OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

De hoofdhuid een gevoelig universum

Een gevoelig geheel

Een kriebelend, jeukend of branderig gevoel op de hoofdhuid zijn heel normale en veelvoorkomende gewaarwordingen. Deze ongemakken (waarvan de intensiteit per persoon kan verschillen) zijn uitingen van de gevoeligheid van de hoofdhuid. Bovendien zouden er ook verschillen bestaan op basis van gender (vrouwen lijken er algemeen vatbaarder voor dan mannen) en leeftijd. De gevoeligheid van de hoofdhuid zou namelijk afnemen naarmate men veroudert – zo blijkt uit een epidemiologisch onderzoek dat in het Verenigd Koninkrijk werd uitgevoerd bij 14.300 mensen.

U moet weten dat de hoofdhuid gekenmerkt wordt door een zeer dichte innervatie (de voorziening van zenuwen) die zich uitstrekt tot de buitenste lagen van de epidermis (de opperhuid). Meer concreet: de epidermis telt gemiddeld ongeveer 230 receptoren per cm²!
Zowel in de dermis (de lederhuid) als in de epidermis zijn verschillende zenuwuiteinden aanwezig die ervoor zorgen dat de hoofdhuid een heel scala aan sensaties kan gewaarworden.

Net als kleine receptoren vangen de zenuwuiteinden externe signalen op en geven ze specifieke informatie door aan de hersenen op basis van hun aanpassing.
Deze huidreceptoren zijn vrij of ingekapseld en hebben betrekking tot onze gewaarwordingen en emoties.

Vrijheid maakt ze tastbaar

Wanneer de zenuwuiteinden niet ingekapseld zijn, spreken we dus van ‘vrije’ zenuwuiteinden of FNE (Free Nerve Ending). FNE detecteert temperatuur, mechanische stimuli (aanrakingen, druk, uitrekking) of pijn. Vertrekkend vanuit de dermis bereiken ze de buitenste laag van de epidermis via een groot aantal vertakkingen.

Ze omhullen de haarzakjes en vormen een nauw netwerk dat beweging van het haar kan vaststellen. Dat is de reden waarom u bijvoorbeeld de wind door uw haar kan voelen waaien.

Capsules onder druk

Bij de zogenaamde ‘ingekapselde’ ontvangers in de hoofdhuid lijkt het alsof hun uiteinde als een capsule is afgevlakt. Ze zijn begraven in de hypodermis (de onderhuidslaag die zich onder de dermis bevindt) en gespecialiseerd in het reageren op druk. En zo zijn er nog veel meer…

Hoe worden gewaarwordingen getriggerd?

Bij een externe prikkel reageert het zenuwuiteinde door een impuls te sturen naar het dichtstbijzijnde neuron (een sensorische zenuwcel). Deze impuls wordt overgebracht van neuron tot neuron door het vrijkomen van een chemische stof (neurotransmitter) die instaat voor de overdracht van de synapsen (contactplaatsen tussen 2 zenuwcellen of tussen een zenuwcel en een spiercel of een kliercel) naar de hersenen. De hersenen vertalen deze gecodeerde informatie op hun beurt in een gewaarwording.

Welke gewaarwordingen u ook ervaart, het is belangrijk de hoofdhuid met correcte zorg en aandacht te behandelen. Dercos ontwikkelde dan ook een complete lijn aan haarverzorgingsproducten die het haar en de hoofdhuid gericht verzorgen. Vind deze expertoplossingen in een verkooppunt bij u in de buurt.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_24_LIFESTYLE_ADVICE_peigne_vue_dessus.jpg