OK

OK Cancel

Thank you

Close

Wat is glycerine en waarom moet je het gebruiken?

Ook als je nog nooit van glycerine hebt gehoord dan is de kans groot dat je al eens in aanraking bent gekomen met deze stof. Glycerine is namelijk een van de meest gebruikte ingrediënten in huidverzorgingsproducten. De voordelen zijn veelvuldig: glycerine is mild, niet-irriterend en effectief. Kortom, alles wat je nodig hebt voor een gezond uitziende huid.

Wat is glycerine nu precies? En hoe gebruik je dit veelbesproken ingrediënt in je dagelijkse verzorgingsroutine? We vertellen het je in dit artikel.

Wat is glycerine?

Glycerine is een wateraantrekkende stof die zich van nature in de bovenste laag van de huid (de hoornlaag) bevindt. Net als hyaluronzuur heeft glycerine het vermogen om water aan te trekken en vocht vast te houden. Het is bovendien geurloos, licht van textuur en verstopt de poriën niet. Door die unieke samenstelling wordt glycerine vaak gebruikt in moisturizers, dag- en nachtcrèmes.

Interessant om te weten: er bestaan verschillende varianten van glycerine. Synthetische en plantaardige glycerine worden het meest toegepast in huidverzorging. De glycerine die Vichy gebruikt is van natuurlijke oorsprong, gesynthetiseerd uit raapzaad en palmolie.

‘Glycerine heeft, net als hyaluronzuur, het vermogen om water aan te trekken en vocht vast te houden.’
<br><br>Wat doet glycerine voor de huid?

Zoals eerder gezegd speelt glycerine een belangrijke rol bij de hydratatie van de huid. Glycerine gaat als volgt te werk: het trekt vocht uit de lucht of uit diepere huidlagen naar zich toe en brengt het naar de bovenste laag van de huid (de hoornlaag). Daarnaast vertraagt glycerine de verdamping van vocht op het huidoppervlak. Dat maakt dat je huid tijdens de wintermaanden goed beschermd is tegen de koude wind en tijdens de zomer tegen droge airco, zee- en chloorwater.

Is glycerine schadelijk?

Hoge concentraties glycerine kunnen de huid irriteren. We raden daarom aan om te opteren voor glycerine in lage concentraties om effectiviteit en veiligheid te waarborgen. Zeker bij een gevoelige huid en bij zwangerschap.

Je vindt lage concentraties glycerine in verschillende producten van Vichy waaronder in de hydraterende booster Minéral 89, de Liftactiv Serum 10 Supreme en Aqualia Thermal’s Frisse Oogbalsem.

Wat zijn de voordelen van glycerine?

Heb je last van een droge of een gevoelige huid met jeuk, droge plekken of roodheid?
Dan brengt glycerine soelaas dankzij zijn hydraterende eigenschappen. Maar behalve dat glycerine de huid hydrateert, heeft het nog tal van andere troeven:

- glycerine bevordert een gelijkmatige teint;
- glycerine verbetert oneffenheden zoals puistjes en littekens;
- glycerine houdt je lippen zacht en soepel;
- glycerine helpt bij gebarsten hielen en voorkomt pluizig haar;

Is glycerine geschikt voor ieder huidtype?

Hoewel vooral een droge huid baat heeft bij deze hydraterende stof, is glycerine geschikt voor elk huidtype. Door vocht in de huid vast te houden, gaat glycerine enerzijds de eerste tekenen van huidveroudering tegen, zoals rimpels en fijne lijntjes. Dat maakt glycerine een uitstekend anti-aging-ingrediënt. Anderzijds is glycerine ook geschikt voor een acne-gevoelige huid. Het helpt namelijk de talgproductie van een vette huid te reguleren door te hydrateren zonder de poriën te verstoppen. Kortom, elk huidtype heeft baat bij dit ingrediënt.

‘Glycerine helpt de talgproductie van een vette huid te reguleren door te hydrateren zonder de poriën te verstoppen.’


Hoe gebruik je glycerine in je huidverzorgingsroutine?

Wat interessant is aan glycerine, is dat het binnen de meeste huidverzorgingsroutines past. Bovendien werkt glycerine het beste in combinatie met andere ingrediënten:

- Gebruik je glycerine bijvoorbeeld samen met ureum? Dan kan een hydraterende crème volgens onderzoek (1) veel beter in de huid doordringen.
- Kan je huid een hydratatieboost gebruiken? Kies dan een verzorgingsproduct dat zowel glycerine als hyaluronzuur bevat. Vichy’s Minéral 89 is rijk aan meerdere hydraterende ingrediënten waaronder glycerine en hyaluronzuur.
- Combineer je glycerine met jojoba-olie? Dan blijkt uit ander onderzoek (2) dat het vochtpeil van de huid tot maar liefst 24 uur kan verbeteren door transepidermaal waterverlies te voorkomen.

1 Björklund, S. ‘Glycerol and urea can be used to increase skin permeability in reduced hydration conditions’ in European Journal of Pharmaceutical Sciences 50.5 (2013) pp. 638-645 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23643739]

2 Meyer, J. et al, ‘Evaluation of additive effects of hydrolyzed jojoba (Simmondsia chinensis) esters and glycerol: a preliminary study’ in Journal of Cosmetic Dermatology 7.4 (2008) pp. 268-274 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19146603]

go to top