OK

OK Cancel

Thank you

Close

Zonnebrandbescherming: De allerjongsten snel beschermen tegen de zon?

Als het mooi weer is spelen kinderen graag buiten, maar het is belangrijk dat ze leren hoe ze veilig met de zon om kunnen gaan. Een gebruind kind is niet noodzakelijkerwijs gezonder dan een bleek kind! De kinderhuid is zeer kwetsbaar en moet goed beschermd worden om het waardevolle zonnekapitaal te beschermen. Een kinderarts en een moeder delen met u hun tips over hoe kinderen veilig, met plezier en effectief met de zon kunnen omgaan.

Veilig in de zon – wijze tips van een kinderarts

Voor dokter Bernadet is regel 1 dat baby's en peuters jonger dan 3 jaar nooit direct aan de zon mogen worden blootgesteld. Zorg dat ze een hoedje of petje, een droog T-shirt en een zonnebril dragen. Laat ze alleen in de schaduw spelen – gebruik indien nodig een parasol of een schaduwdoek. Regel 2: “controleer of uw kind geen medicijnen slikt waardoor het overgevoelig kan worden voor de zon – daardoor zal de huid namelijk nog sneller verbranden.” En kies tot slot de zonnebescherming zorgvuldig uit. “Gebruik voor kinderen een hoge beschermingsfactor (SPF50) die waterbestendig is en speciaal ontwikkeld is voor de kwetsbare kinderhuid.”

Een evenwichtige bescherming

Kies een zonneproduct met een goede balans tussen mineraalfilters en biologische filters. Mineraalfilters zoals titaniumdioxide werken als een barrière en weerkaatsen de UVB-stralen van de huid, maar tegen UVA-stralen zijn ze niet zo effectief als biologische filters. Biologische filters absorberen UVA en UVB-stralen als een spons. Mineraalfilters en biologische filters werken parallel, dus is het verstandig om een zonneproduct te kiezen dat ze allebei bevat. Zorg dat u de zonnebescherming minimaal 15 minuten voordat u in de zon gaat, aanbrengt, om optimaal beschermd te zijn.

Het insmeren van uw kinderen – een lastig klusje?

Zelfs met de beste wil van de wereld zal het aanbrengen van zonnebescherming bij kinderen nooit echt makkelijk worden. Anne, moeder van 3 kinderen bevestigt dat: “het is lastig voor ouders en kinderen! De kinderen gaan zich vervelen en beginnen te bewegen, dus heb je vaak de neiging om het snel te doen, en minder zorgvuldig te zijn dan eigenlijk zou moeten.”   Dokter Bernadet adviseert om de kinderen te betrekken bij het insmeren. Maak het leuk – doe alsof u de ingrediënten afmeet voor een recept (“Spuit 1 theelepeltje zonnecrème in je hand…”), of vraag het kind om aan te wijzen welke plekjes u vergeten bent, zoals de oren. Of maak er een spelletje van – Kinderen kunnen op hun huid tekenen met de crème. Vertel ze ook dat ze hun schaduw in de gaten moeten houden – als die kleiner wordt dan zij zelf (tussen 12 en 16 uur), moeten ze zorgen dat ze in de schaduw blijven. Help uw kinderen begrijpen dat het belangrijk is om veilig met de zon om te gaan en te genieten van een heerlijke, gezonde zomer.

Optimale beschermingstechnieken

Wat is een optimale manier van insmeren? Breng het rijkelijk en gelijkmatig aan. U hoeft het niet helemaal in te wrijven tot het verdwenen is, want zo blijft er een dun beschermend laagje achter op het huidoppervlak. Smeer regelmatig opnieuw, elke 2 uur, en steeds na het zwemmen.

Nog een laatste tip… controleer de beschermingsfactor

Om wereldwijd het bewustzijn te vergroten van de gevaren van blootstelling aan de zon, hebben het WHO (de Wereld Gezondheidsorganisatie) en het WMO (de World Meteorological Organization) een Global Solar UV Index opgesteld. Deze index gaat van 0 tot 11+ en meet de intensiteit van de UV-stralen. Hoe hoger het getal, hoe meer bescherming u nodig heeft. De UV-index varieert afhankelijk van uw geografische lokatie en de tijd van de dag. Bekijk de weersvoorspellingen of gebruik een smartphone app voor de UV-index van uw omgeving.

Anne Martine Deloffre

Moeder

Dr Bernadet

Kinderarts

go to top