OK

OK Cancel

Thank you

Close

Op welke leeftijd begint de menopauze?

  • favoriet

De menopauze vindt plaats tussen het 45e en 55e levensjaar, maar dat kan voor elke vrouw verschillend zijn, dus op deze regel is een uitzondering. De gemiddelde leeftijd voor de menopauze ligt rond de 51 jaar. Maar het gebeurt natuurlijk niet plots. De menopauze is een geleidelijke hormonale verandering die meestal begint met de perimenopauze. De waarheid? De meesten van ons zijn er niet klaar voor als de overgang zijn intrede doet. Meestal begint de overgang met een aantal lichamelijke klachten die moeilijk te accepteren zijn. Hoe beter wij voorbereid zijn, hoe gemakkelijker de overgang verloopt voor ons.

Dus, wat gebeurt er met ons lichaam?

De eerste fase is de perimenopauze. Die kan ongeveer een jaar duren, terwijl het hele proces wel vijf jaar kan duren. Aan het eind van deze periode zal je lichaam totaal anders functioneren. Zodra je veertig wordt, neemt het aantal follikels in je eierstokken af. In eerste instantie reageert je lichaam door deze follikels extra hard te laten werken, wat resulteert in de aanmaak van overschot aan oestrogeen. Daarna draait het om en neemt de aanmaak van oestrogeen drastisch af. Aan het einde van dit proces stop je met menstrueren.

Pre-menopauze: de eerste symptomen van de overgang

Ons lichaam “werkt” op hormonen, en door aanzienlijke vermindering ervan stopt de overgang niet alleen, ook de kans om natuurlijk zwanger te worden is voorbij. Het betekent ook dat andere tijdelijke, maar ook langdurige, symptomen optreden. Deze symptomen zijn ook voor elke vrouw verschillend. Rond je 40e beginnen de eerste symptomen van de overgang merkbaar te worden, waaronder een onregelmatige menstruatie, gevoelige borsten, zware benen, het vasthouden van vocht en je kan erg prikkelbaar worden. Er zijn veel verschillende symptomen, die allemaal erg onhandig kunnen zijn. Het is echter niet alleen maar ellende. Vrouwen die een anticonceptiepil gebruiken hebben een kans dat ze van deze fase niets merken.

Veranderen de symptomen van de menopauze mijn leven?

Gelukkig is voor elk symptoom wel een geschikte oplossing. Of je nu te maken hebt met opvliegers (raadpleeg je huisarts) of dat jij je moet aanpassen aan een gezondere levensstijl (het is tijd om te stoppen met roken). Er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen om gebalanceerd te leven. Een gezond dieet, vitamine en voldoende nachtrust zijn allemaal belangrijke ingrediënten voor een levensstijl waarbij jij je weer geweldig voelt.

De verandering

De term “menopauze” is bedacht door de Franse arts Charles de Gardanne maar sindsdien wordt het ook wel op een wat vriendelijkere manier benadert door het ‘de verandering’ te noemen. Dit klinkt nog niet erg leuk en het is niet uitnodigend om er over te praten. Bij Vichy geloven we dat de overgang een nieuwe stap is in je leven waar jij je absoluut niet voor hoeft te schamen.

Hoe weet jij of je in de menopauze zit

Als de verwarrende fase van perimenopauze eindelijk is afgelopen, dan ben je toe aan het volgende hoofdstuk. Na een jaar zonder menstruatie, daalt de menopauze in en begint de post-menopauze. Geleidelijk, nemen bepaalde symptomen af zoals stemmingswisselingen en opvliegers. Andere symptomen zoals osteoporose, minder zin in seks en veranderingen aan je figuur blijven vaak wel aanwezig. Er zijn geen magische oplossingen om alles op te lossen en elk symptoom weg te nemen. Gelukkig heeft niet elke vrouw last van alle symptomen. En, al kunnen wij het niet vermijden, begrijpen wat er gebeurt is een eerste stap om deze nieuwe fase in ons leven te accepteren.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

Meest gelezen

Is er een verband tussen zuivel en acné?

Expert talk

Is er een verband tussen zuivel en acné?

Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

Lees het artikel

Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

Expert talk

Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

Iedereen heeft ze wel eens: mee-eters (ook wel comedonen  of blackheads genoemd). Ze komen voor op de neus, hals, voorhoofd en kin. Op de wangen komen ze minder vaak voor, maar hoe komt dat? Dit heeft te maken met de zogenaamde T-zone. Zoals u misschien zelf wel eens gemerkt hebt, is de huid niet overal hetzelfde. Vaak is de huid op het voorhoofd de neus en kin wat vetter dan de huid op de wangen en de hals. Deze drie plekken vormen samen als het ware de letter T, vandaar de T-zone. Mee-eters ontstaan wanneer het talg in de talgklier zich ophoopt, oxideert de talg. Hierdoor verkleurt het talg en worden zwarte puntjes zichtbaar. Lees hier wat u kunt doen tegen deze zwarte puntjes en wat u vooral moet laten.

Lees het artikel

go to top