OK

OK Cancel

Thank you

Close

Zonnevlekken, de ongewenste souvenirs van de vakantie

Wat zijn zonnevlekken

Velen van ons dromen lekker weg bij de gedachte aan een vakantie vol zon aan de zee en natuurlijk die mooie bruine huid. Maar het kan maar zo zijn dat je niet alleen thuis komt met een mooie gebruinde teint. Als jij je niet goed beschermt tegen de zon, dan kan je huid vlekkerig worden. Dit is een vorm van hyperpigmentatie, die ook wel bekend staat als zonnevlekken.
Deze staan ook wel bekend als lentigo, pigmentvlek of levervlek. Een zonnevlek is als het ware een pigmentvlek die ontstaan is door een te hoge blootstelling aan UV-stralen.[1] Maar wat gebeurt er in de huid als deze vlekken vorm beginnen te krijgen? Te veel zon veroorzaakt een verhoogde productie van melanine, het pigment dat je huid beschermt tegen UV-stralen. Door deze melanine word je bruin. Net als bij moedervlekken en sproetjes ontstaan zonnevlekken als melanine zich op een plek ophoopt en aan elkaar bindt. Ook al zijn deze vlekken niet schadelijk, ze komen vaker op naarmate wij ouder worden, als andere tekenen van huidveroudering ook hun intrede doen. Met andere woorden, voorkomen is beter dan genezen. Dus bescherm je huid nu, voordat het te laat is!

Onze tips om je te beschermen tegen pigmentatie

De beste manier om zonnevlekken te helpen voorkomen? Zorg ervoor dat jij een goede SPF hebt voor jouw huidtype. Een bleke huid heeft zeker een SPF van 50 nodig, maar dat wil niet zeggen dat donkere huidtypes geen SPF nodig hebben. Een SPF15 kan dan voldoende zijn. Maar naast de factor is het ook belangrijk dat jij je SPF regelmatig aanbrengt. Je zou het hele jaar door in ieder geval een SPF van 15 moeten dragen om jezelf het hele jaar door te beschermen tegen UVB-stralen. Deze stralen kunnen ook in je huid doordringen zonder dat de zon schijnt.
Je kan de tijd inschatten wanneer je huid normaal gesproken signalen afgeeft dat jij je al een tijdje in de zon bevindt als indicator gebruiken om te bepalen wanneer het weer tijd is om jezelf in te smeren.[2] Ben je op het strand of bij het zwembad, smeer je dan direct weer in als je uit het water komt. Het klinkt misschien wat overdreven, maar de uv-stralen die je huid bruin maken[3] zijn ook verantwoordelijk voor huidveroudering. Want als het op zonbescherming aankomt is less zeker niet more!

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

[1]Brenner, M., & Hearing, V. J. (2008). The protective role of melanin against UV damage in human skin. Photochemistry and photobiology, 84(3), 539-549. [2]http://www.webmd.com/beauty/news/20080708/8-burning-questions-about-sunscreens?page#1
[3]http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/is-a-tanning-bed-safer-than-sunlight

go to top