OK

OK Cancel

Thank you

Close

Wat doet de huid als wij slapen?

We weten allemaal wat de negatieve effecten zijn die een slechte nachtrust kan hebben op onze stemming en op de kwaliteit van de huid. Slaap is cruciaal om de verdedigingsmechanismen van de huid te boosten.

Waarom is een goede nachtrust zo belangrijk?

Onderzoek toont aan dat een chronisch slechte nachtrust geassocieerd wordt met verhoogde tekenen van intrinsieke veroudering (1). Uit onderzoek is gebleken dat de nacht, nog specifieker wanneer we slapen, de beste tijd is voor onze huid (2). Terwijl ons lichaam in rust is, krijgt de circulatie van onze huid een boost. Zo kan ons bloed nog meer voedingsstoffen en vitamines transporteren naar onze huid. Onderzoek heeft aangetoond dat verschillende belangrijke indicatoren voor de gezondheid van de huid 's nachts worden versterkt, waaronder celdeling.

Ons lichaam staat niet stil als we slapen. Om te voorkomen dat de huid 's nachts water verliest kan je een nachtmasker of slaapmasker voor het slapen aanbrengen en een groot glas water drinken zodra je wakker wordt.

Hoe slecht slapen onze huid beïnvloedt

We vroegen dermatoloog Dr. Nina Roos om uit te leggen wat er met de huid gebeurt als we niet voldoende slaap krijgen.

Als je moeite hebt om voldoende slaap te krijgen, bekijk dan de tips van Nina hoe je na een stressvolle dag kunt de-stressen. Het is ook belangrijk om te profiteren van de natuurlijke herstellende eigenschappen van de huid tijdens het slapen, dus gebruik je acht uur slaap verstandig. Strijd tegen dagelijkse effecten van oxidatieve stress met een beautyroutine die rijk is aan antioxidanten om het natuurlijke herstellende vermogen van de huid te versterken.

Het herstel van de huid is gebaseerd op 4 mechanismen die bepalend zijn voor de huidkwaliteit.

Dit uit zich in vier belangrijke natuurlijke mechanismen die 's nachts allemaal het meest actief zijn:

Celvernieuwing om er fris en jonger uit te zien.
Uit onderzoeken blijkt dat het aantal celdelingen het hoogst is gedurende één uur ‘s nachts en het laagst is gedurende één uur overdag. Deze constatering bevestigt dat de celvernieuwing 's nachts veel groter is dan overdag.

Betere microcirculatie voor een dosis nieuwe energie.
De bloeddoorstroming van de huid is optimaal gedurende vijf uren ’s nachts. Deze toename in bloeddoorstroming 's nachts komt doordat de uitwisseling met de huidcellen optimaal is. Hierdoor kunnen voedingsstoffen aangevoerd worden of kunnen toxines afgevoerd worden.

Extra desquamatie (afschilfering) voor een stralende teint.
De bovenste laag van onze opperhuid bestaat uit dode huidcellen. Aan het eind van een cyclus van 4 à 6 weken worden deze verwijderd van het huidoppervlak in de vorm van huidschilfers. Uit onderzoeken blijkt dat bij de buitenste hoornlaag deze afschilfering optimaal is gedurende 4 uren ’s nachts. ’s Nacht wordt er hard gewerkt om de volgende dag met een stralende teint te ontwaken.

Herstel van de barrièrefunctie voor een soepele en gekalmeerde huid.
Door de intensieve celvernieuwing ´s nachts is de huidbarrière kwetsbaarder. Gevolg: de huid droogt uit. Dit nauwelijks merkbare vochtverlies, dat de afvoer van toxines bevordert, is optimaal gedurende 5 uren ’s nachts. Tegelijkertijd worden de celdifferentiatie, de microcirculatie en de afschilfering versneld: door deze verschijnselen kan de huid zichzelf reorganiseren om de barrièrefunctie te herstellen.

Met deze kennis in het achterhoofd kunt u vast niet wachten om je bed in te duiken. En mocht het toch een onrustige nacht worden, dan staan de wetenschappers voor je klaar door je osmetische oplossingen aan te bieden die de zichtbare effecten van een goede slaap op de huid helpen nabootsen.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

[1] Oyetakin, P. et al, ‘Does poor sleep quality affect skin ageing?’ in Clinical and experimental dermatology 40.1 (2015) pp. 17-22 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25266053]
[2] Eric J. Olson MD., ‘How many hours of sleep are enough for good health?’, Mayo Clinic, (2016) [Accessible at: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/how-many-hours-of-sleep-are-enough/faq-20057898] Original source: https://aestheticsjournal.com/feature/how-sleep-affects-the-skin

De oplossing van Vichy

 • Slow Âge Nacht - Crème en fris masker | Vichy

  SLOW ÂGE

  Nacht - Crème en fris masker

  Nachtcrème

  Gladmakende en revitaliserende nachtcrème – ook te gebruiken als masker

 • Fluide tegen opkomende tekenen van huidveroudering.

  SLOW ÂGE

  Fluide tegen opkomende tekenen van huidveroudering.

  Dagcrème

  De 1e verzorging van Vichy tegen opkomende tekenen van huidveroudering, voor een stralend jeugdige huid.

 • Versterkende dagelijkse booster

  MINÉRAL 89

  Versterkende dagelijkse booster

  Versterkende Booster

  De dosis kracht voor uw huid

 • Meest gelezen

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Expert talk

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

  Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

  Lees het artikel

  go to top

  Skinconsult

  HUIDVEROUDERINGSALGORITME 
  ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN

  1 minuut
  om uw huid
  te analyseren

  Neem
  een selfie

  Vul uw 
  profiel in

  Ontvang uw persoonlijke huidadvies

  Fijne lijntjesJe sterkte
  Rimpels
  onder het oog
  Je prioriteit
  Gebrek aan
  stevigheid

  Ontdek
  skinconsultai

  circle1circle2circle3circle4