OK

OK Cancel

Thank you

Close

Puistjes en onzuiverheden: afhankelijk van huidskleur?

 • favoriet

Terwijl het aantal verschillende huidskleuren bijna oneindig groot is, zijn de oorzaken van onzuiverheden bij een donkere en een lichte huid gelijk. De gevolgen kunnen echter verschillen, afhankelijk van de hoeveelheid pigment. Een kleurrijk uitgebreid interview met dermatoloog Philippe Deshayes, vol met handige tips.

Fysiologisch gelijk

Wat bepaalt de huidskleur? "Dat heeft te maken met de productie van melanine door de melanocyten. Hoe donkerder de huid, hoe hoger de concentratie melanine. De fysiologische eigenschappen van lichte en donkere huid zijn echter identiek."

Factoren die onzuiverheden veroorzaken

We horen wel eens dat donkere huid vatbaarder is voor acné – klopt dat? "Er gaan evenveel mensen met een lichte als met een donkere huid naar een dermatoloog vanwege acne. De factoren hebben vooral te maken met de leefomgeving en met hormonen. Het ontstaansproces is altijd hetzelfde: een verstoring van de keratinisatie in de opening van de talgklier. Het talg kan niet goed afgescheiden worden, het hoopt zich op en vormt comedonen, mee-eters en microcystes."

En wat zijn de zichtbare gevolgen voor de huid? "De huid kan gaan glimmen, poriën worden wijder en de teint wordt onregelmatig. Op lichte huid wordt roodheid duidelijker zichtbaar. Op donkerdere huid kunnen zelfs oppervlakkige beschadigingen van de huid al hardnekkige pigmentvlekken veroorzaken. Dit wordt post-inflammatoire pigmentatie genoemd met een overproductie van melanine. Niet iedere donkere huid is echter vet. Het is belangrijk om te zorgen voor constante hydratie, om witte vlekken en een onprettig gevoel te voorkomen.

Kies de juiste huidverzorgingsproducten

Welke producten adviseert u? "Regel 1 is dat je kiest voor producten die geschikt zijn voor de gevoelige huid en die niet-comedogeen zijn. Dat is belangrijk, ongeacht de kleur van de huid. Als de huid vatbaar is voor acne, gebruik dan vooraf een zuiverende reinigingsgel en behandel puistjes zodra ze tevoorschijn komen: als je voorkomt dat puistjes erger worden, voorkom je ook ‘restschade’. Gebruik daarom een hydraterende verzorging speciaal voor puistjes om onzuiverheden te voorkomen en te behandelen."

Gebruik ook een milde peeling, eens per week als de huid niet geïrriteerd is, anders met langere tussenpozen. En blijf uit de zon! Als je een donkere huid hebt, let je misschien wat minder op, maar als je eenmaal terug bent van vakantie, kun je er zeker van zijn dat de puistjes weer terugkomen!

En wat doe je als je al puistjes hebt? "Kom er vooral niet aan, probeer ze niet uit te drukken. Breng een verzorgingsproduct aan dat het puistje isoleert en beschermt tegen bacteriële besmetting en ga alleen de zon in met een zonnebescherming. Een paar uur is al voldoende om te voorkomen dat er een secundaire ontsteking optreedt en er tot wel 18 maanden lang een hardnekkig litteken achterblijft op de donkere huid."

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

De oplossing van Vichy

 • Reiniging van de huid - verzorging tegen onzuiverheden voor een gezondere huid - Vichy Normaderm

  NORMADERM

  3-in-1 Reniging/Scrub/Masker

  Gezichtsreiniging

  Uw gereinigde huid is perfect schoon en fris en voelt prettig aan. Mee-eters en puistjes worden voorkomen.

 • Zuiverende lotion - verzorging tegen onzuiverheden voor een gezondere huid - Vichy Normaderm

  NORMADERM

  Zuiverende Lotion

  Gezichtslotion

  De formule van de Lotion met exfoliërende bestanddelen, zuiveren en verkleinen de poriën en matteren uw huid.

 • Meest gelezen

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Expert talk

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

  Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

  Lees het artikel

  Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

  Expert talk

  Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

  Iedereen heeft ze wel eens: mee-eters (ook wel comedonen  of blackheads genoemd). Ze komen voor op de neus, hals, voorhoofd en kin. Op de wangen komen ze minder vaak voor, maar hoe komt dat? Dit heeft te maken met de zogenaamde T-zone. Zoals u misschien zelf wel eens gemerkt hebt, is de huid niet overal hetzelfde. Vaak is de huid op het voorhoofd de neus en kin wat vetter dan de huid op de wangen en de hals. Deze drie plekken vormen samen als het ware de letter T, vandaar de T-zone. Mee-eters ontstaan wanneer het talg in de talgklier zich ophoopt, oxideert de talg. Hierdoor verkleurt het talg en worden zwarte puntjes zichtbaar. Lees hier wat u kunt doen tegen deze zwarte puntjes en wat u vooral moet laten.

  Lees het artikel

  go to top