OK

OK Cancel

Thank you

Close

Hoe voorkom je een slecht humeur tijdens de overgang?

Er is niets ergers dan slecht slapen en vervolgens de dag wegens slaaptekort te starten als een chagrijnige zombie. Het belang van een goede nachtrust op een gezonde levensstijl mag duidelijk zijn, maar een hele nacht goed doorslapen is makkelijker gezegd dan gedaan. Wie ervaring heeft met een verstoord slaappatroon, weet maar al te goed dat goed slapen om je uitgerust te voelen niet zomaar voor iedereen is weggelegd. Ironischer nog: hoe harder je het probeert, hoe minder het lijkt te lukken! Omdat de overgang of menopauze je slaappatroon kan beïnvloeden, biedt Vichy je een aantal tips om je slaap weer op te pakken.

Vind de oorsprong van je slaapproblemen

Cafeïne, stress en alcohol krijgen vaak de schuld voor een slechte nachtrust. Maar zij zijn zeker niet de enige boosdoeners. Tegenwoordig komen slaapproblemen steeds vaker door ‘schermtijd’ en teveel licht dat de productie van melatonine beïnvloedt. Een andere reden voor slecht slapen kan ook simpelweg een slecht matras of zelfs bed zijn, of een verkeerde (vaak te hoge) temperatuur in de slaapkamer. Maar ook geluidsoverlast werkt natuurlijk niet mee: wat je niet wilt horen, hoor je tien keer zo hard. Tijdens de menopauze kun je ook opvliegers nog aan de lijst toevoegen, en toenemende onrust of bezorgdheid over eigenlijk alles. Maak daarom een lijst met alles waar je je zorgen over maakt en streep deze een voor een af om jezelf de beste kans op een goede nachtrust te geven.

Ga sporten

Elke sport heeft zo zijn voordelen maar het belangrijkste is om het vol te houden en twee tot vier keer per week te sporten. De beste combinatie is om twee verschillende activiteiten te kiezen: train bijvoorbeeld je uithoudingsvermogen door te hardlopen en combineer dit met een rustgevender sportvariant zoals yoga. Maar ga niet sporten vlak voordat je gaat slapen! Als je last hebt van slaapproblemen, probeer dan eens op zijn laatst te trainen rond 19.00u, dus een paar uur voordat je naar bed gaat. Anders loop je het risico dat er teveel endorfine vrij komt waar je in bed nog last van zult hebben.

Volg een vast schema

Weet je hoe een jetlag voelt? Op een bepaalde manier werkt het in het dagelijks leven ook zo. Door elke dag om dezelfde tijd naar bed te gaan, went je lichaam aan een routine en een vertrouwd slaappatroon. Hierdoor zal je lichaam dus weten wanneer het tijd is om te gaan slapen.

Goed eten

Probeer meer vis te eten, dit helpt tegen lage bloeddruk en helpt je relaxen. Vermijd voedselwaren met cafeïne, en drink dus geen koffie of thee voordat je gaat slapen. Kruidenthee of slaap-aanmoedigende theevarianten zijn natuurlijk prima!

Probeer cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie klinkt ingewikkeld maar eigenlijk is het gewoon een manier om jezelf te hypnotiseren. Als je last hebt van insomnia, is het zeker de moeite waard om op deze manier de stress te verbannen en je een veilige, rustgevende plek voor te stellen waar je in slaap kunt vallen. Het belangrijkste is een plek in je hoofd te creëren waarbij je je elk detail zo specifiek kunt voorstellen dat je er in feite naartoe wordt getransporteerd. Je focust je er in die mate op dat je alle stress en onrust vergeet. Als je je bijvoorbeeld een strand voorstelt, verbeeld je dan hoe je er op blote voeten rondloopt en hoe het zand tussen je tenen voelt, hoe de golven klinken en blij inzoomen op elk detail totdat je in slaap valt.

Zeg nee tegen beeldschermen en licht

Lezen op je smartphone mag relaxend zijn, het is absoluut niet rustgevend voor je lichaam. Het licht van je scherm doet juist het tegenovergestelde: het verstoort de productie van je essentiële melatonine, het slaaphormoon. Licht kan ’s zomers ook verstorend werken: zorg voor dikke gordijnen of een slaapmaskertje!

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

De oplossing van Vichy

 • Dagcrème tegen huidveroudering - Vichy Neovadiol Substitutief Complex

  NEOVADIOL

  Substitutief Complex - Droge Huid

  Dagcrème

  Verrijk uw huid met jeugdigheid. Om de dichtheid, volumes en helderheid van de huid te verbeteren.

 • Dagcrème tegen huidveroudering - Vichy Neovadiol

  NEOVADIOL

  Magistral Dagcrème

  Dagcrème

  Voedende, dichtheidsverbeterende verzorging. De ideale huid is geen droom meer, ook na de menopauze.

 • Concentraat tegen huidveroudering - Vichy Neovadiol Substitutief Complex

  NEOVADIOL

  Substitutief Complex - Serum

  Serum

  Voor vrouwen die de zichtbare invloed van de menopauze op de huid - afname van dichtheid, volume, frisheid en glans van de huid - willen beperken.

 • Dagcrème tegen huidveroudering - Vichy Neovadiol Substitutief Complex

  NEOVADIOL

  Substitutief Complex - Normale tot Gemengde Huid

  Dagcrème

  Verrijk uw huid met jeugdigheid. Om de dichtheid, volumes en helderheid van de huid te verbeteren.

 • Meest gelezen

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Expert talk

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

  Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

  Lees het artikel

  Wat is collageen?

  Ingrediënten

  Wat is collageen?

  Collageen is het belangrijkste eiwit in je lichaam. Maar wat doet het en waarom is het zo belangrijk? Vichy vertelt je alles over collageen.

  Lees het artikel

  go to top

  Skinconsult

  HUIDVEROUDERINGSALGORITME 
  ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN

  1 minuut
  om uw huid
  te analyseren

  Neem
  een selfie

  Vul uw 
  profiel in

  Ontvang uw persoonlijke huidadvies

  Fijne lijntjesJe sterkte
  Rimpels
  onder het oog
  Je prioriteit
  Gebrek aan
  stevigheid

  Ontdek
  skinconsultai

  circle1circle2circle3circle4