OK

OK Cancel

Thank you

Close

Waarom heb je last van opvliegers tijdens de menopauze?

Doordat de productie van hormonen verandert, verandert je hele lichaam. Naast het volledig stoppen van de menstruatiecyclus herkennen veel vrouwen symptomen van de overgang, die hun dagelijks leven beïnvloeden. Een van de voornaamste zorgen? Opvliegers. Ongeveer 80% van de vrouwen heeft last van opvliegers en het zijn een van de voornaamste symptomen die een hoop ongemak veroorzaken. Opvliegers ontstaan in de vijf jaar voor de menopauze, tijdens de perimenopauze en kunnen tot tien jaar later aanhouden.

Wat zijn opvliegers?

Een opvlieger is een plotseling, oncontroleerbaar spontaan gevoel van hitte in je nek en gezicht dat vaak gepaard gaat met roodheid van de huid en zweten. Vlak na een opvlieger komen koude rillingen voor. Dit fenomeen komt ook ’s nachts voor en is waarschijnlijk de voornaamste oorzaken achter nachtelijk zweten in deze periode.

Waarom krijg je opvliegers?

Dit komt door de afname van het oestrogeengehalte in je lichaam. Hierdoor verstoort het mechanisme dat de lichaamstemperatuur regelt. Het begint in de hypothalamus, ook wel de natuurlijke thermostaat van je lichaam genoemd. Als deze klier verstoord raakt, geeft hij het signaal door dat het lichaam te warm wordt. Hierdoor stijgt de hartslag, verwijden onze bloedvaten en activeert het transpiratie. Dit is handig als wij in de zomer aan het sporten zijn, maar het komt niet van pas als het ons onverwachts verrast.

Hoe kan je opvliegers tegengaan?

Deze pieken van hitte kunnen verergert worden door een aantal factoren, zoals heftige emoties, stress en alcohol. Het vermijden van cafeïne, pittige kruiden, stress en sigaretten kunnen allemaal opvliegers verminderen. Draag loszittende, gemakkelijke kleding om het gevoel van ongemak te verminderen. Probeer te ontdekken waardoor opvliegers bij jou worden veroorzaakt. Houdt in een boekje bij wanneer je last krijgt van de symptomen en geef aan wat je die dag gegeten en gedronken hebt. Door een dagboek bij te houden kan je een patroon herkennen en kan je een poging doen om de ongewenste opvliegers te vermijden.

Tips om met opvliegers om te gaan

Wist jij dat producten gebaseerd op soja opvliegers kunnen helpen tegengaan? Soja bevat een grote hoeveelheid isoflavonen, een oestrogeen-achtige soort fyto-hormonen die symptomen van de menopauze kunnen tegengaan. Tofu klinkt misschien saai, maar als je het goed bereidt is dit sojaproduct heerlijk. Probeert het eens! Tofu bevat ook veel ijzer en calcium, dit zijn essentiële mineralen voor een goede gezondheid. Verder kan je ’s ochtends, in plaats van melk, sojamelk gebruiken bij je ontbijtgranen. Verder kan je bij je lunch of diner gebruik maken van Edamame-bonen, sojabonen die nog in de peul zitten, met een klein beetje zout is dit een heerlijke snack of bijgerecht.

Wat voor supplementen kan ik gebruiken?

Probeer oestrogeen-achtige planten zoals, de teunisbloen, kuisboom, soja, hop of zelfs rode klaver. Rhodiale en magnesium kan je ook toevoegen aan je dieet om je humeur te beïnvloeden. De juiste dosering is voor iedereen anders. Het is belangrijk om je apotheker of voedingsdeskundige te vragen naar de beste behandeling en ingrediënten voor jou.

Meest gelezen

Is er een verband tussen zuivel en acné?

Expert talk

Is er een verband tussen zuivel en acné?

Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

Lees het artikel

Wat is collageen?

Ingrediënten

Wat is collageen?

Collageen is het belangrijkste eiwit in je lichaam. Maar wat doet het en waarom is het zo belangrijk? Vichy vertelt je alles over collageen.

Lees het artikel

go to top

Skinconsult

HUIDVEROUDERINGSALGORITME 
ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN

1 minuut
om uw huid
te analyseren

Neem
een selfie

Vul uw 
profiel in

Ontvang uw persoonlijke huidadvies

Fijne lijntjesJe sterkte
Rimpels
onder het oog
Je prioriteit
Gebrek aan
stevigheid

Ontdek
skinconsultai

circle1circle2circle3circle4