OK

OK Cancel

Thank you

Close

Een jeukende huid: hoe ontstaat het en wat kan je ertegen doen?

Een jeukende huid komt regelmatig voor en kan erg vervelend zijn. Allerhande factoren kunnen aan de basis liggen van jeuk: een te droge huid, eczeem, hormoonwisselingen … Maar er zijn ook minder voor de hand liggende oorzaken zoals een te agressieve verzorging, stress of luchtvervuiling. In dit artikel lees je alles over de mogelijke oorzaken van jeuk en welke oplossingen Vichy je kan bieden.

Wat is jeuk en hoe ontstaat het?

Een jeukend gevoel, ook wel pruritus genoemd, is een algehele sensatie die voortkomt uit irritatie van huidcellen of zenuwuiteinden die gelinkt zijn aan de huid. Wanneer iets onze huid irriteert dan wordt de huidbarrière - de beschermende, buitenste laag van je huid - aangetast en ontstaat er jeuk. Bij een droge, vochtarme huid heeft die beschermende barrière een vochttekort om goed te kunnen functioneren en is daardoor vatbaarder voor mogelijke invloeden die kunnen leiden tot jeuk.

'Een droge huid is vatbaarder voor agressoren door een tekort aan vocht.'

Het gevoel van jeuk is doorgaans lokaal, bijvoorbeeld op een specifiek deel van je lichaam zoals jeukende onderbenen, jeuk aan de voeten of jeuk onder de oksel. Toch kan het ook non-lokaal voorkomen, dus jeuk over het hele lichaam. Kortom, een jeukerig gevoel kan overal optreden.

Wat zijn de oorzaken van een jeukende huid?

Om te weten hoe je een jeukende huid kan verhelpen, is het belangrijk om te begrijpen vanwaar de drang om te krabben komt. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van jeuk aan benen, jeuk aan armen of een jeukend gezicht:

Jeuk door externe oorzaken

- te lang of te vaak douchen met heet water;
- zonverbrande huid;
- temperatuurschommelingen;

Jeuk door interne oorzaken

- genetische aanleg;
- hormonale veranderingen, zoals een zwangerschap of de menopauze;
- huidaandoeningen zoals psoriasis, diabetes en atopische dermatitis;
- allergie voor bepaalde medicatie;
- allergie voor bepaalde stoffen, zoals zeep, nikkel of latex;
- allergie voor bepaalde voedingsmiddelen;

Als de jeuk chronisch wordt, maak dan een afspraak met je dermatoloog of je huisarts.

Last van jeuk door stress?

Ook psychologische stress kan de epidermale barrière verstoren. Een intacte epidermale barrière is essentieel voor een gezonde huid. Wanneer die verstoord raakt, kan dit leiden tot jeuk in het gezicht, de nek, de borst of de armen.

Een jeukende huid helpen verlichten? Vichy’s Minéral 89-lijn is speciaal ontworpen om de epidermale barrière van de huid te herstellen en dagelijks te beschermen. Breng elke ochtend en avond twee pompjes Mineral 89 aan na het reinigen van je gezicht. Geef je gezicht een gezichtsmassage met de toppen van je vingers om de microcirculatie van de huid te activeren.

Hoe moet ik een jeukende huid verzorgen?

Doorbreek de cyclus van krabben

Wanneer iets onze huid irriteert, wordt onze epidermale barrière beschadigd en ontstaat er jeuk. Als gevolg daarvan wordt histamine aangemaakt door mestcellen, een soort ‘soldaten’ in de huid. Zij sturen signalen uit naar de rest van het immuunsysteem die ons aanmoedigen om te krabben. Krabben biedt tijdelijke verlichting, maar maakt het jeukende gevoel alleen maar erger. Wanneer je krabt, beschadigen je vingernagels de huid en raakt je huid ontstoken. En raad eens? Dan gaat je huid nog meer jeuken. Dus hoe meer je krabt, hoe meer jeuk je krijgt. Daarom is het belangrijk om een jeukende huid in een vroeg stadium aan te pakken.

Enkele tips die de jeuk helpen verminderen:

• Een droge huid verergert de jeuk. Om een droge huid te vermijden, moet je ze zo goed mogelijk hydrateren. 
• Drink voldoende water, zoals de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 1,5 l tot 2 l per dag, zodat je huid minder snel uitdroogt. Beperk alcohol, want alcohol dehydrateert.
• Bij hevige jeuk biedt een nat en koud kompres soelaas. Wikkel het in een handdoek en leg het op de plek(ken) die jeuken.

‘Krabben biedt tijdelijke verlichting, maar maakt het jeukend gevoel alleen maar erger. Een jeukende huid in een vroeg stadium verzorgen is dus de boodschap.’

Pas je dagelijkse huidverzorgingsroutine aan

Om de conditie van je huid te verbeteren, moet je je huidverzorgingsroutine aanpassen. Zeker bij specifieke huidproblemen als jeuk is een juiste aanpak van groot belang. Vooraleer je je huidverzorgingsroutine aanpast, doe je dus best eerst een analyse van je huidige huidconditie. Dat kan je makkelijk online met Vichy’s SkinConsult AI.

Klaar met je huidanalyse? Dan kan je je huidverzorgingsroutine – afhankelijk van de resultaten van je analyse - aanvullen met de specifieke gezichtsproducten van Vichy:

• Heb je een acne-gevoelige huid? Dan kan je je verzorgingsroutine aanvullen met Vichy’s Normaderm.
• Last van jeuk onder je oksels? Alle deodoranten van Vichy zijn mild en hypoallergeen, zonder alcohol en aluminiumzouten. 
• Neovadiol past bij een huid tijdens en na de menopauze (die dan meestal droger wordt). 
• De Aqualia Thermal-lijn is geschikt voor een droge huid. 
• Minéral 89 (voor elk huidtype) is geschikt voor mensen die in de stad wonen en te maken krijgen met agressoren door onder meer luchtvervuiling.

De producten van Vichy zelf ervaren? Shop bij je dichtstbijzijnde apotheek.

go to top