OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

DE LEVENSCYCLUS VAN DE HOOFDHUID

De (hoofd)huid is voortdurend in beweging

Wist u dat uw hoofdhuid zichzelf voortdurend herstelt? Een zichtbaar bewijs daarvan zijn de schilfers die loskomen. Uw huid doorloopt namelijk uw hele leven lang een continue proces van celvernieuwing, ook wel regeneratie genoemd. Dit proces bestaat uit een hele reeks opeenvolgende stappen waarvan de schilfering de laatste is.

En of we het nu over de hoofdhuid hebben of over de huid in het algemeen, het levenslange vernieuwingsproces vangt steeds aan in het diepste van de epidermis (de opperhuid). Hoewel de huid globaal onder te verdelen is in drie lagen, telt de epidermis alleen al er vijf. In de diepste laag van die vijf, het stratum basale of de grondlaag, worden de cellen geboren als keratinocyt (een soort cel waaruit de opperhuid is opgebouwd). Vervolgens banen de geboortecellen zich een weg naar boven terwijl ze verder evolueren om de verschillende lagen van de huid te vormen. Een traject dat ongeveer 28 dagen in beslag neemt!

Al geldt dat niet voor de hoofdhuid. De cellen van de hoofdhuid kennen een kortere levensduur van amper 10 dagen.

Waarom vernieuwen de cellen van de hoofdhuid sneller?

De celvernieuwing van de hoofdhuid gebeurt dus beduidend sneller. Maar waarom is dat zo? Daarvoor moeten we even de mogelijke verzorgingsroutines onder de loep nemen. De snellere celvernieuwing van de hoofdhuid is namelijk een gevolg van tal van handeling die we dagelijks uitvoeren. Denk daarbij aan borstelen, föhnen of het haar drogen met de handdoek. Bij al die handelingen ontstaat er wrijving en/of warmte.  Daar worden de haren niet bepaald gezonder van.

Wanneer de cellen die de huid opbouwen de bovenste laag bereikt hebben en dood zijn, spreken we van corneocyten of hoorncellen. Hun grootte en de snelheid waartegen ze zich vernieuwen, zijn onderling afhankelijk: hoe sneller de vernieuwing, hoe kleiner de hoorncellen.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_47_THE_LIFE_OF_THE_SCALP_DERCOS_HAIRZOOM.jpg

Wat betekent overmatige schilfering van de hoofdhuid?

Door externe factoren (vervuiling, zon, stress, etc..) kan de celvernieuwing in een stroomversnelling schieten. Als de celvernieuwing van de hoofdhuid amper zeven tot negen dagen duurt, kunnen de dode hoorncellen niet tijdig worden afgevoerd. Ze blijven dan in groten getale achter bovenop de hoofdhuid. Een fenomeen dat beter gekend is onder de naam roos of schilfers.

Gelukkig kan roos makkelijk en efficiënt verholpen worden. Dercos ontwikkelde een hele lijn aan anti-roos producten. Vind een verkooppunt bij u in de buurt en geniet van gezond haar.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_47_THE_LIFE_OF_THE_SCALP.jpg