OK

OK Cancel

Thank you

Close

10 oorzaken achter een onzuivere huid met acné

Is de puberteit voor u allang verleden tijd, maar heeft u nog steeds last van acné? Onderzoek dan wat de oorzaak is van de uitbraken van acné en andere onzuiverheden. Hier zijn een aantal factoren die misschien wel de boosdoener zijn achter de puistjes, mee-eters en vlekken op uw gelaat.

Na uw tienerjaren had u wel verwacht dat puistjes verleden tijd zijn en u nu eindelijk een egale teint overhoudt, maar vaak zijn er periodes waarop wij meer last van puistjes en mee-eters hebben dan normaal en vaak is dat op de momenten dat het ons absoluut niet uitkomt.

1. ongezond en veel eten

Eten, daar houden we van! Zeker als het wat mooier weer wordt en elk weekend wel een reden is voor een feestje of een barbecue. Op de lange termijn heeft zo’n ongebalanceerd dieet gevolgen voor onze huid. Om het nog maar niet over onze taille te hebben.[1]

2. After party

Na een feest of concert heeft u vaak en geen zin om uw gelaat om drie uur ’s nachts te reinigen. Maar door uw make-up op te houden gedurende de nacht kunnen poriën verstopt raken, wat ervoor kan zorgen dat u de volgende morgen ontwaakt met een puistje of mee-eter.

3. Stress, stress en nog eens stress

Een belangrijke afspraak op het werk? Een beoordelingsgesprek? Altijd als we het echt niet willen, komt er een dikke puist op ons gezicht die alle aandacht naar zich toe lijkt te trekken. Stress heeft niet alleen impact op ons humeur, maar ook op onze huid. Sterker nog, uit Frans onderzoek blijkt dat 50% van de acné uitbraken wordt beïnvloed door stress.[4],[5] Bovendien kan stress ook onze nachtrust verstoren wat zijn impact weer heeft op ons immuunsysteem en onze hormonen. De impact van stress op uw huid is dus erg groot. Zeker als u op zoek bent naar een mooie, egale huid zonder puisten en andere onzuiverheden is het belangrijk om stress te verminderen. Er zijn twee manieren waarop stress de huid beïnvloedt.

Exogene factoren

Elke dag heeft onze huid te maken met talloze exogene, of externe factoren, die de huidkwaliteit beïnvloeden, zoals vervuiling, uv-stralen, bacteriën. Onze hersenen en huid draaien overuren om uw huid te beschermen tegen deze externe agressies, maar het kan moeilijk zijn om tot rust te komen. Voor veel vrouwen kunnen stress en bezorgdheid leiden tot een slechte nachtrust, wat op zichzelf al slecht is voor de huid.

Neurogene factoren

Naast die externe factoren kan ons eigen zenuwstelsel zorgen voor acné uitbraken. Stress kan ervoor zorgen dat neuropeptiden worden losgelaten, zoals substantie P, wat de talgproductie stimuleert. Dit leidt tot een vette huid die vervolgens weer acné zal gaan ontwikkelen. Door stress wordt ook het hormoon cortisol aangemaakt. Ook al is cortisol een goede stof om met stress om te gaan. Het kan ook voor ontstekingen zorgen in de poriën, wat leidt tot roodheid en puistjes als u veel last van stress hebt.

4. Op vakantie in de zon

Iedereen droomt van die prachtige vakantie-teint zodra we een reisje gaan maken. Maar de combinatie van hitte, zonnebrandcrème en zweet kan behoorlijke uitbraken van acné teweegbrengen.[1] Gebruik in ieder geval een zonnebrand, zoals Ideal Soleil Creme dry touch, die geschikt is voor de vette huid.

Als de huid wordt blootgesteld aan uv-stralen, wordt er meer talg geproduceerd. De vette huid kan goed aanvoelen als deze in de zon is geweest, maar zodra de zon weg is kan de hoge productie van talg weer zorgen voor vlekken en andere onzuiverheden. Bovendien gaat de talgproductie in de huid ook omhoog als het warmer is. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat de talgproductie met 10% toeneemt voor elke graden Celsius.[3]

5. Slechte gewoontes

Eigenlijk hoeven we u dit niet te vertellen, maar slechte gewoontes, zoals roken en drinken, kunnen ervoor zorgen dat uw huid dof en vlekkerig wordt.[1][2] Bent u op zoek naar en huid met een stralende gloed? Voeg het dan toe aan uw lijstje met goede redenen om te stoppen met roken of drinken.

