OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

Functies van de hoofdhuid

Eerst en vooral: bescherming!
De hoofdhuid is een natuurlijke beschermlaag die uit verschillende lagen of ‘barrières’ bestaat. De eerste laag is het haar dat als het ware een fijnmazige filter vormt. Vervolgens treffen we een hydrolipidische film, een emulsie van water en talg die nog relatief ongekend is, doch de aandacht van wetenschappers weet te trekken. Tenslotte komen we bij de hoornlaag die de epidermis of opperhuid als een strakke ‘korst’ bedekt. 

De functie van het haar
Het haar beschermt de hoofdhuid tegen negatieve omgevingsfactoren zoals uv-stralen en warmte. Die bescherming is echter niet absoluut aangezien het folliculaire kanaal van elk individueel haar toch toegang biedt tot microscopisch kleine agentia (micro-organismen zoals bijvoorbeeld schimmels en virussen).

De functie van de hydrolipidenfilm
De hydrolipidenfilm fungeert als een tweede barrière tegen agressies van buitenaf. Het is een emulsie van sebum (talg) en zweet die de doordringbaarheid en verdamping van water vertraagt. Het aandeel aanwezige lipiden speelt een uitermate belangrijke rol aangezien het hygroscopische stoffen (wateraantrekkende stoffen) vasthoudt in de hoornlaag.

Deze stoffen, waarnaar vaak verwezen wordt met de term ‘NMF’ (Natural Moisturizing Factors), zijn een verzameling van verschillende bestanddelen (vrije aminozuren, ureum, minerale zouten, ...) die ‘noodzakelijk’zijn voor het hydratieniveau van de huid.

Bovendien beschermt de hydrolipidenfilm de hoofdhuid ook tegen potentiële pathogene micro-organismen (ziektekiemen) door de residerende micro-organismen die hun groei of verspreiding verhinderen, te voeden.

De functie van de hoornlaag (stratum corneum)
Feit is dat de levende epidermis van de hoofdhuid niet in direct contact staat met diens omgeving. Deze wordt immers beschermd door het stratum corneum, de hoornlaag die bestaat uit dode of verhoornde cellen en de bovenste laag van de opperhuid vormt.

Het stratum corneum beperkt de mogelijke uitwisselingen tussen de onderliggende biologische weefsels en de omgeving. Dat is ook meteen de reden waarom de hoofdhuid van nature amper doordringbaar is voor gassen en vloeistoffen waardoor deze beter bestand is tegen chemische agressoren.

De dode of verhoornde cellen die we eerder vernoemden, ook wel corneocyten genoemd, zijn biologisch inactief en kernloos. Ze hebben een vlakke vorm, zijn onregelmatig gestapeld en vormen een soort ecologische niche die een ideale habitat voor micro-organismen is.

Een ‘lipidencement houdt deze dode cellen bij elkaar en de corneodesmosomen die fungeren als nauwe kruispunten versterken dit netwerk om het barrière-effect te bestendigen. Beschouw het gerust als een verstevigende barricade omheen de hoofdhuid.

Over bescherming gesproken…
Wist u dat de hoofdhuid, in vergelijking met andere delen van de huid, vatbaar is voor zeer specifieke agressoren? Met name een veelvoud aan mechanische, thermische en chemische agressies waartegen andere huidgebieden beter bestand zijn.

Denk daarbij aan de wrijving die ontstaat wanneer het haar met een handdoek drooggewreven wordt (keratine van hard haar op keratine van de zachte hoofdhuid), borstelen, kammen, hete lucht (afkomstig van een föhn), haarspelden, producten die er niet voor ontwikkeld werden, … Het is dan ook noodzakelijk het haar en de hoofdhuid optimaal te beschermen tegen:

  • Mechanische en chemische effecten
  • Micro-organismen die mogelijk van een pathogene aard zijn
  • Straling van de zon
  • Thermische verschillen en het risico op uitdroging

Om u ondersteuning te bieden bij het beschermen en verzorgen van het haar en de hoofdhuid ontwikkelde Dercos een hele lijn haarverzorgingsproducten, aanbevolen door dermatologen.

Vind meteen een verkooppunt bij u in de buurt.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_48_THE_FUNCTIONS_OF_THE_SCALP.jpg