OK

OK Cancel

Thank you

Close

Advies bij een droge en jeukende hoofdhuid

Wat is een droge, jeukende hoofdhuid?

Een verstoorde vochtbalans van de hoofdhuid leidt soms tot jeuk in je haar of op je hoofdhuid. Een vervelend gevoel dat op elk moment van de dag zomaar de kop kan opsteken, zoals in bed of na het douchen. De mate van jeuk varieert van mild tot extreem en gaat vaak gepaard met symptomen zoals roodheid, rode bultjes, schilferende plekjes (hoofdroos) en in ernstige gevallen zelfs haaruitval. In extreme gevallen straalt de jeuk uit naar andere delen van het gezicht, zoals het voorhoofd, de nek en de oren.

Wie ooit te maken heeft gehad met een droge en jeukende hoofdhuid, weet hoe belastend dit kan zijn in het dagelijkse leven. Het is niet alleen heel erg oncomfortabel, het kan er ook voor zorgen dat je haar er niet op zijn best uitziet. Alleen een hoofdhuid in goede gezondheid is in staat om mooi en stralend haar te produceren.

"Een verstoorde vochtbalans van de hoofdhuid kan leiden tot jeuk. Een vervelend gevoel dat op elk moment van de dag zomaar de kop kan opsteken."

Oorzaken van jeuk op de hoofdhuid

Een jeukende hoofdhuid ontstaat vaak wanneer de natuurlijke talgproductie op je hoofdhuid ontregeld raakt. Talg, dat hoofdzakelijk uit vet bestaat, speelt een cruciale rol bij het vasthouden van vocht en het behouden van de soepelheid van je huid. Als je huid te weinig talg produceert, kan het vocht in de huid gemakkelijker verdampen, waardoor de vochtbalans verstoord raakt en je dus een jeukende hoofdhuid krijgt. Produceert je hoofdhuid te veel talg? Dan gebeurt het omgekeerde: talg hoopt zich op en blokkeert de haarfollikels.

Een ontregelende talgproductie kan verschillende oorzaken hebben: 

 • Huidproblemen zoals eczeem of psoriasis; 
 • Veroudering – naarmate je ouder wordt, wordt de huid droger; 
 • Fysieke of emotionele stress; 
 • Genetische factoren; 
 • Hormonale veranderingen; 

Jeukende hoofdhuid door eczeem

Seborroïsch eczeem of dermatitis is een ernstige vorm van roos, gekenmerkt door jeuk. De haarschilfers zijn het gevolg van een versnelde celvernieuwing. Belangrijk om te weten is dat dermatitis een chronische aandoening is die bij gebrek aan behandeling dikwijls terugkomt. Wees dus alert op symptomen en grijp op tijd in.

Een arts kan een zalf of crème op basis van cortisone voorschrijven om de jeuk en roodheid te verlichten. Ook bestaan er kwalitatieve shampoos, zoals de ultra-kalmerende shampoo van Vichy, die de hoofdhuid helpen verzachten.

Jeukende hoofdhuid door psoriasis

Psoriasis is een veelvoorkomende huidaandoening die dikke, rode en schilferige plekken op de hoofdhuid veroorzaakt. Dermatologen raden meestal medicatie aan in de vorm van olie, zalf en steroïde-oplossingen, maar ook de juiste keuze van shampoo is belangrijk. Kies een shampoo die exfolieert en tegelijk kalmeert. Zo helpt de ultra-kalmerende shampoo van Vichy de hoofdhuid te kalmeren en een tintelend gevoel te verminderen.

Hoewel psoriasis op zich geen haaruitval veroorzaakt, kan het krabben aan je hoofdhuid of trekken aan je haar door de jeuk wel haarverlies uitlokken.  

"Psoriasis is een veelvoorkomende huidaandoening die dikke, rode en schilferige plekken op de hoofdhuid veroorzaakt."

Jeukende hoofdhuid door leeftijd

Ouderdomsjeuk is een vervelend gevolg van een verstoring in de stofwisseling. Het kan ontstaan door een te grote hoeveelheid aan antistoffen of een vermindering van natuurlijke oliën in de huid. Het gevolg: de huid gaat uitdrogen, schilferen en jeuken.

Jeukende hoofdhuid door stress

Als je veel last hebt van (fysieke of emotionele) stress, kan dit zich uiten in een droge en jeukende hoofdhuid. Vooral als je gevoelig bent voor roos, kunnen jeuk en schilfering verergeren.

Ben je erg gestrest en geeft je hoofdhuid pijnlijke signalen? Dan is het wellicht tijd om het rustiger aan te doen. Vermijd ook absoluut krabben wanneer je gestrest bent. Het krabben kan wondjes veroorzaken die de jeuk mogelijk verergeren.  

