OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

De meest voorkomende vragen over haaruitval

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_Vrouw in menopauze. Hormoonveranderingen kunnen dan haaruitval veroorzaken. - Vichy.jpg

Veroorzaakt de menopauze haaruitval?

Ja.

Heel wat vrouwen merken rond de menopauze dat hun haar dunner wordt. Het gaat dan niet per se altijd om zichtbare kale plekken. De hormonale veranderingen die tijdens de menopauze optreden, zijn dan ook de voornaamste oorzaak van haarverlies bij vrouwen. De kans op haaruitval is nog een pak groter wanneer je genetisch vatbaar bent voor alopecia androgenetica (de Latijnse benaming voor klassieke haaruitval en kaalheid).

De grootste hormonale veranderingen tijdens de menopauze zijn de dalende oestrogeen- en progesteronspiegel. Hierdoor wordt het haar van vrouwen zwakker, dunner en groeit het een stuk langzamer. De daling van hormonen tijdens de menopauze gaat gepaard met een stijging van androgenen (mannelijke geslachtshormonen), en dan voornamelijk testosteron. Deze stof zorgt ervoor dat de haarzakjes kunnen krimpen met haarverlies op het hoofd tot gevolg. Anderzijds kunnen deze hormonen ook ongewenste haargroei veroorzaken, voornamelijk in het aangezicht.  

Bij vrouwen in de menopauze kunnen er echter nog andere factoren leiden tot haaruitval. Een  hoog stresslevel, slechte voeding, gebrek aan lichaamsbeweging, onderliggende ziekte, slechte hydratatie en slapeloosheid kunnen haaruitval uitlokken. Bepaalde voedingsstoffen (vooral vitamine B, zink en omega 3-vetzuren) zijn van vitaal belang voor de hormoonbalans en gezond haar. Tekorten eraan kunnen dan ook haaruitval veroorzaken. 
Supplementen met deze voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld biotine kunnen een behandeling tegen haaruitval zijn. Je arts kan een bloedonderzoek aanvragen om eventuele onderliggende redenen voor het haarverlies uit te sluiten.

Bron:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5582478/

3 generaties vrouwen bij elkaar ter illustratie dat haaruitval genetisch bepaald kan zijn. - Vichy.jpg

Kan haaruitval genetisch bepaald zijn?

Ja.

Dit fenomeen noemen we alopecia androgenetica. Het is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij zowel mannen als vrouwen, maar mannen hebben er meer last van. Zoals de naam al doet vermoeden, vindt deze vorm van haaruitval zijn oorsprong in een genetische aanleg (die vaker wordt doorgegeven onder mannen) en de invloed van de mannelijke hormonen ook wel androgenen genoemd. Hoewel we spreken over een erfelijke vorm van haarverlies, kan er ook bij haaruitval die genetisch bepaald is een generatie overgeslagen worden.

Vrouw krabt in haar, nochtans veroorzaakt haaruitval geen jeuk. - Vichy.jpg

Veroorzaakt haaruitval een jeukende hoofdhuid?

Neen.

Behalve in enkele weinig voorkomende gevallen, veroorzaakt haaruitval geen jeuk. Eigenlijk is het net omgekeerd: ernstige jeuk die veroorzaakt wordt door bepaalde aandoeningen aan de hoofdhuid, zoals psoriasis, ringworm en hoofdhuideczeem (of seborroïsch eczeem), kan haaruitval veroorzaken. Bij zo’n huidaandoening is je hele hoofdhuid uit balans en dus ook de haarzakjes, die de haarwortels normaalgezien stevig vasthouden.  Wanneer de haarzakjes verzwakt zijn, valt het haar dus ook makkelijker uit. Het jeukend gevoel dat leidt tot veelal agressief krabben kan ook haarverlies veroorzaken en de haaruitval in bepaalde zones versnellen. Het goede nieuws is dat in de meeste gevallen het haar opnieuw normaal groeit eens de hoofdhuid behandeld werd.

Kan haaruitval hormonaal zijn?

Ja.

In wetenschappelijke termen wordt onomkeerbare haaruitval alopecia androgenetica genoemd. Dit is een van de meest voorkomende vormen van haarverlies en treft tot 70% van alle mannen en tot 40% van alle vrouwen. Uit de naam kan je waarschijnlijk al afleiden dat deze vorm van haarverlies gelinkt is aan de mannelijke hormonen die aangeduid worden met de term ‘androgenen’. Deze hormonale haaruitval komt ook bij vrouwen voor, maar minder vaak en zal ook bijna nooit leiden tot volledige kaalheid, wat bij mannen wel zo kan zijn. 

Alopecia androgenetica kan wel toenemen in de menopauze en houdt verband met de hormonale veranderingen. Ook anticonceptie en de hormonenschommeling na een zwangerschap kunnen zorgen voor haarverlies. Gelukkig zijn deze vormen van hormonale haaruitval bij vrouwen zijn doorgaans slechts tijdelijk en omkeerbaar.

