OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

De belangrijkste ingrediënten in anti-roos shampoo

De belangrijkste anti-schimmelingrediënten

Actieve anti-schimmelingrediënten zijn belangrijk voor de behandeling van schimmelinfecties die de neiging hebben vooral de huid, de nagels en het haar aan te tasten. Daarom treft u ze ook in de formulering van een anti-roos shampoo.

SELENIUM SULFIDE

Roos en seborroïsche dermatitis zijn geen schimmelinfecties, maar aandoeningen die worden gekenmerkt door een verstoring in het evenwicht van het microbioom, een verhoogde aanwezigheid van de gist Malassezia en een uiterst reactief immuunsysteem van de hoofdhuid. Seleniumsulfide combineert de zuiverende voordelen van zwavel met de schimmelwerende eigenschappen van selenium.

Selenium is trouwens een belangrijk mineraal dat ook in ons lichaam aanwezig is. Het maakt deel uit van de oligo-elementen (mineralen die slechts in kleine hoeveelheden in het lichaam voorkomen) die essentieel zijn voor het stofwisselingsproces.

Net als bepaalde vitaminen heeft ook selenium antioxiderende eigenschappen waaronder het beschermen van celmembranen en eiwitten tegen de afbraak door vrije radicalen.

Het actieve ingrediënt selenium staat dan ook bekend om zijn effectiviteit bij de behandeling van roos en seborroïsche dermatitis, waardoor u het vaak aantreft in anti-roos shampoo. 

Wist u dat...

… selenium gebruikt wordt in tal van industriële toepassingen? Het wordt gebruikt als antioxidant in plantaardige oliën, als pigment voor het kleuren van glas en in de medische wereld ook als fotogeleider voor röntgen.

ZINKPYRITHION

Zinkpyrithion is een chemische verbinding van zink, zwavel en zuurstof. Net als selenium, is ook zink een actief ingrediënt dat bijdraagt aan de behandeling van roos en dus in vele anti-roos shampoo verwerkt zit.

Anti-roos behandelingen, of het gebruik van anti-roos shampoo, ontwikkelden zich in de jaren ’60 om de toename van de gist Malassezia af te remmen aangezien deze mede verantwoordelijk is voor overmatige schilfering. Dit ingrediënt stimuleert ook de celvernieuwing.

PIROCTONE OLAMINE

Piroctone Olamine, wat in de beschrijving van een anti-roos shampoo veelal Octopirox wordt genoemd, kwam rond 1975 op de markt. Het is een fijn, wit poeder dat uitermate geschikt is voor het behandelen van roos.

Het effect van 1 behandeling met een anti-roos shampoo op basis van Octopirox houdt sowieso enkele dagen aan.

De belangrijkste keratolytische ingrediënten

Een keratolytisch effect is een ‘ontschilferend’ effect. Keratolytische actieve stoffen verwijderen dus schilfers en de overtollige keratinelaag (ook sponslaag genoemd) van de hoofdhuid.

SALICYLZUUR & ZWAVEL

Deze 2 actieve ingrediënten vindt u vaak terug in een anti-roos shampoo. Salycilzuur zorgt voor maceratie (verweking van weefsel bij bijvoorbeeld langdurige blootstelling aan vocht) en verzacht de huid waardoor huidschilfers verdwijnen.

Het ondersteunt andere actieve ingrediënten bij hun opname door de huid en verbetert part on zwavel.

BELANGRIJK OM TE WETEN:
Opgelet: salicylzuur en zwavel zijn niet geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen. Het gebruik ervan door deze groepen dient dan ook vermeden te worden.

De belangrijkste ontstekingsremmende ingrediënten

TOPISCHE CORTICOSTEROÏDEN (STEROÏDEN)

Topische corticosteroïden zijn medicijnen die rechtsreeks op de huid worden aangebracht om ontstekingen en irritaties af te remmen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maar moeten door een geneesheer voorgeschreven worden.

BELANGRIJK OM TE WETEN:
Zelfmedicatie met corticosteroïden is volledig uit den boze! Bovendien mag een behandeling ermee slechts een korte periode (van enkele dagen tot maximum 4 weken, afhankelijk van het product) worden toegepast.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_20_THE_MAIN_ANTIDANDRUFF_PERS_V2