OK

OK Cancel

Thank you

Close

3 vergissingen die beter niet meer gemaakt kunnen worden bij roos.

Omdat het vervelend is dat roos zichtbaar is in het haar en op de schouders, zijn we vaak geneigd om grof geschut in te zetten om er vanaf te komen. Hierdoor wordt de situatie echter vaak juist erger in plaats van beter, vooral bij een gevoelige hoofdhuid die jeukt. Hieronder een analyse van alles wat u beter niet meer kunt doen, waardoor het uiteindelijk beter kan worden.

Vergissing nr.1: U schuldig voelen

Niemand wil last van roos hebben en het wordt nooit veroorzaakt door een gebrek aan hygiëne. Een derde van de bevolking heeft er trouwens last van. Of er nu sprake is van droge of vette roos, het ontstaat door dezelfde balansverstoringen. Doordat de talgklieren namelijk teveel talg afscheiden, vertienvoudigt de hoeveelheid natuurlijke gist aan het oppervlak van de hoofdhuid. Bij grote hoeveelheden werkt deze gist irriterend op de huid en dit verzwakt de huidbarrière. Gevolg: de hoofdhuid wordt gevoelig, gaat sterk schilferen en roos verschijnt, aldus dermatoloog Michel Le Maître.

Vergissing nr.2: Agressief behandelen

Gebruik geen ongeschikte of te agressieve shampoo meer. Op de lange duur maken die de hoofdhuid overgevoelig en leiden ze tot ontstekingen. Het is goed om om de dag - niet vaker -, antiroosshampoo te gebruiken, liefst met een neutrale « pH »-waarde om de zuur/basisch-balans van deze huidzone weer op nul terug te brengen, legt Delphine Courteille uit, die kapster is bij veel modeshows. Kies tot slot voor nieuwe texturen, bijvoorbeeld zonder sulfaat, die de haarvezel respecteren en geschikt zijn voor de gevoelige hoofdhuid en voor bestanddelen die hun werkzaamheid tegen roos hebben bewezen (zoals Seleniumdisulfide, Olamine Piroctone, salicylzuur, ceramiden, zink, selenium of vitamine PP).

Vergissing nr.3: Zelf gaan experimenteren

Door zelf shampoo te maken met etherische oliën, is de kans groot dat u de situatie juist verslechtert…  Etherische oliën veroorzaken vaak allergieën en kunnen de kwetsbare hoofdhuid aantasten. De moraal is dat u beter kunt vertrouwen op de kalmerende en verzachtende formules die verkrijgbaar zijn bij de apotheek, concludeert Michel Le Maître.

3 De redding

Een zuurstofrijke wasbeurt van Delphine Courteille. Gebruik onder de douche een borstel die tegen water bestand is. Borstel, als de shampoo goed schuimt, het haar bij de haarwortels voorzichtig uit, zonder te boenen zodat u de hoofdhuid niet aantast. Waarom? De shampoo wordt zo beter verdeeld over het hele haar, wat handig is bij lang haar. En de haarwortels en de hoofdhuid worden helemaal schoon. Omdat de hoofdhuid ontdaan is van het teveel aan talg en gist, is de hoofdhuid niet meer kwetsbaar en zal minder afschilferen. Na enkele weken is de roos minder en de hoofdhuid gezonder en schoner. Kies bij voorkeur voor lage temperaturen Kies bij het wassen bij voorkeur voor nagenoeg koud water en bij het drogen met de haardroger voor koele lucht om het ontstekingsgevoel te verzachten en te kalmeren. Onthoud dat warmte de talgklieren activeert. Gebruik geen hoofdbedekking meer …zoals hoofddoekjes, hoeden, hoofdbanden etc. Die maken de hoofdhuid warm waardoor deze gaat transpireren en de talgklieren dus extra actief worden gemaakt. Kom tot slot zo weinig mogelijk aan uw hoofd, gebruik een Antiroosshampoo zonder sulfaat en gebruik niet teveel stylingproducten.

Wilt u meer weten over optimale haarverzorging? Lees dan hier verder >

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

go to top