OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

Welke ziektes kunnen 
haaruitval veroorzaken?

Haaruitval, een natuurlijk fysiologisch fenomeen

We hebben allemaal tussen de 100.000 en 150.000 haren op ons hoofd. Net als lichaamshaar, wordt ook het hoofdhaar continu vernieuwd waarbij elke haarstreng na een duidelijke groei- (anagene), degeneratie- (catagene), stagnatie- (telogene), uitval en post-uitval- (exogene) cyclus doormaakt. Dit betekent dat het heel normaal en natuurlijk is om tussen de 50 en 100 haren per dag te verliezen.

In bepaalde situaties kunnen we echter meer haaruitval opmerken dan normaal, hetzij over de hele hoofdhuid, hetzij in meer specifieke zones. De haaruitvaloorzaken van dit type abnormaal haarverlies zijn talrijk, maar worden meestal veroorzaakt door genetische, hormonale of omgevingsfactoren. Ook kunnen bepaalde ziektes die haaruitval veroorzaken, soms de boosdoener zijn.

Tal van ziektes kunnen haaruitval versnellen

Elke ziekte die gepaard gaat met koorts, vermoeidheid of stress kan haaruitval veroorzaken. Dit type haarverlies, telogeen effluvium genaamd, treedt zeer plots, diffuus en vaak overvloedig op. Gelukkig is dit type haarverlies tijdelijk en hervat het haar zijn natuurlijke cyclus van groei, stagnatie en uitval zodra de oorzaak van de ziekte is vastgesteld en behandeld.

Ziektes geassocieerd met ijzertekort veroorzaken haaruitval

IJzer is essentieel voor de gezondheid van het haar. Een tekort aan ijzer kan het haar dunner en brozer maken en kan soms ook leiden tot diffuus haarverlies. Dit is de reden waarom elke ziekte die wordt geassocieerd met een ijzertekort, zoals bijvoorbeeld bloedarmoede of chronische ontstekingsziekten, tevens kan worden geassocieerd met haaruitval.

Alopecia areata, een auto-immuunziekte die haaruitval veroorzaakt

Deze auto-immuunziekte die haaruitval veroorzaakt, valt de haarzakjes aan en treft bijna 2% van de bevolking. Het gaat zowel om volwassenen als kinderen. Het kan zich op verschillende manieren manifesteren - van haarverlies in kleinere plukken op de hoofdhuid (bekend als fragmentarisch alopecia areata), wat het meest voorkomende patroon is, tot volledig haarverlies van de hoofdhuid (alopecia totalis), of zelfs van het hele lichaam en de hoofdhuid (alopecia universalis).

Hoewel de exacte oorsprong van deze ziekte nog steeds niet volledig doorgrond is, wordt ze toch erkend als auto-immuun. Bij bepaalde patiënten kan alopecia areata zichzelf genezen. In andere gevallen is een behandeling met medicijnen noodzakelijk en wordt een bezoek aan de dermatoloog geadviseerd. In sommige gevallen kan alopecia aerata in verband worden gebracht met andere auto-immuunziekten (bijvoorbeeld schildklier gerelateerd).

Andere auto-immuunziekten die haaruitval veroorzaken

Algemeen kunnen auto-immuunziekten die de huid en andere organen aantasten, haaruitval veroorzaken. Dit is het geval bij lupus erythematosus of het Gougerot-Sjögren-syndroom, twee auto-immuunziekten die vooral vrouwen treffen. Deze ziekten veroorzaken vaak diffuus haarverlies en vereisen uitgebreide medische zorg.

MARION_NIELSEN_585_400

Dr. Marion NIELSEN

INTERNATIONAAL WETENSCHAPPELIJK DIRECTEUR BIJ VICHY LABORATOIRES

Hoewel het heel normaal is dagelijks wat haarverlies op te merken, kunnen bepaalde ziektes meer overvloedige of plaatselijke haaruitval veroorzaken.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_07_Which_diseases_can_cause_hair_loss.jpg