OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

Hoe haaruitval na zwanger-
schap behandelen?

Wat veroorzaakt haaruitval na zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap produceert het vrouwelijk lichaam enorme hoeveelheden van het hormoon oestrogeen. De aanmaak hiervan zorgt ervoor dat de haarzakjes meer gestimuleerd worden en de groeifase (of anagene fase) ingaan. Door de constante aanmaak, zit het haar als het ware ‘vast’ in deze fase. Na de bevalling daalt de hormonenbalans – en dus ook de oestrogeenlevels - opnieuw naar een normaal niveau. Het gevolg van deze daling is dat de haren in de rustfase (of telogene fase) gaan, wat kan leiden tot significant haarverlies binnen de 2 à 3 maanden na de bevalling. Dit fenomeen is ook bekend onder de naam ‘telogeen effluvium’ en is een van de voornaamste oorzaken voor haaruitval bij vrouwen.

Hoewel haaruitval na de zwangerschap enkele maanden kan aanhouden, is het volkomen normaal en omkeerbaar.

Haaruitval na zwangerschap is tijdelijk

In de meeste gevallen is haaruitval na zwangerschap gelukkig maar tijdelijk en zal het haar na 6 tot 8 maanden vanzelf opnieuw normaal groeien. Hoewel een medische behandeling dus meestal niet vereist is, kan een aangepast dieet, rijk aan ijzer en vitaminen, helpen deze vorm van haaruitval af te remmen en de haargroei te stimuleren. De American Pregnancy Association (Amerikaanse Organisatie voor Zwangerschap) raadt aan om het dieet aan te vullen met de onderstaande voedingsstoffen:

  • Vitamine B complex en/of vitamine B7 (biotine)
  • Ijzer
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Zinc
  • Evenals vitamines kunnen ook vis of lijnzaadolie een gunstige invloed hebben op de haaruitval na de zwangerschap aangezien ze bijdragen aan het herstellen van een optimaal gehalte aan vetzuren zoals omega-3 en omega-6.
Het is belangrijk om een huisarts te raadplegen bij het veranderen van dieet of het nemen van supplementen.

Hoe stress verminderen om haaruitval te verminderen?

Naast de toename en schommeling in oestrogeen, zijn ook stress en slaaptekort – iets waar elke nieuwe moeder mee geconfronteerd wordt – factoren die haaruitval na zwangerschap in de hand kunnen werken. Relaxatietechnieken of ademhalingsoefeningen kunnen soelaas bieden. Ook regelmatig licht tot gemiddeld intensief sporten wordt aangeraden voor het verlichten van stress.

Ook een postnatale depressie mag zeker niet genegeerd worden. Vrouwen die zich in de weken of maanden volgend op de bevalling zeer angstig of overweldigd voelen, kunnen best contact opnemen met de huisarts of een andere medisch bevoegde vertrouwenspersoon.

Zachtere styling en haarverzorgingsroutines

Hoe kort of hoe lang uw haar ook is, vermijd krachtig borstelen en stylen om te voorkomen dat het haar in grotere hoeveelheden uitvalt. Hetzelfde geldt voor kapsels die het haar strak bij elkaar trekken (denk maar aan paardenstaart, dot of vlechten). Wie te kampen krijgt met haaruitval na de zwangerschap doet er tevens goed aan agressieve behandelingen zoals haarkleuring of een permanent, verhitte krulijzers en stijltangen even te laten voor wat ze zijn.

Een gezonde hoofdhuid vormt de basis voor een gezonde haargroei en zodoende kan de dermatoloog een hoofdhuidspray of een speciaal haarmasker op basis van natuurlijke oliën (zoals amandelolie) aanbevelen om het haar te verstevigen en de haargroei te stimuleren. Ook een anti-haaruitval shampoo met vitamine B kan hiertoe bijdragen.

Wat als de haaruitval na de zwangerschap langer aanhoudt?

Hoewel haaruitval na een zwangerschap een natuurlijk onderdeel is van het herstel na de bevalling, is een bezoek aan de dermatoloog of arts aangeraden wanneer het haarverlies langer aanhoudt. Zoals eerder bevestigd, zal deze vorm van haaruitval meestal uit zichzelf stoppen. Indien dit niet het geval is, kan er echter een andere medische oorzaak de boosdoener zijn. We denken dan in eerste instantie aan een ijzertekort of een schildklieraandoening waarvoor ijzer- en schildkliersupplementen of hormonale anticonceptiva kunnen voorgeschreven worden. Bepaalde medicijnen mogen echter niet gebruikt worden door moeders die borstvoeding geven. In dat geval kan de arts wel vitaminesupplementen adviseren voor het behandelen van de haaruitval.

Ook Dercos deed beroep op de expertise van dermatologen voor het ontwikkelen van haarverzorgingsproducten tegen haaruitval. Vind een verkooppunt bij u in de buurt en start meteen met de behandeling van periodieke of progressieve haaruitval.

Haaruitval na de zwangerschap is een volkomen normaal fenomeen dat optreedt door het herstel van de hormoonbalans na de bevalling.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_14_How_to_treat_post_partum_alopecia.jpg