6. De menstruatie

Helaas zijn stemmingswisselingen en een doffe huid niet alleen voor onze tienerjaren bedoeld. Moeder Natuur heeft ervoor gezorgd dat wij elke maand een rollercoaster aan hormonen in ons lichaam mogen herbeleven.[5] Acné bij vrouwen boven de 25 jaar wordt meestal in verband gebracht met de menstruatiecyclus. Een Franse studie heeft aangetoond dat 78% van de vrouwen last heeft van acné tijdens de menstruatie.

7. Andere hormonale veranderingen

De menopauze zorgt niet alleen voor opvliegers, maar ook voor de problemen van onze tienerjaren die tijdelijk terugkeren. Laten we het er maar op houden dat we nog net zo jeugdig zijn als in onze tienerjaren.

8. Dieet

Sommige vrouwen, die aan een dieet doen, kunnen last krijgen van een rode huid met puistjes en mee-eters. Pas dus op met heftige dieetkuren, zoals een koolhydraatvrij dieet.

9. Onregelmatige verzorgingsroutine

Als u elke week een ander product gebruikt bij de verzorging kan uw huid verward en geïrriteerd raken. Om zich steeds maar aan te passen aan de verzorgingsroutine kan uw huid zich tegen uzelf keren.

10. vervuiling

l’Oreal heeft onderzoek gedaan in China en Mexico, twee regio’s die allebei te maken hebben met een hoge mate van vervuiling. Zoals verwacht, bleek dat deze ‘vervuilde regio’s’ enorme negatieve effecten hadden op de huid, wat leidde tot dehydratatie en uitbraken van acné en onzuiverheden. In dit onderzoek kwam naar voren dat mensen die in vervuilde gebieden leven meer talg aanmaken en een minder goed gehydrateerde huid hebben dan mensen die in niet-vervuilde gebieden leefde.

Vervuiling en het effect op de huid

In de stad hebben we last van meerdere vervuilende stoffen, zoals rook, uitlaatgassen, zuren en roet. Thuis en op kantoor hebben we te maken met isolatie, sprays en zelfs rook van de open haard. Deze kleine deeltjes dringen door in de opperhuid en veroorzaken ontstekingen, uitdroging en een verlies aan elasticiteit omdat collageen en lipides worden afgebroken.

Hoe kunt u uw eigen tegen vervuiling beschermen?

Wanneer u de invloed van vervuiling wilt beperken, houdt dan het volgende als regel: “weinig en vaak!”. Een eenvoudige, regelmatige huidverzorging houdt de huid schoon en voorkomt dat het vuil zich ophoopt, maar zo blijft u de huid ook beschermen tegen externe factoren. Begin met een cleanser om vuil en make-up te verwijderen voordat u de huid met verzorgingsproducten gaat hydrateren en beschermen. Normaderm’s Verfraaide verzorging tegen onzuiverheden kan de huidbarrière versterken, om de hydratatie te verbeteren en een matte, egale huid te verkrijgen.

Om te voorkomen dat uw huid wordt aangetast door vervuiling, kunt u de vervuiling in uw woongebied onderzoeken. Daarnaast kunt u zelf vervuiling verminderen door bijvoorbeeld te carpoolen. Zet ook wat planten binnenshuis voor een groenere en zuiverdere luchtkwaliteit. Rookt u? Doe het dan buiten, dit is alleen maar ten gunste van de huid.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

[1]
Basavaraj, K. H., Seemanthini, C., & Rashmi, R. (2010). DIET IN DERMATOLOGY: PRESENT PERSPECTIVES. Indian Journal of Dermatology, 55(3), 205–210. https://www.e-ijd.org/article.asp?issn=0019-5154;year=2010;volume=55;issue=3;spage=205;epage=210;aulast=Basavaraj [Access: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2965901/][1] DS Normaderm Soin Embellisseur, 2.3.4.7
[2] DS Normaderm Soin Embellisseur, 2.3.4.7

[3] Mills CM, Peters TJ, Finlay AY: Does smoking influence acne? Clin Exp Dermatol 1993; 18: pp. 100-101 [Access: https://www.medscape.com/viewarticle/410808_3]
[4] http://www.acne.org/alcohol-acne.html
[5] DP Normaderm Soin Embellisseur, p. 4

go to top