OK

OK Cancel

Thank you

Close

Uw vragen over een gevoelige huid, beantwoord door een dermatoloog

 • favoriet

Om een gevoelige huid te begrijpen is het belangrijk vragen te stellen aan experts en te ontdekken wat er precies gaande is onder het huidoppervlak. We spraken met dermatoloog Dr. Nina Roos om het advies van een expert te verkrijgen op het gebied van een gevoelige huid. Van klassieke symptomen tot de verschillende reacties van de huid.

Hoe ontwikkeld de gevoelige huid zich

Volgens Dr. Nina Roos kunnen de symptomen die duiden op een gevoelige huid verschillen van vrouw tot vrouw, maar ook beïnvloed worden door wat u eet, de lifestyle, genetica en zelfs waar u woont. Dr. Roos stelt dat hoewel sommige vrouwen genetisch belast zijn met een gevoelige huid, andere vrouwen deze symptomen pas later in hun leven zullen ervaren. In het laatste geval komt dit door hormonale veranderingen die opspelen wanneer we ouder worden. Maar liefst vijftig procent van de vrouwelijke twintigers geven aan een gevoelige huid te ervaren, daar tegenover staat dat minder dan dertig procent van de vrouwen in de zeventig een gevoelige huid ervaart. Zo kunnen vrouwen ook voor of na de menopauze een verhoogde gevoeligheid van de huid ervaren. Net als tijdens de zwangerschap. In andere woorden, zelfs vrouwen die hun huid constant als gevoelig ervaren kunnen veranderingen aan hun huid ervaren afhangend van hun leeftijd, locatie of dieet. [1]

Kan de gezichtsverzorging de gevoelige huid beïnvloeden?

Hoewel we weten dat het gebruik van cosmetica het ontwikkelen van een gevoelige huid niet kan beïnvloeden, merkt Nina een zorgwekkend opkomend fenomeen in Japan en Korea op. Studies wijzen uit dat de Aziatische beautytrend van ‘layering’, waarbij vrouwen tot wel tien tot twaalf stappen in hun gezichtsverzorgingsroutine opnemen, er voor kan zorgen dat vrouwen later een extreem gevoelige huid ontwikkelen. Dr. Nina Roos zegt: ”Wanneer u uw tanden 1 keer per uur met tien verschillende merken tandpasta zou poetsen reageert de mond daar ook direct op. Hetzelfde geldt dus voor uw huid.”

Hoe ziet de gevoelige huid bij verschillende vrouwen er uit?

Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom uw gezicht veel gevoeliger aanvoelt wanneer het buiten waait, dan wanneer het koud is? Of waarom uren in de file staan er voor kan zorgen dat de huid geïrriteerd wordt? u bent niet alleen! Onderzoek wijst uit dat vervuiling uw huidbarrière dramatisch kan aanpassen en de harde wind kan leiden tot een prikkende en rode huid. Ook het regelmatig consumeren van pittig eten kan resulteren in verhoogde levels van gevoeligheid.1 Tot slot speelt ook etniciteit mee. Een Europese of Aziatische huid is gevoeliger voor extreme veranderingen in weer of temperatuur, terwijl vrouwen met aan Afrikaanse afkomst minder snel last zullen hebben van een rode huid [2] [3]. Maar, vergeet niet! Alle huidtypes kunnen last krijgen van een gevoelige huid, dus laat u niet misleiden door de mythe dat een vette huid de symptomen van hierboven niet kan ervaren.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

[1]
Ethnic variations in self-perceived sensitive skin: epidemiological survey. R. Jourdain, O. De Lacharriere, P. Bastien and H.I. Maibach - L’Oréal Recherche
[2]Jourdain R, de Lacharrière O, Bastien P, Maibach H I. Ethnic variations in self-perceived sensitive skin: epidemiological survey. Contact Dermatitis 2002.
[3] C.M. Willis et al. Sensitive skin : an epidemiological study. Brit. Journ. of Dermatol. 145 : 258- 263 (2001)

De oplossing van Vichy

 • Extrasensitive
 • Mineraliserend Thermaal Water
 • Meest gelezen

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Expert talk

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

  Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

  Lees het artikel

  Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

  Expert talk

  Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

  Iedereen heeft ze wel eens: mee-eters (ook wel comedonen  of blackheads genoemd). Ze komen voor op de neus, hals, voorhoofd en kin. Op de wangen komen ze minder vaak voor, maar hoe komt dat? Dit heeft te maken met de zogenaamde T-zone. Zoals u misschien zelf wel eens gemerkt hebt, is de huid niet overal hetzelfde. Vaak is de huid op het voorhoofd de neus en kin wat vetter dan de huid op de wangen en de hals. Deze drie plekken vormen samen als het ware de letter T, vandaar de T-zone. Mee-eters ontstaan wanneer het talg in de talgklier zich ophoopt, oxideert de talg. Hierdoor verkleurt het talg en worden zwarte puntjes zichtbaar. Lees hier wat u kunt doen tegen deze zwarte puntjes en wat u vooral moet laten.

  Lees het artikel

  go to top