OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

Wat is een gezonde hoofdhuid?

Kort gezegd: een gezonde hoofdhuid is een hoofdhuid die in balans is! Hiervoor kijken we naar 3 specifieke factoren, namelijk het microbioom, de samenstelling van het sebum en de hoofdhuidbarrière.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_44_WHAT_IS_A_HEALTHY_SCALP_190722-HAIR-SCHEMA-2D-decli_03.jpg

Wat is het microbioom?

Wist u dat elke vierkante centimeter van de (hoofd)huid tussen de 10.000 en 100 miljoen bewoners huisvest?

Deze bewoners zijn microscopisch klein en bovendien onmisbaar voor een gezonde huid en hoofdhuid. De huidflora wordt hoofdzakelijk bevolkt door 2 bacteriepopulaties: cutibacterium acnes (vroeger propionibacterium acnes genoemd) en stafylokokken. Ook malassezia, een soort gist, komt er veelvuldig voor. Dat geheel van micro-organismen wordt het microbioom genoemd.

derco-push-microbioom-495x280

En hoewel dit opmerkelijk ecosysteem van micro-organismen op de hoofdhuid niet kan waargenomen worden met het blote oog, kan u ervan op aan dat het er al vanaf uw geboorte zit en er ook uw hele leven blijft. Met reden! Dit leger aan micro-organismen gooit zich immers dag in, dag uit in de strijd om de hoofdhuid in topconditie te houden.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_44_WHAT_IS_A_HEALTHY_SCALP_190722-HAIR-SCHEMA-2D-decli_02.jpg

De samenstelling van het sebum

Sebum zal u allicht beter kennen onder de namen huidsmeer en talg. Het is een olieachtige substantie, geproduceerd door de talgklieren die zich voornamelijk bevinden in de behaarde delen van de huid. Ook op de hoofdhuid dus. De natuurlijke olie beschermt de hoofdhuid immers en voorkomt dat het haar uitdroogt. Als een spons slorpt het stratum corneum, de bovenste laag of hoornlaag, van de hoofdhuid een aanzienlijke hoeveelheid talg op. Die talg doodt (slechte) bacteriën en houdt de huid soepel.

De talgproductie wordt echter zowel door hormonen als door leeftijd beïnvloed. De schilfers die verschijnen op een hoofdhuid die te kampen heeft met roos zijn dan ook echte ‘talgvallen’. Wist u trouwens dat roos meestal pas verschijnt na de puberteit, wanneer de talgfunctie rijp is? Vanaf het 25ste levensjaar neemt de talgproductie af, met een sterke daling tijdens de menopauze.


HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_44_WHAT_IS_A_HEALTHY_SCALP_190722-HAIR-SCHEMA-2D-decli_04.jpg

Welke functie heeft de hoofdhuidbarrière?

Het mag intussen duidelijk zijn dat de hoofdhuid beschermd moet worden zodat zij ons kan beschermen. Herinnert u zich het stratum corneum dat we eerder aanhaalden? Het is die laag (de bovenste laag van de huid) die een barrière vormt en: 

  • De hoofdhuid beschermt tegen agressies (vervuiling, detergenten, stress, …).
  • Bijdraagt aan het behoud van het hydratatieniveau van de hoofdhuid.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_44_WHAT_IS_A_HEALTHY_SCALP_iStock-628978952.jpg

Wanneer de huidbarrière verstoord wordt en dus niet langer in balans is, is men vatbaarder voor bijvoorbeeld roos en seborroïsche dermatitis

Het haar en de hoofdhuid in optimale conditie houden? Ontdek de adviezen en producten van Dercos of vind meteen een verkooppunt bij u in de buurt.

MARION_NIELSEN_585_400

Dr. Marion NIELSEN

INTERNATIONAAL WETENSCHAPPELIJK DIRECTEUR BIJ VICHY LABORATOIRES

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_44_WHAT_IS_A_HEALTHY_SCALP_040_042-03.jpg