OK

OK Cancel

Thank you

Close

De menopauze: wat gebeurt er met mijn calcium en vitamine D-waarden als ik 50 word?

Naarmate we ouder worden, daalt de hoeveelheid calcium in ons lichaam op natuurlijke wijze aangezien het minder goed opgenomen wordt. Vrouwen die de menopauze naderen, zullen zeker merken dat hun calciumwaarden sterk dalen, door de combinatie van een slechtere opname en de hormonendisbalans. Een tekort aan calcium heeft een grote impact op je algemene gezondheid. Je voelt je vermoeider en hebt minder energie. Gelukkig bestaan er manieren om de hoeveelheid calcium in je lichaam te verhogen (en daarmee ook je energieniveau). We leggen je uit hoe een calciumtekort ontstaat en wat je eraan kan doen.

Vichy legt uit hoe waarom calcium-waarden dalen tijdens de menopauze

Waarom daalt het calcium niveau tijdens de menopauze?

Calcium is een mineraal dat je lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. Je moet het dus uit voeding halen. Deze stof versterkt de botten en het gebit. Maar daarnaast is het ook een belangrijk element in de hormoonwisseling. Aan het begin of tijdens de menopauze schommelen de hormonen sterk, waardoor calcium minder goed wordt opgenomen in het bloed.  

Daarnaast is een tekort aan vitamine D ook een reden waarom het calciumniveau daalt bij vrouwen in de menopauze. Vitamine D is namelijk nodig om calcium goed op te nemen in je bloed. Je lichaam maakt deze vitamine zelf aan, maar die aanmaak vermindert op natuurlijke wijze vanaf 45 jaar. Ook kan vitamine D uit zonlicht opgenomen worden, maar vaak komen ouderen minder buiten waardoor ze minder vitamine D op natuurlijke wijze kunnen bekomen.

Gevolgen van te weinig calcium in je lichaam

De hormonenwissel en te weinig vitamine D in je lichaam zorgen ervoor dat calcium minder goed opgenomen wordt door je lichaam. Als gevolg daarvan worden de botten fragieler en verhoogt de kans op botbreuken. Tegelijk zal je huid hier ook de gevolgen van dragen.   Calcium is namelijk een belangrijk ion- een anatomisch klein deeltje dat dienst doet als boodschapper in je lichaam.

Calcium zorgt voor de communicatie tussen en binnenin de verschillende huidcellen. Wanneer het de juiste signalen doorgeeft, waakt het ion over de harmonie tussen de cellen. Een disbalans van calcium in de opperlaag van de huid - wat vaak voorkomt wanneer vrouwen ouder worden - kan de pH-waarde van de huid laten stijgen van 5 naar 6.  

Door deze verandering in de pH-waarde wordt de beschermende functie van de huidbarrière verstoord en wordt de huid fragieler. Het gevolg daarvan is dat je als vrouw in de overgang gevoeliger bent voor allergieën, infecties en wondjes minder snel zullen genezen. De huid op zich wordt ook gevoeliger en tijdens de overgang heb je meer kans op uitslag en een huid die gemakkelijk geïrriteerd raakt. Daarnaast kunnen bestaande huidaandoening zoals rosacea of eczeem verergeren.

vrouwen in de overgang nemen calciumsupplementen

1 op de 2 vrouwen in de overgang nemen calciumsupplementen

Er bestaan heel wat calciumsupplementen om je lichaam te geven wat het nodig heeft. Daarnaast is het ook belangrijk om tijdens je menopauze ook je vitamine D-waarde in de gaten te houden. Wat extra druppels vitamine D kunnen nooit kwaad om de interne werking van je lichaam en de opname van calcium een handje te helpen!

Wat moet je dus onthouden wanneer je de menopauze start?

  • Wanneer je 50 wordt en je calciumniveau daalt, is de reden hiervoor vaak een hormonenwissel en een natuurlijk tekort aan vitamine D. Door deze twee factoren kan calcium minder goed opgenomen worden door je lichaam.
  • Het tekort aan vitamine D en een dalend calciumniveau kan een disbalans en veranderingen in je lichaam veroorzaken. Daarom is het slim om zo vroeg mogelijk calcium en vitamine D supplementen te nemen.

Wil je meer weten en lezen over de menopauze? Bezoek dan ons speciaal ontwikkeld platform voor vrouwen in de menopauze waar je tips, kennis en vooral veel vriendelijkheid zal vinden van onze medische experts.

Meest gelezen

Is er een verband tussen zuivel en acné?

Expert talk

Is er een verband tussen zuivel en acné?

Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

Lees het artikel

Wat is collageen?

Ingrediënten

Wat is collageen?

Collageen is het belangrijkste eiwit in je lichaam. Maar wat doet het en waarom is het zo belangrijk? Vichy vertelt je alles over collageen.

Lees het artikel

go to top

Skinconsult

HUIDVEROUDERINGSALGORITME 
ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN

1 minuut
om uw huid
te analyseren

Neem
een selfie

Vul uw 
profiel in

Ontvang uw persoonlijke huidadvies

Fijne lijntjesJe sterkte
Rimpels
onder het oog
Je prioriteit
Gebrek aan
stevigheid

Ontdek
skinconsultai

circle1circle2circle3circle4