OK

OK Cancel

Thank you

Close

Symptomen menopauze : eerste signalen

 • favoriet

Normaalgezien kunnen we ons, wanneer de tijd is aangebroken dat onze menstruatiecyclussen ophouden, op een normale manier beginnen voorbereiden op de menopauze. Echter, voordat dit aanbreekt, moeten we eerst nog het tussenstadium “perimenopauze” doormaken. Het valt je moeilijk of je wil er simpelweg meer over te weten komen zodat je zo goed mogelijk voorbereid bent. Wij van Vichy hebben altijd als doelstelling om jou zo goed mogelijk trachten te ondersteunen in elke levensfase, inclusief de menopauze.

Wat houdt de perimenopauze of premenopauzale fase juist in?

Dit is in feite gewoon de overbruggingsperiode tussen de eerste hormonale veranderingen en de menopauze. Deze fase gaat in vanaf het moment dat onze eierstokken minder oestrogeen beginnen te produceren. Tijdens de perimenopauze ervaar je enkele ongemakken zoals opvliegers, gevoelige borsten, moodswings, een lager libido, enz. … Deze fase lokt ook meer lichamelijke symptomen uit, deze zullen we hieronder bespreken.

Waarom veroorzaakt de menopauze lichamelijke veranderingen?

De afbraak van vetten in ons lichaam wordt gedeeltelijk geregeld door het oestrogeen (de vrouwelijke hormonen). Wanneer de menopauze zijn kop opsteekt, gaan onze eierstokken steeds minder produceren, wat een hormonale onbalans veroorzaakt tussen het oestrogeen en androgeen (de mannelijke hormonen). Deze laatsten zorgen ervoor dat vetcellen zich begint op te stapelen in het onderlichaam. Dat veroorzaakt een fysieke verandering.

Wat zijn de fysieke veranderingen waar we mee te maken kunnen krijgen?

Gewichtstoename en spieratrofie

Is je gewicht toegenomen? Daar hoef je je niet schuldig over te voelen. 90% van de vrouwen heeft te maken met een gewichtstoename tijdens de menopauze. Deze gewichtstoename wordt benadrukt door het “verplaatsen” van het vet van het bovenlichaam naar het onderlichaam. De menopauze is echter niet de enige oorzaak, de veroudering is eveneens een factor die niet mag worden genegeerd. Want naarmate we ouder worden, verliezen we ook aan spiermassa. En als we hier niet tegen vechten door aan sport te doen of er een aangepast voedingspatroon op na te houden, vertraagt ons metabolisme en wordt de vetophoping onvermijdelijk.

De veranderingen van de huid

Dr. Christos Zouboulis, dermatoloog en endocrinoloog, verduidelijkt:
"Net zoals de organen van het lichaam, is de huid onderhevig aan veranderingen. De buitenste huidlagen worden dunner, maar ook de diepere huidlagen veranderen. De huid krijgt rimpels en wordt gevoeliger. Ze wordt ook steeds droger. "Wanneer de huid steeds droger wordt en haar elasticiteit verliest, verliest ze ook haar glans. Dat is de reden waarom de huid dof wordt.”, voegt Christos Zouboulis toe.

Maak je dus geen zorgen, hoewel ons voedingspatroon een invloed heeft op onze vitale organen, kennen cosmetische producten vandaag de dag een erg goede werking op deze huidveranderingen.

Je hoeft alleen maar je huidverzorgingsgewoonten aan te passen aan de behoeften van je huid, bijvoorbeeld door middel van producten, specifiek voor de droge huid.

Probeer je make-up ook aan te passen. Ga voor een BB-crème voor een mooie teint, dit is de gulden middenweg tussen een foundation en een vochtinbrengende crème. Het geeft je een frisser en stralender gelaat.

Vichy loopt voorop in technologie op het gebied van huidverzorging tijdens de menopauze. Wij bieden verzorgingsproducten aan voor vrouwen in alle stadia van de menopauze, dankzij het Neovadiol assortiment.

Wil je deze producten zelf ontdekken? Ga dan naar je dichtstbijzijnde apotheker of bestel ze online.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

De oplossing van Vichy

 • Dagcrème tegen huidveroudering - Vichy Neovadiol
 • Concentraat met revitaliserende verzorgende oliën. Dag na dag een gevoel van jeugdigheid.
 • Nachtcreme tegen huidveroudering - Vichy Neovadiol Substitutief Complex
 • Meest gelezen

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Expert talk

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

  Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

  Lees het artikel

  Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

  Expert talk

  Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

  Iedereen heeft ze wel eens: mee-eters (ook wel comedonen  of blackheads genoemd). Ze komen voor op de neus, hals, voorhoofd en kin. Op de wangen komen ze minder vaak voor, maar hoe komt dat? Dit heeft te maken met de zogenaamde T-zone. Zoals u misschien zelf wel eens gemerkt hebt, is de huid niet overal hetzelfde. Vaak is de huid op het voorhoofd de neus en kin wat vetter dan de huid op de wangen en de hals. Deze drie plekken vormen samen als het ware de letter T, vandaar de T-zone. Mee-eters ontstaan wanneer het talg in de talgklier zich ophoopt, oxideert de talg. Hierdoor verkleurt het talg en worden zwarte puntjes zichtbaar. Lees hier wat u kunt doen tegen deze zwarte puntjes en wat u vooral moet laten.

  Lees het artikel

  go to top