OK

OK Cancel

Thank you

Close

Hoe kunt u een onzuivere huid verzorgen en onzuiverheden in de zomer tegengaan?

Heeft u last van een onzuivere huid met een neiging tot acné? Merkt u dat het in de zomer erger is? Vichy vertelt u over het ‘rebound effect’ en legt aan u uit hoe het komt dat de huid in de zomer een sterkere neiging heeft om onzuiverheden en vlekken in het gelaat te vertonen. Ook geven wij een aantal tips om onzuiverheden in de zomer te voorkomen.

Uw onzuivere huid in de zomer

Voor de meesten is de zomer een synoniem voor zon, zee en strand. Maar als u last heeft van een vlekkerige of onzuivere huid met neiging tot acné, zult u iets meer aandacht aan uw huid moeten besteden tijdens de warme maanden om onzuiverheden op het gelaat te helpen voorkomen.
Een acné-gevoelige huid moet goed beschermd zijn tegen de zon in de zomer. Sterker nog, een stijging van 1°C verhoogt de talgproductie met 10%[1]. Dit kan ervoor zorgen dat uw poriën verstopt raken waardoor puistjes en mee-eters ontstaan. Sommige medicaties tegen acné kunnen ertoe leiden dat uw huid extra gevoelig wordt voor zonlicht, waardoor de kans op UV-schade toeneemt. Help daarnaast littekens en hyperpigmentatie te voorkomen, wat veroorzaakt wordt door de verbranding van de huid. Dus sluit geen compromissen op uw SPF.

Het rebound effect, wat is het?

We kennen allemaal het vermoeide, maar voldane gevoel na een dagje zon. Maar wat gebeurt er met de huid? Blootstelling aan zonlicht verhoogt de vitamine D-productie en dat is belangrijk voor een gezonde huid en de groei van botten. Na een paar dagen zon lijkt onze huid meer te stralen en lijken onzuiverheden, zoals puistjes en mee-eters, te verminderen. Tot u weer thuis bent en kouder weer op komst is waardoor een uitbraak van acné, vlekken en onzuiverheden ontstaat. Dit komt doordat de huid altijd een balans zoekt tussen een droge of vette huid. In de zomer wordt je veel blootgesteld aan uitdrogende invloeden, hierdoor droogt de huid uit en wordt de opperhuid dikker en nemen onzuiverheden, zoals acné af. Als antwoord op de uitdroging begint de huid de aanmaak van talg te verhogen, als u thuis komt en de zon is minder aanwezig, dan zal de huid hierdoor vetter worden, omdat de huid ingesteld is op een blootstelling aan veel uitdrogende factoren. Dit kan leiden tot acné uitbraken en het ontstaan van andere onzuiverheden zoals mee-eters. Hoe kunt u dit voorkomen? Gebruik een zonbescherming met SPF die geschikt is voor een gevoelige huid,

Kies voor de verzorging van uw gelaat producten met ingrediënten zoals komkommer, hazelaar en citrus extracten, die kunnen helpen om talg en vet weg te nemen. Gebruik een moisturizer om de huid te helpen versterken. Als laatste kunt u uw poriën zuiveren met een Porie Zuiverend Kleimasker.

5 dingen om rekening mee te houden met een onzuivere huid

UV rays and the reflect effect: the importance of sun protection all year round

1. De huid kan uitdrogen door zout water

Het zoute water in de zee kan er voor zorgen dat bacteriën worden gesteriliseerd, maar voor iedereen die een onzuivere huid heeft met een neiging tot acné doet er goed aan niet te lang in de zee te zwemmen. Door het zoute water kan de natuurlijke bescherming van de huid tegen de zon afnemen, wat kan leiden tot zonneschade en een uitgedroogde opperhuid. De Middellandse Zee, een van de zoutere zeeën op de wereld zorgt ervoor dat het vocht in de huid met 23% afneemt in vergelijking met natuurlijke meren en rivieren [2]. Kies voor een waterresistente zonbescherming zoals Vichy’s Matterende Zonbescherming met SPF 30 om uzelf te verzekeren van een goede zonbescherming. Vergeet daarnaast niet om de huid regelmatig af te spoelen en te reinigen, zodat overtollig talg en vuil, wat onzuiverheden kan veroorzaken, verwijdert wordt.

