OK

OK Cancel

Thank you

Close

Bescherm uw huid tegen vervuiling : 3 tips van experts

Heb je een trekkende huid? Is je teint dof en moe? En wat als de verantwoordelijke hiervoor de vervuiling was? Wat weten we over zijn impact op onze huid? Lees verder om meer te weten te komen over de meest voorkomende symptomen en wat u moet doen om ze te bestrijden.

Bescherm uw huid tegen vervuiling : 3 tips van experts

Wat is milieuverontreiniging?

Er zijn twee belangrijke families van verontreinigende stoffen:

Primaire verontreinigende stoffen betreft kunstmatige vervuiling zoals industrieën, auto's, vliegtuigen, enz. ...
Secundaire verontreinigende stoffen zoals ozon, dat het resultaat is van de transformatie van primaire verontreinigende stoffen onder invloed van Uv-stralen en warmte.

We worden dagelijks blootgesteld aan deze verontreinigende stoffen, maar onze huid is het eerste slachtoffer.

Wat zijn de gevolgen voor onze huid?

De combinatie van vervuiling, weersomstandigheden, sterke wind en/of een oververhit interieur deel uitmaakt van verantwoordelijk factoren voor uw uitgedroogde huid. Maar dat niet alleen, helaas.  De huid is nog gevoeliger voor de UVA-stralen van de zon, die huidveroudering, het ontstaan van rimpels en een verlies van vitamine E veroorzaken, om nog maar te zwijgen van de invloed van de milieuverontreiniging dat dit proces versnelt.

Als je een doffe/gelige huid hebt, is de milieuverontreiniging hier waarschijnlijk  verantwoordelijk voor. Een doffe huid kan worden het gevolg van slechte bloedcirculatie, een gekend symptoom dat voorkomt als de luchtkwaliteit matig is. Het lijkt erop dat hyperpigmentatie (donkere plekken op de huid) vaker voorkomt bij mensen die in de stad wonen.

Welke gevolgen heeft vervuiling voor uw huid?

In 2000 werd een studie* uitgevoerd in Mexico op twee populaties, één die in een vervuilde zone leeft in Mexico-Stad en één die in een meer zuivere zone leeft in Cuernavaca, een stad 50 km buiten Mexico-Stad. Uit deze studie blijkt duidelijk welke effecten polluenten hebben op de huid en de grote verschillen tussen beide populaties. Zo hadden de inwoners van Mexico-Stad meer oxidatieverschijnselen aan het huidoppervlak dan de inwoners van Cuernavaca.

Ook was er bij de eerste populatie sprake van een lichte dehydratatie, terwijl de tweede populatie wél een meer gehydrateerde huid had. Daarnaast was er bij de inwoners van Mexico-Stad een daling van de vitamine E zichtbaar ten opzichte van de tweede populatie, waardoor de huid minder goed beschermd is tegen vrije radicalen. Schrik niet: meerdere invloeden op de huid kunnen worden verbeterd en misschien zelfs voorkomen! Mits men de huid goed beschermt.

Wat kan je hieraan doen?

Nr. 1: Reinig de huid grondig

Vergeet niet om je huid goed te reinigen om de laag vervuilende stoffen die zich doorheen de dag heeft opgestapeld op de huid te verwijderen. Gebruik een reinigende gel die de gevoelige huid respecteert. Deze vorm van ontschminken is effectiever dan het klassieke ontschminken met water. Kies voor de formules op basis van Moringa! Deze actieve stof neutraliseert verontreinigende  stoffen en vrije radicalen.

Vergeet, in geval van een doffe/gelige teint, niet om te scrubben om de huidtextuur te verfijnen en te egaliseren. Het stimuleert eveneens het dieper doordringen van de producten in de opperhuid. Om deze reiniging te perfectioneren, geef je je gezicht een kleine massage om de bloedcirculatie te bevorderen en om vermoeidheidstekenen zoals donkere kringen en wallen te bestrijden.

Nr. 2: Hydrateer je huid

De stadsbewoners moeten hun waakzaamheid verdubbelen door de huid dagelijks te hydrateren, om de huidveroudering te vertragen en uitdroging te verminderen. Je troef? Een serum dat verlicht de kleur van huid en helpt om de celvernieuwing stimuleren voor een gladder huid.

Nr. 3: Goed voedingspatroon, voldoende slapen

Om oxidatie van de huid en het verlies van vitamine E te voorkomen, is het belangrijk om voedingsmiddelen te nuttigen die rijk zijn aan antioxidanten (gekleurd fruit en groenten) en flavonoïden (thee, fruit rood, olijfolie, knoflook, enz. ...)

Tip:  Slaap niet met je kleding die je overdag hebt gedragen,  deze zijn doordrongen met verontreinigende deeltjes die gedurende de dag in de kleding zijn opgestapeld…

Wil je deze producten zelf ontdekken? Koop ze dan bij je dichtstbijzijnde apotheker of bestel ze online!

go to top