Jeukende hoofdhuid door luchtvervuiling

Ook (lucht)vervuiling kan schade toebrengen aan je hoofdhuid, zo wordt meer en meer bekend door wetenschappelijk onderzoek.

Je huid en haar zijn de eerste delen van je lichaam die blootgesteld worden aan vervuiling. Terwijl je huid vaak beschermd wordt door een laagje lotion, crème en wellicht ook een SPF, kunnen fijnstofdeeltjes (minuscule stukjes roet, stof en ander vuil), rook en gasvormige verontreinigingen zich ophopen op zowel je haar als je hoofdhuid, wat irritatie en jeuk kan veroorzaken. 
 
Hoewel mensen die in de stad wonen een hoger risico lopen, is je haar altijd kwetsbaar voor schadelijke factoren wanneer je buiten bent. Denk aan woon-werkverkeer of een training in de buitenlucht.  

Verschil tussen een droge hoofdhuid en roos

Een jeukende hoofdhuid brengt vaak ongemakken met zich mee. Gelukkig bestaan er tal van kalmerende haarverzorgingsproducten die de jeuk kunnen verlichten. Maar voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om 100% zeker te weten dat je een droge hoofdhuid hebt en geen ander probleem, zoals roos.

Waarom is dat zo belangrijk? Een droge hoofdhuid en haarroos zijn twee verschillende aandoeningen. Het behandelen van een droge hoofdhuid met een anti-roos shampoo heeft dus geen zin. Meer nog, het gebruik van een anti-roos shampoo bij droge huid kan je klachten zelfs verergeren.

Zo herken je de verschillen tussen haarroos en een droge hoofdhuid

 • Een droge hoofdhuid ontstaat door een gebrek aan talg op de hoofdhuid, terwijl roos juist voortkomt uit overmatige talgproductie. 
 • Omgevings- en leefstijlfactoren zijn doorgaans de triggers voor een droge hoofdhuid, terwijl een schimmelinfectie of het gebruik van de verkeerde shampoo in de meeste gevallen verantwoordelijk zijn voor roos. 
 • Bij een extreem droge hoofdhuid ontstaan schilfers in het haar die droog, fijn en wit van kleur zijn. Bij roos zijn de schilfers dikker en hebben ze eerder een (wit)gele kleur.  
Roos ontstaat doordat cellen van de hoofdhuid zich sneller vernieuwen. Kies voor een anti-roosverzorging die dit tegengaat en de hoofdhuid weer in balans brengt, zoals de Vichy Dercos anti-roos shampoo. 

Hoe kalmeer ik mijn jeukende hoofdhuid? 

 • Verzachtende shampoo – Kies voor een milde en neutrale shampoo. Vichy biedt een uitgebreid assortiment aan gespecialiseerde shampoos. Twijfel je over de juiste haarverzorging? Doe de Vichy haaranalyse en ontdek welke haarverzorging het beste bij je past.
 • Hoofdhuidmassage - Maak er een gewoonte van om dagelijks je hoofdhuid te masseren. Dit bevordert de bloedcirculatie van de haarzakjes en de hoofdhuid. 
 • Vermijd overmatige hitte – Wellicht let je niet echt op de warmtestand van je haardroger, maar probeer die de volgende keer wat lager in te stellen. Of richt de haardroger alleen op de uiteinden van je haar tijdens het drogen. 
 • Gezonde voeding – Evenwichtig eten is belangrijk voor je algehele gezondheid, ook voor die van je haar en hoofdhuid. Sommige mensen zijn gevoelig voor suiker en zuivel, wat kan leiden tot acne-uitbraken en een vettige hoofdhuid. Gelukkig zijn er veel gezonde voedingsmiddelen die bijdragen aan gezond haar, zoals verse vis, noten, zoete aardappel en groene bladgroenten. 
 • Verminder stress – Probeer zoveel mogelijk stress te vermijden voor een gezonde hoofdhuid en haargroei. Lees hier hoe je haaruitval door stress kan vermijden.

Wat kan ik doen tegen haaruitval door jeuk?

Een jeukende hoofdhuid met neiging tot haaruitval heeft baat bij Dercos Technique Energie+ Revitaliserende Shampoo. Deze shampoo van Vichy is een revitaliserende shampoo voor alle huidtypes verrijkt met het cosmetisch molecuul Aminexil om haaruitval tegen te gaan.

Wanneer is een jeukende, droge hoofdhuid een reden tot bezorgdheid?

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen een tijdelijk jeukende hoofdhuid en een symptoom van een meer ernstige aandoening. Als je hoofdhuid dusdanig uitgedroogd is dat er wondjes ontstaan door het krabben, is het raadzaam om een afspraak te maken met je huisarts.

go to top