OK

OKCancel

Thank you

Close

De kliniek voor haarverlies

Haarverlies

Alle antwoorden op uw vragen.

Haar

Het leven van een haar

Haar groeit en valt uit, keer op keer. Dit fenomeen herhaalt zich zo'n 25 keer in een mensenleven (gebaseerd op gemiddelde cycli van 3 jaar bij iemand die 75 jaar oud wordt). In werkelijkheid gaat het haar echter na een actieve fase over in een rustfase. Gelukkig functioneren de haarfollikels onafhankelijk van elkaar. Zodat niet al ons haar tegelijk uitvalt.

De verschillende fases van het leven van een haar:

  • - de groeifase (anagene fase) waarin het haar 0,3 mm per dag groeit. Deze fase verschilt zeer per persoon: tussen de 1 en 10 jaar (gemiddeld echter 3 à 4 jaar).
  • - de overgangsfase (catagene fase) waarin de haarproductie wordt stopgezet en de hele haarfollikel zich samentrekt naar het oppervlak van de hoofdhuid. Deze korte fase duurt 2 à 3 weken.
  • - de rustfase (telogene fase), de uitvalfase waarin het haar wordt afgestoten, gevolgd door een rustfase waarin de bulbus leeg is. Deze fase duurt voor 2 tot meer dan 12 maanden. Het is juist deze rustfase waarin wetenschappers nu zeer geïnteresseerd zijn
  • - de regeneratiefase (neogene fase), waarin de activiteit van de stamcellen weer op gang komt, wat leidt tot de regeneratie van een nieuwe haarfollikel. Het is het begin van een nieuwe groeifase.
  • Regeneratiefase
  • Groeifase
  • Uitvalfase
  • Rustfase
  • tijd

Onze hypothese is dat een ingrediënt dat de effecten van een hypoxische omgeving nabootst, bevordelijk is voor het verkorten van de slaapfase (wanneer de haarbulbus leeg is).

Alopecia 

Alle definities
Alopecia

Progressieve haaruitval, op specifieke plekken of in het algemeen. Alopecia leidt tot kaalheid.

Aminozuur

Klein molecuul van 10 à 15 atomen, dat het belangrijkste bestanddeel is van de proteïnen van alle levende wezens. Met z'n twintigen bouwen ze een keten op om zo proteïnen te vormen.

Haarbulbus

Zone bij de haarwortel, bij het uiteinde van de haarschacht, die diep verankerd ligt in de lederhuid. Deze bestaat uit keratinocyten (cellen die het haar vormen) en melanocyten (pigmentcellen).
Bij de haarbulbus bevindt zich de huidpapil, een zone die rijkelijk voorzien is van bloedvaten, die de haarfollikel van alle noodzakelijke voedingsstoffen voorziet zodat het haar kan groeien.

De stamcellen

De cellen die aan de oorsprong liggen van de regeneratie van alle weefsels. Zij hebben het vermogen om hun hele leven lang cellen te produceren.

Intercellulair cement

Het intercellulaire cement is een extracellulaire vette substantie die zorgt voor de samenhang van de cellen binnenin een weefsel.

Collageen

Collageen, dat van nature geproduceerd wordt door bepaalde lichaamscellen (de fibroblasten in de huid), zorgt voor de weerstand, elasticiteit en souplesse van de huid. Bij het haar omhult en beschermt een omhulsel van collageenvezels het haarzakje.

Cortex

Het belangrijkste en centrale deel van de haarvezel, dat wordt beschermd door de cuticula.

Cuticula

Beschermende buitenkant van de haarvezel.

Haarfollikel

Ligt 4 mm onder de hoofdhuid verstopt en is het fabriekje waar het haar wordt gemaakt. Bij een haarfollikel hoort ook een talgkliertje.

Microcirculatie

Stelsel van bloed- en lymfevaatjes waardoor de extracellulaire uitwisseling van gas en vloeistoffen plaatsvindt.

Fototrichogram

Evaluatietechniek van de staat van een haardos, die bestaat uit het scheren van 1cm² hoofdhuid, en het fotograferen van deze zone, net na het scheren en opnieuw 2 dagen later.

Screening

Biologische methode om nieuwe moleculen te identificeren die een bepaalde werking hebben waarnaar gezocht wordt. Met deze HTS-techniek (High Throughput Screening) is het mogelijk om duizenden moleculen per dag te testen. Het is de eerste stap bij een zoektocht naar nieuwe actieve werkstoffen.

Vertex

Kruin, bovenkant van de schedel.