OK

OKCancel

Thank you

Close

4 belangrijke weetjes over slaap, die goed zijn voor een mooie huid

  • favoriet

Laat naar bed en vroeg weer op? Welke rol speelt slaap bij de nachtelijke activiteit van onze huid? Ontcijfer de nachtritmes van de huid!

Hoe krijgt u een mooie huid bij het ontwaken? Wetenschappers volgden het spoor van de chronobiologie en 24-uurritmes. Het resultaat? De ontcijfering van het nachtschema van onze huid toont aan hoe belangrijk een diepe slaap is voor de huid.

Het belang van een goede nachtrust voor uw huid

Het afwisselende dag-nachtritme regelt op een natuurlijke manier onze interne klok die verantwoordelijk is voor onze chronobiologische ritmes. Gemiddeld ontwikkelt de huid zich in cycli van 24 uur, het zogenaamde 24-uurritme. Overdag moet de huid zich verdedigen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals wind, zon, kou en luchtvervuiling, terwijl de huid zich ’s nachts herstelt om weer opgewassen te zijn tegen de volgende dag. Door slecht of onregelmatig slapen kunnen de 24-uurritmes worden verstoord en dit beïnvloedt de huidkwaliteit. Het gezicht gaat er vermoeid uitzien, de teint wordt dof en rode vlekken worden duidelijker zichtbaar. Geen fijn begin van de dag!

Het herstel van de huid is gebaseerd op 4 mechanismen die bepalend zijn voor de huidkwaliteit bij het ontwaken.

Dit uit zich in vier belangrijke natuurlijke mechanismen die 's nachts allemaal het meest actief zijn:

Celvernieuwing om er fris en jonger uit te zien.
Uit onderzoeken blijkt dat het aantal celdelingen het hoogst is gedurende één uur ‘s nachts en het laagst is gedurende één uur overdag. Deze constatering bevestigt dat de celvernieuwing 's nachts veel groter is dan overdag.

Betere microcirculatie voor een dosis nieuwe energie.
De bloeddoorstroming van de huid is optimaal gedurende vijf uren ’s nachts. Deze toename in bloeddoorstroming 's nachts komt doordat de uitwisseling met de huidcellen optimaal is. Hierdoor kunnen voedingsstoffen aangevoerd worden of kunnen toxines afgevoerd worden.

Extra desquamatie (afschilfering) voor een stralende teint.
De bovenste laag van onze opperhuid bestaat uit dode huidcellen. Aan het eind van een cyclus van 4 à 6 weken worden deze verwijderd van het huidoppervlak in de vorm van huidschilfers. Uit onderzoeken blijkt dat bij de buitenste hoornlaag deze afschilfering optimaal is gedurende 4 uren ’s nachts. ’s Nacht wordt er hard gewerkt om de volgende dag met een stralende teint te ontwaken.

Herstel van de barrièrefunctie voor een soepele en gekalmeerde huid.
Door de intensieve celvernieuwing ´s nachts is de huidbarrière kwetsbaarder. Gevolg: de huid droogt uit. Dit nauwelijks merkbare vochtverlies, dat de afvoer van toxines bevordert, is optimaal gedurende 5 uren ’s nachts. Tegelijkertijd worden de celdifferentiatie, de microcirculatie en de afschilfering versneld: door deze verschijnselen kan de huid zichzelf reorganiseren om de barrièrefunctie te herstellen.

Met deze kennis in het achterhoofd kunt u vast niet wachten om je bed in te duiken. En mocht het toch een onrustige nacht worden, dan staan de wetenschappers voor je klaar door je osmetische oplossingen aan te bieden die de zichtbare effecten van een goede slaap op de huid helpen nabootsen.

lees verder voor meer tips over een mooie en jeugdige huid?

Meest gelezen

Expert talk

De symptomen van de overgang in het lichaam en op de huid

Tijdens de menopauze is ons lichaam aan het veranderen, een onvermijdelijk feit. Ons figuur, ons haar, onze huid, alles aan ons uiterlijk lijkt ineens snel te verouderen. De overgang wordt ook wel ‘de tweede fase in ons leven’ genoemd. De impact daarvan reikt verder dan alleen de vruchtbaarheid. Al die veranderingen zijn niet levensbedreigend, maar ze zijn soms moeilijk te accepteren.

Lees het artikel

go to top