OK

OK Cancel

Thank you

Close

Do’s en dont’s bij roos

 • favoriet

Wilt u af van uw roos? Bekijk de adviezen van hoofdhuidexperts, voor mooi schoon haar, elke dag weer.
Of roos nu tijdelijk of hardnekkig is, het komt nooit gelegen! 3 fouten die u niet moet maken en 3 goede adviezen, ook bij een gevoelige hoofdhuid.

Fout nr. 1: Iemand die roos heeft veroordelen

Niemand wil roos hebben en het wordt nooit veroorzaakt door een slechte hygiëne. Een derde van de bevolking heeft er last van. Droge roos en vette roos worden veroorzaakt door dezelfde verstoringen: talgklieren die teveel talg produceren. Hierdoor vertienvoudigt de aanwezigheid van de natuurlijke gist aan het huidoppervlak en bij grote hoeveelheden gaat deze gist irriteren. Daardoor wordt de huidbarrière kwetsbaar en wordt het microbioom verstoord. Gevolg: de hoofdhuid wordt gevoelig, gaat sterk schilferen en roos verschijnt.

Fout nr. 2: De hoofdhuid agressief reinigen

Gebruik geen ongeschikte of te agressieve shampoos. Op de lange duur maken die de hoofdhuid overgevoelig wat kan leiden tot ontstekingen. Gebruik om de dag een antiroosshampoo. 'Kies bij voorkeur een neutrale pH-waarde om de zuur/basisch-balans van deze huidzone weer te neutraliseren', adviseert Delphine Courteille, kapster bij vele modeshows. Let op nieuwe shampootexturen die de haarvezel en de gevoelige hoofdhuid respecteren en op verzorgende ingrediënten die zichzelf hebben bewezen tegen roos, zoals seleniumdisulfide, piroctone olamine, salicylzuur, zinkpyrithione en selenium.

Fout nr. 3: Jeuk tegengaan met zelfgemaakte brouwsels

Door je eigen shampoo te maken met etherische oliën, is de kans groot dat je de situatie juist verslechtert. Etherische oliën veroorzaken vaak allergische reacties en kunnen de kwetsbare hoofdhuid aantasten. 'Vertrouw liever op de kalmerende en verzachtende producten van de apotheek', adviseert Pascale Mora, Directeur wetenschappelijk communicatie van Laboratoires Vichy.

Tip nr. 1: Laat uw hoofdhuid 'ademen' als u anti-roos shampoo aanbrengt

'Gebruik onder de douche een borstel die tegen water kan', adviseert Delphine Courteille. Borstel, als de shampoo eenmaal goed schuimt, het haar dat het dichtst bij de hoofdhuid zit voorzichtig, zonder te wrijven, want dat tast de hoofdhuid weer aan. Zo wordt de antiroosshampoo beter verdeeld over het hele haar, wat handig is bij lang haar. En de haarwortels en de hoofdhuid worden goed schoon. De hoofdhuid die ontdaan is van het teveel aan talg en gist, is niet meer kwetsbaar en zal minder afschilferen. Resultaat na een paar weken: minder hoofdroos en een gezondere en schonere hoofdhuid.

Tip nr 2: Liever lage temperaturen

Kies bij het wassen bij voorkeur voor niet te heet water en bij het drogen met een haardroger voor niet te hete lucht om de huid minder te irriteren en meer te kalmeren.

Tip nr. 3: Geef uw haar de ruimte

Draag geen sjaals, hoeden, haarbanden, etc. Daardoor wordt de hoofdhuid namelijk warm en gaat ze transpireren, worden de talgklieren geprikkeld en raakt het microbioom van uw hoofdhuid verstoord. Zit ook zo weinig mogelijk aan uw haar en gebruik niet teveel stylingproducten.

Lees verder om meer te weten te komen over antiroosshampoos.

De oplossing van Vichy

 • Anti-roos Shampoo Gevoelige Hoofdhuid
 • Anti-roos Shampoo Vet Haar
 • Anti-roos Shampoo Droog Haar
 • Meest gelezen

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Expert talk

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

  Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

  Lees het artikel

  Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

  Expert talk

  Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

  Iedereen heeft ze wel eens: mee-eters (ook wel comedonen  of blackheads genoemd). Ze komen voor op de neus, hals, voorhoofd en kin. Op de wangen komen ze minder vaak voor, maar hoe komt dat? Dit heeft te maken met de zogenaamde T-zone. Zoals u misschien zelf wel eens gemerkt hebt, is de huid niet overal hetzelfde. Vaak is de huid op het voorhoofd de neus en kin wat vetter dan de huid op de wangen en de hals. Deze drie plekken vormen samen als het ware de letter T, vandaar de T-zone. Mee-eters ontstaan wanneer het talg in de talgklier zich ophoopt, oxideert de talg. Hierdoor verkleurt het talg en worden zwarte puntjes zichtbaar. Lees hier wat u kunt doen tegen deze zwarte puntjes en wat u vooral moet laten.

  Lees het artikel

  go to top