OK

OK Cancel

Thank you

Close

Wanneer te stoppen met anticonceptie tijdens de perimenopauze? En welke invloed heeft de menopauze op de vruchtbaarheid?

Stoppen met de pil zou gebaseerd moeten zijn op de symptomen die u ervaart én op het advies van uw gynaecoloog. Naar aanloop van de menopauze (ook wel perimenopauze genoemd) is de menstruatie vaak onregelmatig.

Wanneer te stoppen met anticonceptie tijdens de perimenopauze? En welke invloed heeft de menopauze op de vruchtbaarheid?

Dit betekent echter geen vrijbrief voor onbeschermde seks.
Vrouwen zijn namelijk niet zomaar, van de ene op de andere dag, onvruchtbaar. Daarom raden we aan om de adviezen van uw gynaecoloog op te volgen tijdens dit nieuwe hoofdstuk in uw leven.

U kunt nog vruchtbaar zijn tijdens de menopauze

Aangezien de vruchtbaarheid niet onmiddellijk stopt bij het begin van de menopauze, is het belangrijk om eerst een bezoek te brengen aan de gynaecoloog.

Geen tijd voor een bezoek op korte termijn? Dan wordt aangeraden om uw pil toch te blijven nemen tot u zeker bent.  

WAAROM u niet zomaar mag stoppen met anticonceptie tijdens de perimenopauze

Vanaf 35 jaar neemt het aantal ovariële follikels af, een proces dat tijdens de perimenopauze versnelt en een verminderde vruchtbaarheid veroorzaakt. Hoewel dit van vrouw tot vrouw verschilt, bestaat de kans dat een vrouw onverwacht zwanger raakt na haar 45e. Dat percentage ligt op 15%. 

Daarom wordt anticonceptie aanbevolen voor vrouwen in de perimenopauze met een actief seksleven (1).


De perimenopauze of premenopauze, de overgangsperiode die aan de menopauze voorafgaat, kan een paar maanden tot enkele jaren duren.

Deze periode wordt gekenmerkt door hormonale schommelingen die onregelmatige menstruaties veroorzaken.

Hormoonbehandelingen of onderzoek worden afgeraden in de perimenopauze, omdat hormoonwaardes sterk schommelen. Dit maakt de interpretatie ervan bijzonder moeilijk en mogelijk incorrect. Daarom is het veiliger om anticonceptie te blijven gebruiken.

Na de leeftijd van 50 jaar is het risico op zwangerschap minimaal, al blijft plaatselijke contraceptie aanbevolen.

We raden vrouwen aan te stoppen met de pil om te zien of hun menstruatie al dan niet terugkomt. Zodra de menopauze optreedt, produceren de eierstokken geen follikels of hormonen meer, waardoor een zwangerschap met zekerheid kan worden uitgesloten.


Belangrijk om te onthouden:

• U wordt niet meteen onvruchtbaar tijdens de perimenopauze
• Vruchtbaarheid na uw 45e ligt op ongeveer 15%.

Snelle tip:

Ga regelmatig naar uw gynaecoloog om te weten wanneer u precies kunt stoppen met anticonceptie.

REFERENTIE


1. Lambert M, Begon E, Hocké C. La contraception après 40 ans. RCP Contraception CNGOF 2018.

go to top