OK

OK Cancel

Thank you

Close

Vraag uw dermatoloog: wat is het effect van de menopauze op de huid?

 • favoriet

Als wij de overgang moeten accepteren zijn sommige kenmerken zichtbaarder dan anderen. Helaas is een doffe teint een veel voorkomend kenmerk, net als een slappere huid rond de contouren van het gezicht. Het is niet iets dat onze levens verandert, maar het kan wel moeilijk zijn om je nieuwe ik te accepteren in de spiegel. We praten met dermatologen met veel ervaring als het aankomt op de variaties van de huid van vrouwen en het begrijpen van de veranderingen in de huid.

Hoe verandert de huid?

Dermatoloog en endocrinoloog, Dr. Christos Zouboulie vertelt ons: “Huidveroudering wordt bepaald door twee dingen. De invloed van de omgeving en onze genen. Een van de voordelen van de huid vergeleken met andere organen is dat deze veroudering geleidelijk is. Dus wij kunnen in actie komen en het vroegtijdige huidveroudering vertragen.”

Kunnen wij huidveroudering tegengaan?

Dr. Zoubouli legt uit: “Als we omgevingsfactoren effectief willen tegengaan, dan is preventie essentieel. Voor het interne verouderen moeten we focussen op de veranderingen van de huid die geassocieerd worden met de afname van hormonen. Door op beide gebieden te focussen hopen we dat wij, in de nabije toekomst, de mogelijkheid hebben om het uiterlijk van de huid van vrouwen effectief te verbeteren tijdens de menopauze.”

De wetenschap: het ligt aan de hormonen

“We beschikken over verschillende groepen hormonen: waaronder de hormonen die verantwoordelijk zijn voor groei en hormonen die veroudering veroorzaken. De eerste groep is afhankelijk van de insuline-achtige groeifactor (IGF), terwijl de laatste groep wordt afgegeven door onze voortplantingsorganen”, legt Zoubouli uit.

Wist u dat DHEA, oftewel dehydroepianodrosteron, een minder bekend steroïde hormoon geproduceerd uit het cholesterol van de bijnieren, dat zich in uw huid bevindt de sleutel kan zijn tot een jeugdig ogende huid.

Is een mooie huid tijdens de menopauze afhankelijk van de huidkwaliteit?

Dermatoloog Shannon Humphrey vertelt ons: “Vandaag de dag kijken wij op een holistische manier naar de menopauze en post-menopauze. Het is belangrijk om de algemene gezondheid erbij te betrekken. Een gezond uiterlijk en een gezonde huid zijn slechts een onderdeel van uw eigen welzijn. Een gezond dieet, voldoende sporten, met stress omgaan, het verbeteren van de kwaliteit van leven, deze factoren moeten allemaal meegenomen worden om een soepele menopauze te hebben.”

Wat adviseert u vrouwen bij de huidverzorging tijdens de menopauze?

“Zij moeten zich met hun verzorgingsroutine effectief richten op de problemen die gerelateerd zijn aan de menopauze”, zegt Dr. Humphrey. “Ten eerste, moeten zij het herstel van de huidbarrière ondersteunen, om er zeker van te zijn dat de huid goed gehydrateerd blijft. Ongeacht hun huidtype, moeten zij goed beschermd zijn tegen uv-stralen. Daarna pas komt het verzorgen van fijne lijntjes, rimpels en een doffe teint. Zij kunnen kiezen uit een reeks van ingrediënten die de huid er weer jeugdiger en gezonder uit kunnen laten zien.”

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

De oplossing van Vichy

 • Nachtcreme tegen huidveroudering - Vichy Neovadiol Substitutief Complex
 • Concentraat met revitaliserende verzorgende oliën. Dag na dag een gevoel van jeugdigheid.
 • Dagcrème tegen huidveroudering - Vichy Neovadiol
 • Meest gelezen

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Expert talk

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

  Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

  Lees het artikel

  Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

  Expert talk

  Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

  Iedereen heeft ze wel eens: mee-eters (ook wel comedonen  of blackheads genoemd). Ze komen voor op de neus, hals, voorhoofd en kin. Op de wangen komen ze minder vaak voor, maar hoe komt dat? Dit heeft te maken met de zogenaamde T-zone. Zoals u misschien zelf wel eens gemerkt hebt, is de huid niet overal hetzelfde. Vaak is de huid op het voorhoofd de neus en kin wat vetter dan de huid op de wangen en de hals. Deze drie plekken vormen samen als het ware de letter T, vandaar de T-zone. Mee-eters ontstaan wanneer het talg in de talgklier zich ophoopt, oxideert de talg. Hierdoor verkleurt het talg en worden zwarte puntjes zichtbaar. Lees hier wat u kunt doen tegen deze zwarte puntjes en wat u vooral moet laten.

  Lees het artikel

  go to top