OK

OK Cancel

Thank you

Close

JE PROFESSIONELE 
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE

START NU

Skin ageing algorithm background

Rimpels: Wat zijn het en wat is de oorzaak?

Rimpels, ze vormen het grootste obstakel in de huidverzorging. Helaas is het niet mogelijk om ‘forever young’ te zijn, maar dat neemt niet weg dat wij ons nog wel jong kunnen voelen. Of het nu gaat om kraaienpootjes, lachrimpels, uitdrukkingsrimpels, rimpels rond de mond of op het voorhoofd. Jouw rimpels maken je uniek en benadrukken jouw karakter. Maar wij zijn er niet altijd even blij mee. Gelukkig zijn er meerdere dingen die je kunt doen om ongeacht je leeftijd er fris en stralend uit te blijven zien.

Wat zijn rimpels?

In principe is een rimpel niet veel meer dan een vouw of een barstje in de huid. Ze worden ook wel eens lijntjes of huidplooien genoemd. Rimpels ontstaan door het verouderen van de huid, dit kan zowel door biologische als externe factoren veroorzaakt worden.

Er is een verschil tussen zogenaamde dynamische rimpels en statische rimpels. Dynamische rimpels zijn zichtbaar als wij bijvoorbeeld lachen of fronsen, hierdoor worden fronsrimpels en kraaienpootjes zichtbaar. Deze rimpels kan je al vanaf jonge leeftijd hebben en hoeven niet direct iets te maken te hebben met huidveroudering. Het zijn de statische rimpels die altijd zichtbaar zijn, waar de meeste van ons een hekel aan hebben. Door deze rimpels vinden wij onszelf er oud uit zien.

Hoe ontstaan rimpels?

Je huid bevat collageen en elastine. Collageen is aanwezig tussen de vezels en cellen van de huid en vermindert wanneer de huid wordt uitgerekt, door bijvoorbeeld glimlachen of door omgevingsfactoren als kou, hitte en verwondingen. Elastine vezels zorgen ervoor dat de huid soepel is. Een tekort aan elastine leidt tot een te veel aan huid, hierdoor kan je bijvoorbeeld een dubbele kin krijgen. De aanmaak van deze stoffen neemt af naarmate je ouder wordt. Hierdoor krijg je een slappe huid en door de verminderde elasticiteit worden rimpels en fijne lijntjes zichtbaar. Daarnaast wordt er ook minder onderhuids bindweefsel aangemaakt na de middelbare leeftijd.

Op welke leeftijd krijg je rimpels?

Dat is afhankelijk van veel verschillende factoren. Het kan bijvoorbeeld aan de genen liggen, waardoor de huidveroudering bij jou al op jonge leeftijd begint. Daarnaast kan je huidtype ook van invloed zijn. Over het algemeen treedt huidveroudering eerder op bij mensen met een droge huid dan bij mensen met een droge huid. Het komt ook voor dat externe factoren huidveroudering kunnen veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid.

Droogtelijntjes of rimpels?

Als wij bezig zijn met anti-huidveroudering, dan houden we onze huid nauwlettend in de gaten en lijkt er elke dag wel meer zichtbaar. Dit is niet direct een reden tot paniek, want in veel gevallen verwar je rimpels dan met droogtelijntjes. Een droge of gedehydrateerde huid heeft vaak moeite om vocht vast te houden. Daardoor kunnen fijne lijntjes ontstaan op je voorhoofd, rondom de mond of bij je ogen. Deze lijntjes zijn vrij eenvoudig te vermijden. Zorg ervoor dat je huid voldoende gehydrateerd is. Drink elke dag voldoende water en gebruik een moisturizer om je huid een handje te helpen.

Wat veroorzaakt rimpels?

Naast de eerder genoemde biologische factoren, zijn er een aantal externe factoren die ertoe kunnen leiden dat rimpels ontstaan. Al deze externe factoren, die van buitenaf je lichaam beïnvloeden, staan ook wel bekend als het ‘exposoom’.

