OK

OK Cancel

Thank you

Close

17 Voedingsmiddelen voor tijdens de menopauze

We kennen allemaal het gezegde: “ware schoonheid komt van binnen”, en dat geldt nu meer dan ooit. Wat jij tot je neemt heeft invloed op je lichaam, de werking ervan en je uiterlijk en dat kan zijn effect hebben op de menopauze. Tijdens de menopauze is het belangrijk om je dieet aan te passen om voor een menopauze te zorgen dat je de last van bepaalde symptomen tot een minimum beperkt. Energie, spierspanning en huidkwaliteit worden allemaal bevordert door een goed dieet. De hoeveelheid calorieën die je nodig hebt zijn op je 60e anders als op je 30e, maar een heel erg beperkend dieet moet je hoe dan ook vermijden. Omdat je spieren dan zwakker worden, je minder energie hebt en je gezicht er vermoeider en ouder uit ziet. Wij geven je 17 voedingsmiddelen die effectief kunnen helpen om de effecten van de menopauze te bestrijden en je lichaam in goede conditie te houden.

1. Soja en producten op soja-basis

Wist je dat tofu, dat rijk is aan ijzer en calcium, veel isoflavonen bevat. Dit zijn oestrogeen-achtige fyto-hormonen die je kunnen helpen om symptomen van de menopauze in toom te houden.

2. Paranoten

Naast dat ze erg smaakvol zijn, bevatten paranoten een uitzonderlijke hoeveelheid proteïne. Ze helpen ook om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Een gemiddelde hoeveelheid paranoten kan ervoor zorgen dat jij je metabolisme en je gewicht op een gezond peil houdt. Walnoten, pistache noten en amandelen, die bijzonder veel calcium bevatten hebben dezelfde eigenschappen en zijn ideale snacks.

3. Groene thee

Groene thee en witte thee zijn rijk aan antioxidanten die vrije radicalen bestrijden, die huidveroudering en schade aan de huid kunnen veroorzaken. Om je huid fris en stralend te houden, zou je elke dag een paar koppen thee kunnen drinken, dit kan zowel hete als koude thee zijn. Je kan deze antioxidanten ook binnenkrijgen door groene thee supplementen in te nemen.

4. Vette vis

Vissoorten, zoals sardines, haring, zalm, makreel, maar ook levertraan zijn allemaal goede bronnen voor omega-vetten en vitamine D. Ze helpen je bloedsuiker op peil te houden en zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarnaast verbetert het de flexibiliteit van de gewrichten en helpt het de hormoonspiegel in balans te houden.

5. Eieren

Eieren bevatten veel proteïnen, antioxidanten, vitamine A, E, D en B, fosfor, selenium en zink. Het moge dus duidelijk zijn, eieren horen ook  bovenaan je boodschappenlijstje te staan.

6. Quinoa

Quinoa is een goede bron van plantaardige eiwitten en koolhydraten met een lage glycemische index. Het is belangrijk om je glycemische index in de gaten te houden om zo je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Hoe hoger de glycemische index is, hoe sneller het je bloedsuikerspiegel doet stijgen, wat uiteindelijk kan leiden tot gewichtstoename.

7. Granen

Kies voor granen met een lage glycmeische index, zoals volkoren brood, havervlokken, volkoren rijst, basmati rijst en volkoren pasta. Deze geven suikers langzaam af, waardoor de energie langzamer wordt vrij gemaakt en je minder voedsel gaat innemen.

8. Peulvruchten

Linzen, spliterwten, tuinbonen en droge bonen zitten vol koolhydraten met een lage glycemische index. Ze zitten vol vezels en kunnen zorgen voor een verzadigd gevoel. Verder bevatten ze veel vitamine B, magnesium, ijzer, calcium en selenium. Voor een verhoogde eiwitinname, zonder dierlijke eiwitten, kan je deze groenten combineren met granen.

9. Groene bladgroenten

Deze zitten vol antioxidanten, vitamine A, C en E, kalium en magnesium. Groene bladgroenten geven je voedingsstoffen die je nodig hebt voor een gezonde geest en lichaam.

10. Citroen

Rijk aan vitamine C en flavonoïden, citroen heeft een voordelig effect op de zuurbalans van je lichaam. Overtollig zuur in het lichaam is slecht voor je botten, spieren, je nieren en je gewicht.

11. Wit vlees

Wit vlees is een goede bron voor proteïnen en bevat weinig verzadigde vetten. Daarnaast voorkomt het dat je gedurende de dag de neiging krijgt om te snacken.

12. Avocado

Rijk aan vitamine K, wat goed is voor je botten en de synthese van proteïne. Avocado bevat ook veel koper, dat betrokken is bij de synthese van collageen. Avocado is ook rijk aan fosfor, magnesium, zink, vitamine B, C en E. Bovendien bevat avocado veel goede vetten die de huidkwaliteit bevorderen.

13. Rood fruit en groenten

Bessen, bieten, en rode pepers zijn goed om te eten vanwege de grote hoeveelheid polyfenolen en krachtige antioxidanten, die de schade veroorzaakt door vrije radicalen tegengaan.

14. Zeewier en algen

Zeewier en algen zijn geweldige bronnen aan antioxidanten, vezels,  vitamine A, C en mineralen. Vezels helpen je lichaam om een gezonde hoeveelheid cholesterol te behouden en vitamine A en C beschermen je lichaam tegen vrije radicalen

15. knoflook

Knoflook bevat een enorme hoeveelheid antioxidanten en knoflook helpt ook bij de bloedcirculatie.

16. kurkuma

Een van de krachtigste ontstekingsremmers die je maag gezond helpt houden. Om de gezonde effecten te versterken kan je kurkuma combineren met peper

17. Walnoot- en koolzaadolie

Walnoot- en koolzaadolie zijn erg rijk aan omega 3 en 6 vetten, die ervoor zorgen dat botten gezond blijven. Wissel deze oliën af me olijfolie en probeer zonnebloemolie te vermijden.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

go to top