2. Zand tast uw zonbescherming aan

Wist u dat zand, naast het reflecteren van UV-stralen, ook een deel van uw zonbescherming kan afnemen?[1] Daarnaast kan zand aan de huid blijven plakken, wat kan leiden tot irritatie of een kriebelend gevoel. Gelukkig heeft Vichy een zonnemelk met anti-zand technologie, wat betekent dat u met enkele vegen al het zand van u lijf kunt vegen, zodat uw zonnespray zijn werk kan doen en de huid zacht blijft.

3. Door hitte kan acné verergeren

Te veel tijd in de zon doorbrengen is niet alleen slecht voor de huid. Als u veel zweet, neemt de talgproductie ook toe3. Hierdoor kan acné verergeren. Het is dus belangrijk om uw gelaat goed te reinigen met een schuimende gel of een cleanser op waterbasis, voordat u met een toner aan de slag gaat. Dit laatste zorgt voor een samentrekkend effect waardoor overtollige oliën van de huid worden verwijderd.

4. Pas op met chloor

Het voordeel dat chloor heeft, is dat het kan helpen om uw huid uit te drogen zodat de huid minder oliën aanmaakt, waardoor het ontstaan van acné kan verminderen. Klinkt plezant hè? Maar hier zitten ook nadelen aan. Chloor kan ervoor zorgen dat de huid het ‘rebound effect’ ondergaat. Wanneer de huid overmatig wordt blootgesteld aan uitdrogende invloeden, zoals chloor, zal de huid reageren door meer oliën te produceren om de uitdroging tegen te gaan4. Door heel veel in het zwembad te liggen kan er op den duur een dergelijk effect optreden, waardoor acné en onzuiverheden kunnen ontstaan en zelfs verergeren. Om uitbraken van acné te voorkomen, kunt u rekening houden met hoe vaak u in het zwembad duikt.

5. Uv-stralen

Het ‘rebound effect’ kan er voor zorgen dat de huid na de vakantie ineens een uitbraak aan acné gerelateerde kenmerken vertoont. Dit wordt naast chloor ook door UV-stralen veroorzaakt, omdat de huid als bescherming tegen de zonnestralen de opperhuid dikker maakt om overmatige blootstelling tegen te gaan. Voor iedereen met een onzuivere huid, huid met neiging tot acné of vlekkerige huid is het dus extra belangrijk om een goed zonneproduct te nemen met een goede SPF.

5 things that can irritate acne-prone skin at the beach

Het ideale product voor een onzuivere huid met neiging tot acné

Het is belangrijk om rekening te houden met zonnebrand als het om een huid met neiging tot acné gaat. Voorkom vlekken veroorzaakt door UV-stralen met Vichy’s Matterende Zonbescherming tegen Onzuiverheden met SPF 30. Het product, dat salicylzuur bevat, helpt mee-eters en puisten te voorkomen. In een zelfevaluatie gaf 81% van de respondenten na 4 weken aan dat hun huid minder vettig aanvoelde en 75% gaf aan dat zij vonden dat hun huid stralender leek[5].


Voilà – Als u rekening houdt met deze dingen en op de juiste manier voor je huid zorgt, kan jij van de zon genieten zonder je zorgen te maken over negatieve effecten op je huid.
 

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

1 Cunliffe, W. J., Burton, J. L., & SHUSTER, S. (1970). The effect of local temperature variations on the sebum excretion rate. British Journal of Dermatology, 83(6), 650-654.
2  Schempp, C. M., Blümke, C., Schulte-Mönting, J., Schöpf, E., & Simon, J. C. (1998). Effect of various salt solutions on ultraviolet B-induced erythema and pigmentation. Der Hautarzt; Zeitschrift fur Dermatologie, Venerologie, und verwandte Gebiete, 49(6), 482-486.
3 Cunliffe, W. J., Burton, J. L., & SHUSTER, S. (1970). The effect of local temperature variations on the sebum excretion rate. British Journal of Dermatology, 83(6), 650-654.
4 https://www.bustle.com/articles/93917-is-chlorine-good-for-your-skin-or-will-it-just-make-summer-acne-more-insufferable
5 Vichy Idéal Soleil Anti-Blemishes, clinical evaluation over 28 days on 54 subjects (CF: dossier de lancement, p. 20)

go to top