OK

OK Cancel

Thank you

Close

Uw huid verzorgen tijdens een warme, zonnige dag

 • favoriet

Of u nu thuis blijft of op vakantie gaat, de zomerse warmte kan ervoor zorgen dat je veel mineralen in uw lichaam verliest. Hierdoor kan de huid strak en gevoelig aanvoelen. En als u niet oppast, kan uw huid ook nog eens ernstige schade oplopen in de zon. In dit artikel leest u hoe u bruin kunt geraken zonder de huid te beschadigen en dermatoloog Nina Roos geeft u daarbij een aantal tips om de huid te verzorgen bij warmte.

Wat is het effect van hitte op de mineralen in het lichaam?

Naast vitamines, zijn mineralen belangrijk bij essentiële lichaamsfuncties, zoals uw metabolisme, de huidstructuur en de functies van de huid. We hebben ze dus nodig om de huid gezond te houden. We zweten natuurlijk meer als het warm is. Als je uitgedroogd raakt, kan de hoeveelheid mineralen in je lichaam snel afnemen. Het is erg belangrijk om deze warme dagen veel water te drinken, zodat de huid fris blijft en het aantal mineralen in je lichaam stabiel.

Door te zweten, verliezen wij veel minerale zouten, die weer aangevuld moeten worden. Het menselijk lichaam verliest dagelijks zo’n 1600 tot 1800 ml vocht per dag door te zweten[1]. Daar zitten ook mineralen bij zoals sodium, ijzer, fosfaat, die allemaal belangrijk zijn om onze huid, maar ook onze tanden en botten gezond te houden.

Huidschade door uv-stralen voorkomen

Naast de negatieve effecten van uitdroging, heeft u ook nog te doen met de uv-stralen die bijdragen aan de ontwikkeling van vrije radicalen die kunnen bijdragen aan een snellere huidveroudering.[2] Uit onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de huidafbraak, waaronder kanker, in verband is te brengen met het exposoom. Daar vallen alle externe factoren onder, zoals vervuilende stoffen, uv-stralen en ozon.[3]

Een ander onderzoek toont ook aan dat de langdurige blootstelling aan hitte de elasticiteit van de huid kan verminderen.[4]
Wanneer u zich lang buiten begeeft, gaat uw lichaam een gezonde dosis vitamine D aanmaken. Dat is goed, maar het is belangrijk om de schadelijke effecten van de zon op het verouderen van onze huid in de gaten te houden. Want het is misschien schrikken, maar het schijnt dat maar liefst 80% van de huidveroudering in verband te brengen is met de herhaaldelijke blootstelling aan uv-stralen. Zelfs een gewone dagelijkse blootstelling aan de zon kan er al voor zorgen dat de opperhuid dunner wordt. Als u huidschade oploopt door de zon, verspreiden vrije radicalen zich door uw lichaam die cellen beschadigen, waardoor de productie van collageen afneemt en de huidveroudering toeneemt. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat de luchtvochtigheid ook de huidbarrière kan aantasten. Moet u echt de zon in, blijf dan, als het kan, tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags wel uit de zon.

Zonneproducten met een hoge factor (SPF) die je lichaam beschermen, kunnen ervoor zorgen dat uw pH-waarden in je lichaam in balans blijven. Dit helpt tegen problemen zoals roodheid. Nina Roos raadt aan om
Vichy Mineraliserend water bij u te hebben wanneer u er een dag op uit gaat, en dan met name in de stad. Zo bent u altijd in staat om de huid, die gebukt gaat onder hitte, vervuiling en uv-stralen, te verzorgen. Florence Bénèche, Internationaal Directeur Ontwikkeling Huidverzorgingsproducten bij Vichy, legt uit dat Vichy’s Mineraliserend Water de huid versterkt en beter beschermt tegen externe factoren dankzij de unieke formule met 15 mineralen. Daarnaast heeft het mineraliserend water een anti-oxiderende werking die de vrije radicalen in uw lichaam tegenwerkt, die door het exposoom ontstaan. Hierdoor versterkt u de natuurlijke bescherming van de huid met maar liefst 20%.

De huid gehydrateerd houden in de zomer

Wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat de huid geen gebrek heeft aan belangrijke mineralen? Gebruik mineraliserend water, dat alle elementen bevat die de huid nodig heeft, om uw huid van buitenaf te versterken. Dr. Nina Roos zegt hierover: “Een gezichtsmist is rijk aan verschillende mineralen die ervoor zorgen dat de huid, die door de zomerhitte geïrriteerd raakt, kalmeert en weer zachter aanvoelt.

Het is ook belangrijk om een zacht product te gebruiken dat geschikt is voor de gevoelige huid.”
Bepaalde elementen staan bekend om hun gunstige invloed op de huid, zoals zwavel en siliconen[5], die de productie van collageen stimuleren en bijdragen bij het genezen van wondjes. Magnesium en lithium zijn elementen die de huidcellen herstellen, perfect voor als u een dag te lang in de zon hebt gezeten. Drink genoeg water en zorg ervoor dat u via uw voeding voldoende mineralen binnenkrijgt (deze worden niet aangemaakt door het lichaam), zodat uw lichaam zowel van binnen als van buiten gezond is. Hoe beter uw huid gehydrateerd is, hoe meer uw lichaam profiteert van de vitaminen en mineralen.

Wilt u zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij uw dichtstbijzijnde apotheek.

[1] Book Scientific Support Ref. [2] and [7]  (‘Does the skin lose minerals? How?’)
[2] (1994) Jurkiewicz, B.A. and Buettner, G.R, ‘Ultraviolet light-induced free radical formation in skin: an electron paramagnetic resonance study’, in Photochem Photobiol, 59.1 (pp. 1-4)
[3] (2002) Baudouin, C., Charveron, M., et. Al. ´Environmental pollutants and skin cancer´
[4] CF: Vichy Exposome Doc, p. 6
[5] Book Scientific Support Ref. [17] to [36]; see ‘sulphur’ and ‘silicon’

De oplossing van Vichy

 • Mineraliserend Thermaal Water
 • Versterkende dagelijkse booster

  MINÉRAL 89

  Versterkende dagelijkse booster

  Versterkende Booster

  De dosis kracht voor uw huid

 • Meest gelezen

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Expert talk

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

  Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

  Lees het artikel

  Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

  Expert talk

  Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

  Iedereen heeft ze wel eens: mee-eters (ook wel comedonen  of blackheads genoemd). Ze komen voor op de neus, hals, voorhoofd en kin. Op de wangen komen ze minder vaak voor, maar hoe komt dat? Dit heeft te maken met de zogenaamde T-zone. Zoals u misschien zelf wel eens gemerkt hebt, is de huid niet overal hetzelfde. Vaak is de huid op het voorhoofd de neus en kin wat vetter dan de huid op de wangen en de hals. Deze drie plekken vormen samen als het ware de letter T, vandaar de T-zone. Mee-eters ontstaan wanneer het talg in de talgklier zich ophoopt, oxideert de talg. Hierdoor verkleurt het talg en worden zwarte puntjes zichtbaar. Lees hier wat u kunt doen tegen deze zwarte puntjes en wat u vooral moet laten.

  Lees het artikel

  go to top