1. Suiker
Als je een echte zoetekauw bent, kan je huid slapper worden. Dit komt doordat suikers zich aan het collageen en de elastine in je huid binden.
2. Te weinig vetten in voeding
Je moet natuurlijk oppassen met vet, maar je lichaam heeft vetten ook nodig. Als je vetten volledig vermijdt vanwege een dieet kan vroegtijdige huidveroudering optreden.
3. Zon
De zon is heerlijk, maar de uv-stralen kunnen je huid beschadigen en zelfs verbranden. Naast pigmentvlekken, kan langdurige blootstelling aan de schadelijke uv-stralen ook leiden tot vroegtijdige huidveroudering, waardoor rimpels ontstaan.
4. Stress
Stress heeft een grote invloed op je gehele lichaam. Het stresshormoon cortisol tast het collageen in de huid aan en vermindert het herstellend vermogen van de huid.
5. Gewichtsschommelingen
Als je overgewicht hebt, verhoogd je bloedsuikerspiegel wat het collageen aantast, net als bij suiker. Als je daarnaast veel afvalt en weer aankomt, dan is het resultaat een slappe huid. Zorg ervoor dat je een gezond, stabiel gewicht behoudt om dit te voorkomen.
6. Menopauze
Tijdens de menopauze neemt de aanmaak van oestrogeen in je lichaam af, wat de productie van collageen en olie beïnvloedt. Hierdoor krijg je een droge huid en treedt er ook verslapping van de huid ook. Om dit tegen te gaan heb je veel baat bij hydraterende en vochtinbrengende crème.
7. Slaaptekort
‘s Nachts herstelt je huid zich van alle opgelopen schade gedurende de dag. Heb je een korte nacht? Dan zie je dit direct aan de huid. Zorg er altijd voor dat je voldoende slaapt.
8. Te veel sporten
Sporten is goed voor je. Maar als je een hele fanatieke sporter bent, kan je veel essentiële mineralen en vitamines verliezen. Bovendien kan je huid beschadigen tijdens het sporten.
9. Roken
Roken tast het collageen in je huid aan en de nicotine in sigaretten zorgt ervoor dat bloedvaten vernauwen. Ook het trekken aan een sigaret kan bijdragen aan vroegtijdige huidveroudering.
10. Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn stoffen die in je lichaam zich aan collageen binden, de huid kunnen beschadigen en zelfs huidkanker kunnen veroorzaken. Naast uv-stralen en roken, kan luchtvervuiling, ongezond eten en een slechte leefstijl het aantal vrije radicalen in je lichaam bevorderen. Gelukkig zijn er voldoende verzorgingsproducten met antioxidanten die je kunt gebruiken om de strijd aan te binden tegen deze vrije radicalen.

Welke crème helpt tegen rimpels?

Onze huid heeft verschillende verzorging nodig op ongeveer 30, 35, 45 of 55 jarige leeftijd. Om veroudering te verminderen, moeten onze routines met de tijd mee veranderen. Er zijn verschillende anti-rimpel crèmes die je huid helpen beschermen. Zo kan je gebruik maken van de Slow Age dagcrème als je nog relatief jong bent. Deze dagcrème is gericht op het beschermen van je huid tegen de externe factoren. De Liftactiv verzorgingslijn is de voornaamste lijn met anti-rimpel crèmes die gericht is op het verzorgen van rimpels, huidverslapping en een doffe huid. De Idealia crème is gericht op het verzorgen van fijne lijntjes en het verkrijgen van een stralende huid. Voor vrouwen in de menopauze is Neovadiol de meest geschikte huidverzorging.

Welke behandeling zijn er tegen rimpels?

Bij de behandeling van rimpels is botox één van de meest bekende middelen die gebruikt worden om rimpels te verminderen, maar van zo’n behandeling krijg je vaak een ‘plastic’ effect en bovendien moet je deze behandelingen elke 3 tot 6 maanden herhalen. Verder zijn er nog tal van behandeling, zoals lasertherapie en een plastische chirurgie. Maar deze ingrepen zijn vaak behoorlijk drastisch en het resultaat kan zijn dat je gezicht zijn karakteristieken verliest.

Uiteindelijk is een balans tussen ‘natural beauty’, cosmetica en de behandeling en verzorging van rimpels het belangrijkst. Gelukkig zijn er ook minder ingrijpende maatregelen die je kunt nemen, zoals bijvoorbeeld microneedling.Hierbij worden kleine naaldjes gebruikt om de opperhuid te stimuleren en celdeling te bevorderen. Daarnaast kan jij in je dagelijks leven veel dingen doen om huidveroudering zo lang mogelijk tegen te gaan.

Raadplegen van deskundigen

Als je rimpels graag op een andere manier wilt aanpakken, zoals bijvoorbeeld bij plastische chirurgie, ga dan altijd in gesprek met een deskundige. Een arts kan je voorlichten over de behandeling van bijvoorbeeld botox en samen kan je de voors en tegens van plastische chirurgie doornemen.

Goed in je vel zitten

Het is niet nodig om direct over te gaan tot heftige maatregelen zoals botox en fillers. Het gaat erom dat jij lekker in je vel zit en kunt glimlachen naar je eigen spiegelbeeld. Als jij je huid goed verzorgd en preventief anti-huidveroudering producten gebruikt, zoals crèmes en serums, kan jij je huid een leven lang mooi en stralend houden.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

De oplossing van Vichy

go to top