Kan haaruitval tijdelijk zijn?

Ja.

Bij plots en overvloedig diffuus haarverlies spreken we over telogeen effluvium (of telogeen haarverlies). Haaruitval onstaat in deze vorm doordat de haren 30% zo snel groeien, wat in de wetenschap de telegone fase wordt genoemd. Dit gebeurt meestal ongeveer 3 maanden na een trigger of uitlokking.

De meest voorkomende triggers van telogeen effluvium zijn ernstige trauma’s of ziektes, stressvolle of ingrijpende levensgebeurtenissen (zoals bijvoorbeeld het verlies van een geliefde), significant gewichtsverlies en extreem diëten, bevalling, omgevingsfactoren zoals seizoenswisselingen of blootstelling aan vervuiling, voedingstekort, endocriene aandoeningen, ernstige huidaandoeningen en haaruitval door medicatie. 

Telogeen effluvium is dus geen erfelijke vorm van haaruitval en kan dan ook bij zowel mannen als vrouwen van elke leeftijd voorkomen. De diagnose wordt meestal gesteld op basis van uiterlijke kenmerken en het verloop van de haaruitval. 

Een trichogram (of haarwortelonderzoek) kan het vermoeden van telogeen effluvium bevestigen en een hoofdhuidbiopsie is dan ook meestal niet nodig. Er kan wel een bloedonderzoek worden voorgesteld om andere oorzaken van haaruitval uit te sluiten. Aangezien deze vorm van haaruitval tijdelijk is, zal je haar zijn natuurlijke groeicyclus gelukkig hervatten na aanpak van de oorzaak.

Kan je kaal worden door een pet te dragen?

Neen.

In tegenstelling tot wat velen denken, kan je niet kaal worden door een pet te dragen. Hoewel petten en hoeden het haar in bepaalde zones van de schedel plat leggen, is de uitgeoefende druk doorgaans niet hoog genoeg om de haarzakjes te beschadigen en haaruitval te veroorzaken. Aangezien we allemaal gemiddeld tussen de 50 en 100 haren per dag verliezen, is het dus volkomen normaal dat je tegen het einde van de dag enkele haren ontdekt in je pet of hoed. Hou er wel rekening mee dat een hoofddeksel hoofdhuidinfecties of irritaties kan veroorzaken wanneer je ze niet regelmatig wast. Zo’n broeihaard van bacteriën kan dan weer wel een oorzaak van haaruitval zijn.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_07_MY_FATHER_IS_BALD_WILL_I_BE_SO.jpg

Word ik kaal als mijn vader ook kaal is?

Ja/Neen

Alopecia androgenetica is de naam van haaruitval onder invloed van de mannelijke hormonen en die kan leiden tot kaalheid. Deze vorm van haaruitval is genetisch bepaald en wordt dus vaak doorgegeven van vader op zoon. Maar erfelijkheid betekent niet dat alles altijd volledig wordt doorgegeven. Het kan gerust eens een generatie overslaan of op een mildere manier doorgegeven worden.Wanneer je vader kaal is, bestaat de kans dus dat je kaal wordt… of niet (helemaal).

Kalende man met baard in profiel. Komt haaruitval en kaalheid enkel bij mannen voor? - Vichy

Kaalheid komt enkel bij mannen voor?

Neen.

Zowel vrouwen als mannen kunnen last hebben van haaruitval. Het gevolg: minder en vaak dunner haar, ook wel alopecia androgenetica genoemd. Maar mannen en vrouwen verliezen hun haren meestal op een andere manier, onder invloed van de mannelijke en vrouwelijke hormonen. Aangezien alopecia androgenetica getypeerd wordt door de invloed van de mannelijke hormonen, is het logisch dat mannen er nog een tikkeltje meer last van hebben en ze dus vaker kaal worden dan vrouwen. 

Bovendien merken we ook mannen en vrouwen op andere plekken op het hoofd haar verliezen. Bij mannen kan in de laatste fase volledige van haaruitval een kroon rond de nek en slapen overblijven. Vrouwen verliezen hun haren eerder aan de bovenkant van het hoofd maar vaker op verschillende plekken, waardoor (meestal) geen opvallende kale plekken ontstaan.

Achterzijde mannenhoofd met haarsnit in lagen. Maar versterkt een knipbeurt je haar? - Vichy

Kan regelmatig je haar knippen haarverlies tegengaan?

Neen.

Dit is absoluut een mythe. Haar bestaat uit een wortel en schacht. Het zichtbare deel is de haarschacht en bestaat eigenlijk uit dode cellen. Je haar laten knippen draagt dan ook niets bij aan de haarproductie, -groei, of -evolutie.