OK

OK Cancel

Thank you

Close

Een gestresseerde huid? Zo herken en verzorg je ze

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zal stress tegen 2030 de grootste bedreiging vormen voor onze gezondheid. Geen wonder dus dat dermatologen in de praktijk vaker tekenen van een gestresseerde huid vaststellen. Wat de symptomen van een gestresseerde huid precies zijn, waarom een gestresseerde huid niet alleen aan stress te wijten is en hoe je een gestresseerde huid helpt opnieuw gezond te doen uitzien verduidelijken we graag in dit artikel.

Een gestresseerde huid: oorzaken en symptomen

Een gestresseerde huid kun je eigenlijk best eenvoudig herkennen. Enerzijds ondergaat een gestresseerde huid een verandering in de huidbarrière: die manifesteert zich in de vorm van een droge huid, fijne (droogte)lijntjes, een gebrek aan elasticiteit en een geïrriteerd of jeukerig gevoel. Anderzijds is een gestresseerde huid ook het gevolg van een verzwakte weerstand. Onzuiverheden op de huid, een doffe teint en een oneven huid zijn zichtbare tekenen die duiden op een verzwakt afweersysteem.

Toch is een gestresseerde huid niet per definitie enkel te wijten aan stress. Er zijn namelijk verschillende interne en externe factoren die onze huidkwaliteit aanzienlijk beïnvloeden en bovendien – wanneer deze factoren samenkomen – ook nog eens een versterkend (negatief) effect hebben. Wanneer een van deze factoren acuut op de voorgrond treedt, is er sprake van een gestresseerde huid. Daarom verrichte Vichy als pionier onderzoek naar welke verschillende factoren een impact hebben op de gezondheid van onze huid en bracht deze in kaart aan de hand van het Exposoom.

Het Exposoom: de wetenschap achter een gestresseerde huid

Het concept van het Exposoom vindt zijn oorsprong in kankeronderzoek. Zo werd het begrip in 2005 voor de eerste keer gedefinieerd als “de cumulatieve maatstaf voor externe omgevingsinvloeden en de bijhorende biologische processen, zoals blootstelling aan externe factoren zoals UV-stralen, voeding, stress en interne (endogene) factoren”.1, 2

Laboratoriumonderzoek van Vichy vertaalde het concept van het Exposoom naar de impact op onze huid waarbij 3 voorname groepen worden onderscheiden: omgevingsfactoren, gedragsfactoren en hormonale factoren.

- Omgevingsfactoren
Hieronder vallen alle UV-stralen, vervuiling (van ozon tot pesticiden) en de gevolgen van de klimaatverandering (temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdrukvariaties).

- Gedragsfactoren
Je dieet of eetgewoontes hebben een belangrijke impact. Teveel suikers kunnen bijvoorbeeld net als alcohol en nicotine een negatieve invloed op je huid. Maar ook stress, te weinig lichaamsbeweging of een slaaptekort spelen mee.

- Hormonale factoren
Deze hormoonschommelingen kunnen leeftijdsgebonden zijn (puberteit, menopauze), maar ook afhankelijk zijn van je menstruatiecyclus of een zwangerschap.

Wetende dat het Exposoom verantwoordelijk is voor meer dan 80% van de huidveroudering, heeft je huid er dus alle belang bij om het Exposoom zo goed mogelijk op te volgen. Benieuwd of jij een gestresseerde huid hebt? Doe hier meteen een diagnose met de SKINCONSULTAI van Vichy en krijg huidverzorgingsadvies op maat.

Van een gestresseerde naar een gezonde uitziende huid

Een gezonde levensstijl en de nodige UV-bescherming geven je huid al een stevige basis. Op de momenten dat je huid toch onder acute stress staat en je huid symptomen van een gestresseerde huid vertoont, kan een aanvullende verzorging in de vorm van een serum een oplossing bieden, zowel op korte als op lange termijn. De probiotische fracties in het Minéral 89 Probiotic Fractions Vernieuwend & herstellend concentraat, spelen in het bijzonder bij een gestresseerde huid een belangrijke rol om het microbioom van de huid terug in balans te brengen.

De probiotische fracties verbeteren namelijk in combinatie met het mineraalrijk Vulkanisch Water uit Vichy de huidbarrièrefunctie door de natuurlijke vernieuwing van de epidermis te stimuleren. De andere ingrediënten, niacinamide en Vitamine E, ondersteunen dan weer het verdedigingssysteem van antioxidanten in hun herstel, zodat de twee oorzaken van een gestresseerde huid (een verandering in de huidbarrière en een verzwakt weerstand) effectief worden aangepakt.  Zo zorgt dit concentraat ervoor dat je huid terug een gezonde gloed krijgt, aan veerkracht wint en fijne lijntjes verdwijnen.

(1) Wild, C.P., Complementing the genome with an "exposome": the outstanding challenge of environmental exposure measurement in molecular epidemiology. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, 2005. 14(8): p. 1847-50.

(2) Wild, C.P., The exposome: from concept to utility. Int J Epidemiol, 2012. 41(1): p. 24-32.

go to top