OK

OK Cancel

Thank you

Close

Wat te doen bij vaginale droogte tijdens de menopauze?

Wanneer u in de menopauze bent, ervaart uw lichaam tal van veranderingen zoals bijvoorbeeld vaginale droogte. Moet vaginale droogte tijdens de menopauze behandeld worden of gaat het vanzelf over? Er bestaan tijdelijke oplossingen en lokale behandelingen.

Wat te doen bij vaginale droogte tijdens de menopauze?

Wanneer kan vaginale droogte voorkomen?

We helpen u graag verder door ze hier even samen te overlopen. 

Vaginale droogte komt niet uitsluitend voor tijdens de menopauze. Er bestaan meerdere oorzaken die variëren van fysiologische factoren, zoals hormonale veranderingen of bijwerkingen van medicatie, tot emotionele en psychologische problemen, zoals een gebrek aan lust of zelfs angststoornissen. Gelukkig is er een oplossing voor vaginale droogte, wat de oorzaak ook zij.

Uiteraard moet de oorzaak achterhaald worden. Om de bron van het ongemak te vinden, is het belangrijk om erover te praten.


Wat is het verband tussen vaginale droogte en de menopauze?

Hoewel 25 % tot 50 % van alle vrouwen te kampen hebben met deze symptomen en de negatieve gevolgen ervan, zoals hun levenskwaliteit en hun seksuele beleving, blijven ze terughoudend tegenover het inwinnen van medisch advies.

Vaginale droogte is een veelvoorkomend symptoom bij vrouwen in de overgang. De vaginale afscheiding is immers onderhevig aan de daling van het oestrogeenniveau, collageen en vetweefsel, waardoor het geleidelijk dunner wordt en aan elasticiteit verliest. Vaginale droogte neemt met de jaren toe en kan resulteren in een branderig gevoel, irritaties, pijn tijdens seks en infecties. Vaginale droogte tijdens de menopauze kan ook bijdragen tot problemen met de urinewegen.


Welke oplossingen zijn er voor vaginale droogte?

Wanneer een hormonale behandeling wordt voorgeschreven, zal dit ook helpen tegen de vaginale droogte tijdens de menopauze. Lokale behandelingen op basis van oestradiol, waaronder vaginale ovules, ringen of crèmes, zijn doorgaans zeer effectief. Indien een oestrogeen behandeling niet gewenst of aangewezen is, kunnen glij- of smeermiddelen en vaginale hydratoren de symptomen verminderen. Aangezien deze middeltjes slechts tijdelijk helpen, verdwijnt het effect ervan zodra u ze niet meer gebruikt. Sinds kort wordt ook vitamine E gebruikt om vaginale droogte tegen te gaan.

Vaginale droogte tijdens de menopauze is een veelvoorkomend en frustrerend probleem, maar zoals u merkt zijn er tal van oplossingen om uw ongemakken te verlichten. Ervaart u echter nog ongemakken zoals pijnlijke seks? Raadpleeg dan zeker een arts voor een behandeling op maat.

Wat moet u onthouden over de menopauze en vaginale droogte?

● Vaginale droogte tijdens de menopauze is een klassiek symptoom van de menopauze. 
● Glijmiddelen en vaginale hydratoren zijn uw beste vrienden in uw strijd tegen deze aandoening, mits ze dagelijks en gedurende een langere periode te gebruiken.

BRONNEN:


1. Pastore LM, Carter RA, Hulka BS, Wells E. Self-reported urogenital symptoms in postmenopausal women: Women’s Health initiative. Maturitas. 2004; 49(4):292-303.

go to top