OK

OK Cancel

Thank you

Close

Hoe vaak naar de gynaecoloog tijdens de menopauze?

Tijdens de menopauze kunt u de gynaecoloog eens opzoeken. Met prangende vragen of zelfs zorgen over de veranderingen in uw lichaam – die langzaam voelbaar beginnen te worden. Een check-up bij een expert biedt in deze periode zeker gemoedsrust.

Hoe vaak naar de gynaecoloog tijdens de menopauze?

Zenuwen? Dat is heel normaal. Weest gerust, er zijn talloze vrouwen wereldwijd die hetzelfde meemaken. 

Hoe vaak u naar de gynaecoloog moet gaan, is al best een lastige vraag zelfs als u 20 of 30 jaar bent. Elke vrouw ervaart het ouder worden, en dus ook uiteindelijk de menopauze, op een andere manier. Door de vele veranderingen tijdens de menopauze, worden frequente bezoekjes aan de gynaecoloog een must. De regelmaat hangt af van hoe u zich voelt.

Uw lichaam verandert tijdens de menopauze

Om u enigszins een idee te geven waarom het is aangeraden om regelmatig een bezoek te brengen aan uw gynaecoloog, leggen we u uit wat er precies gebeurt met het vrouwelijk lichaam.

De menopauze is het moment waarop de eierstokken geleidelijk ophouden met werken en uiteindelijk de menstruatie stopt. Dit proces wordt vaak vergezeld door specifieke fysiologische veranderingen, waarbij ongesteldheid opkomt en dan weer verdwijnt.

Het kan tot zes maanden, of zelfs langer, duren voordat dit stabiliseert en de menstruatie uiteindelijk helemaal uitblijft. Vanwege het onstabiele verlies van uw menstruatie, is het voor vrouwen extra belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens intieme seksuele relaties. Een onregelmatige menstruatie staat namelijk niet synoniem aan: een vrijbrief voor onbeschermde seks. Cyclusstoornissen gaan vaak gepaard met opvliegers, gewichtstoename of vaginale droogte.

Blijf uw gynaecoloog raadplegen om uw menopauze op te volgen

Wij raden zelf-geadviseerde behandelingen ten zeerste af.

Geregeld gynaecologische check-ups zijn cruciaal om de veranderingen in het vrouwenlichaam op een gezonde en medisch verantwoorde wijze te reguleren.

Bij zo’n controle wordt een volledige klinisch onderzoek ondergaan, waarbij eventuele behandelingen worden voorgeschreven en gynaecologische- of borstaandoeningen- of afwijkingen zorgvuldig worden getest. Verloopt de menopauze zonder problemen? Dan is het aangeraden om ten minste een keer per jaar langs te gaan bij de gynaecoloog. Vaker als u aanvoelt dat uw lichaam aan veel veranderingen onderhevig is.

Gemiddeld treedt de menopauze op rond de leeftijd van 50 jaar (1). Het gaat vaak gepaard met lichamelijke (van opvliegers tot vaginale droogte en een voller figuur) en/of psychologische veranderingen (stemmingswisselingen, slaapproblemen). Maar liefst 80% van de vrouwen ondervindt opvliegers (2) die de voornaamste reden zijn om te kiezen voor hormoontherapie, bij de afwezigheid van contra-indicaties. 

Hormoontherapie hoort alleen door een gecertificeerd arts, die dit voor u persoonlijk adviseert, in gang te worden gezet.

Treedt de menopauze op vóór de leeftijd van 40 jaar, dan spreekt men van ‘prematuur ovarieel falen’(3). Hierbij is er geen sprake van een fysiologische situatie en daarom is er een speciale behandeling nodig.

BELANGRIJK OM TE ONTHOUDEN

·       De menstruatie stop gemiddeld rond de leeftijd van 51 jaar.
·       Stop niet zomaar met anticonceptie, raadpleeg eerst uw arts.

TIPS

·       Consulteer uw gynaecoloog minstens één keer per jaar of vaker indien nodig.
·       Vraag naar een volledig klinisch onderzoek, waarbij ook getest wordt op gynaecologische- en borstaandoeningen- of afwijkingen waarna eventuele behandelingen kunnen worden voorgeschreven.

1.    Leridon H. Démographie de la ménopause. Quelques données. Gynécologie internationale 1997;6(10):330-1.
2.    Woods NF, Mitchell ES. Symptoms during the perimenopause: prevalence, severity, trajectory and significance in women’s lives. Am J Med 2005; 118:14-24.
3.    Management of women with premature ovarian insufficiency. Guideline of the European Society of Human Reproduction and Embryology. December 2015.

go to top