Alles over moisturizers: wat is het en wat doet het voor de huid?

Wist je dat een moisturizer niet hetzelfde is als een dagcrème? Maar wat doet een moisturizer dan voor je huid? En hoe weet je of je een moisturizer goed gebruikt? Ontdek de antwoorden in dit artikel

Wat is een moisturizer?

Wij begrijpen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet als het op gelaatsverzorgingsproducten aan komt. Er zijn crèmes en serums, maar je ziet vast ook weleens het woord moisturizer voorbij komen op de etiketten van beautyproducten in de winkel. Moisturizer komt van het Engelse woord 'moisturize' dat hydrateren betekent. Een moisturizer is dan ook een crème die de vochtbalans van je huid op peil houdt. Dit kan een dagcrème zijn, maar ook een serum.

Wat doet een moisturizer voor de huid?

Door het gebruiken van een een moisturizer zorg je er voor dat er stofjes door de huid worden opgenomen die vocht reguleren. Dit werkt als het ware als een spons die er ook voor zorgt dat het vocht je huid ook niet zo snel weer verlaat. Een moisturizer helpt de epidermis (bovenste laag van de huid) te herstellen waardoor deze minder snel geïrriteerd en gevoelig wordt. Wanneer je huid erg vochtarm is, kan het gebruik van een moisturizer er zelfs voor zorgen dat fijne (droogte) lijntjes zichtbaar verminderen.

Hoe gebruikt men een moisturizer

Om een keuze te maken in het enorme aanbod aan moisturizers is het allereerst belangrijk te weten welk huidtype je hebt. Door de huidtype test van Vichy te doen kom je hier eenvoudig achter.
- Droge huid: moisturizers met ingrediënten als hyaluronzuur en glycerine zijn goed voor de vochtarme huid. Denk hier bijv. aan de Aqualia Thermal Dynamische Hydratatie Rijke Crème.
- Vette huid: je zou misschien denken dat een vette huid geen moisturizer nodig heeft, maar een vette huid is vaak het resultaat van een vet huidtype in combinatie met een vochtarme huidconditie. Let bij het kiezen van een moisturizer op dat deze geen olie bevat, aangezien dit de huid vet zal maken. Denk hier bijv. aan het Aqualia Thermal Serum.
-Gevoelige huid: dit huidtype is snel geïrriteerd en het is daarom erg belangrijk dat een moisturizer geschikt is voor een gevoelige huid. Wanneer het product parfum bevat, gebruik dan bij voorkeur een hypoallergeen parfum.

Wat is de juiste textuur voor een moisturizer?

Als je een normale of gemengde huid hebt, kan de zomer lastig zijn. Het is dan vooral belangrijk om de talgproductie in je huid onder controle te houden, als je last hebt van onzuiverheden en mee-eters. Maar ondertussen is het ook belangrijk dat je huid goed gehydrateerd blijft tijdens de zomerse, warme dagen. Hydratatie is belangrijk als het aankomt op het beschermen van de huid tegen externe factoren. Hoe meer water je vasthoudt, des te beter de huidbarriere kan functioneren. Maar hoe voorkom je dat je de huid “verstikt”, maar er wel voor zorgt dat deze goed gehydrateerd is? Gebruik je moisturizer dagelijks na het reinigen van het gelaat. Na het aanbrengen van de moisturizer kun je je zonbescherming aanbrengen of – wanneer de moisturizer een serum is – de dagcrème aanbrengen en eventueel make-up aanbrengen. Er zijn overigens wel dagcrèmes die specifiek gericht zijn op een hydraterende werking. Zoals de Aqualia Thermal lijn van Vichy.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

De redactie

De oplossing van Vichy

IDÉALIA

Serum

Serum - Tegen beginnende huidveroudering

Het 1ste 'life proof' serum van Vichy voor een opvallende verbetering van de huidkwaliteit.

MINERAAL MASKERS

Verfrissend Mineraal Masker

Gezichtsreiniging - Masker

Voor vrouwen met een gevoelige huid die onconfortabel aanvoelt (jeuk, roodheid) met gebrek aan hydratatie.

Meest gelezen

Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

Iedereen heeft ze wel eens: mee-eters (ook wel comedonen of blackheads genoemd). Ze komen voor op de neus, hals, voorhoofd en kin. Op de wangen komen ze minder vaak voor, maar hoe komt dat? Dit heeft te maken met de zogenaamde T-zone. Zoals u misschien zelf wel eens gemerkt hebt, is de huid niet overal hetzelfde. Vaak is de huid op het voorhoofd de neus en kin wat vetter dan de huid op de wangen en de hals. Deze drie plekken vormen samen als het ware de letter T, vandaar de T-zone. Mee-eters ontstaan wanneer het talg in de talgklier zich ophoopt, oxideert de talg. Hierdoor verkleurt het talg en worden zwarte puntjes zichtbaar. Lees hier wat u kunt doen tegen deze zwarte puntjes en wat u vooral moet laten.

Meer info

Is er een verband tussen zuivel en acné?

Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

Meer info