, docente hydrogeologie aan de universiteit van Clermont-Ferrand in Frankrijk, weet alles over de zuiverheid en de mineralenrijkdom van het Mineraliserend Thermaal Water van Vichy. Dit oeroude water, afkomstig van een diepte van 4000 meter onder de vulkanen in de Franse Auvergnestreek, bevat 15 mineralen en 13 sporenelementen en is volkomen afgeschermd voor onzuiverheden. Daardoor heeft dit natuurlijke water de hydraterende, kalmerende en herstellende eigenschappen van miljoenen jaren vulkanische activiteit. We vroegen Helene om ons hier wat meer over te vertellen.

Kunt u ons iets vertellen over de Auvergne, waar het Vichy-water vandaan komt? Wat maakt deze streek zo bijzonder?

In de Auvergne bevinden zich de meeste thermale minerale bronnen van Frankrijk. Als we kijken naar de geologische geschiedenis van Vichy, dan zien we een belangrijke geologische gebeurtenis die leidde tot grote breuken en aanzienlijke vulkanische activiteit. Deze vulkanische activiteit is 60 miljoen jaar geleden begonnen.

Is die activiteit vandaag nog steeds zichtbaar in Vichy?

Het duidelijkste bewijs van de recente vulkanische activiteit zijn de talloze hydrothermale minerale bronnen in het stadje Vichy … Die vulkanische activiteit ligt aan de oorsprong van Vichy en zijn thermale bronnen.

Kunt u ons vertellen hoe het Mineraliserend Thermaal Water van Vichy is ontstaan in de vulkanen?

Aan het begin van het proces heb je regenwater, dat langzaam doorheen de eeuwenoude kristallijne breukgesteenten van het bergmassief sijpelt. Uiteindelijk komt het tot diep in het massief terecht, waar het vermengd wordt met C02-gassen.

Hoe diep in de ondergrond stroomt het water?

Met behulp van geothermometers hebben we de diepte van de stroming kunnen bepalen op ongeveer -4.000 meter. Daar bereikt het water een temperatuur van 140 graden Celsius. Doordat het zo heet is en rijk aan C02, lost het water de rotsformaties op, dus van rotsgesteenten die 380 miljoen jaar geleden zijn afgezet.

Kunt u tot slot ook verklaren waardoor het water zo zuiver blijft? Waardoor wordt het beschermd tegen elementen van buitenaf?

Ten eerste wordt het water op korte tijd weer naar de oppervlakte gestuwd, waardoor het dus alle eigenschappen behoudt die het in de vulkanische diepten heeft verkregen. Bovendien is sinds 1874 rond het opvangpunt een beschermende perimeter vastgelegd, waardoor het water wordt afgeschermd tegen vervuiling.

Vichy Mineraliserend Water zit in al onze producten. Wilt u dit zelf ervaren? Shop dan nu bij uw dichtstbijzijnde apotheek!

De oplossing van Vichy

 • Frisse Oogbalsem van Aqualia Thermal

  AQUALIA THERMAL

  Frisse Oogbalsem

  Oogcontour crème

  Brengt de vochtcirculatie van de oogcontour weer in balans. Gerichte werking tegen wallen en gezwollen oogleden.

 • Meest gelezen

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Expert talk

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

  Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

  Lees het artikel

  Wat is collageen?

  Ingrediënten

  Wat is collageen?

  Collageen is het belangrijkste eiwit in je lichaam. Maar wat doet het en waarom is het zo belangrijk? Vichy vertelt je alles over collageen.

  Lees het artikel

  go to top

  Skinconsult

  HUIDVEROUDERINGSALGORITME 
  ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN

  1 minuut
  om uw huid
  te analyseren

  Neem
  een selfie

  Vul uw 
  profiel in

  Ontvang uw persoonlijke huidadvies

  Fijne lijntjesJe sterkte
  Rimpels
  onder het oog
  Je prioriteit
  Gebrek aan
  stevigheid

  Ontdek
  skinconsultai

  circle1circle2circle3circle4