OK

OK Cancel

Thank you

Close

Do’s en dont’s bij roos

Wilt u af van uw roos? Bekijk de adviezen van hoofdhuidexperts, voor mooi schoon haar, elke dag weer.
Of roos nu tijdelijk of hardnekkig is, het komt nooit gelegen! 3 fouten die u niet moet maken en 3 goede adviezen, ook bij een gevoelige hoofdhuid.

Fout nr. 1: Iemand die roos heeft veroordelen

Niemand wil roos hebben en het wordt nooit veroorzaakt door een slechte hygiëne. Een derde van de bevolking heeft er last van. Droge roos en vette roos worden veroorzaakt door dezelfde verstoringen: talgklieren die teveel talg produceren. Hierdoor vertienvoudigt de aanwezigheid van de natuurlijke gist aan het huidoppervlak en bij grote hoeveelheden gaat deze gist irriteren. Daardoor wordt de huidbarrière kwetsbaar en wordt het microbioom verstoord. Gevolg: de hoofdhuid wordt gevoelig, gaat sterk schilferen en roos verschijnt.

Fout nr. 2: De hoofdhuid agressief reinigen

Gebruik geen ongeschikte of te agressieve shampoos. Op de lange duur maken die de hoofdhuid overgevoelig wat kan leiden tot ontstekingen. Gebruik om de dag een antiroosshampoo. 'Kies bij voorkeur een neutrale pH-waarde om de zuur/basisch-balans van deze huidzone weer te neutraliseren', adviseert Delphine Courteille, kapster bij vele modeshows. Let op nieuwe shampootexturen die de haarvezel en de gevoelige hoofdhuid respecteren en op verzorgende ingrediënten die zichzelf hebben bewezen tegen roos, zoals seleniumdisulfide, piroctone olamine, salicylzuur, zinkpyrithione en selenium.

Fout nr. 3: Jeuk tegengaan met zelfgemaakte brouwsels

Door je eigen shampoo te maken met etherische oliën, is de kans groot dat je de situatie juist verslechtert. Etherische oliën veroorzaken vaak allergische reacties en kunnen de kwetsbare hoofdhuid aantasten. 'Vertrouw liever op de kalmerende en verzachtende producten van de apotheek', adviseert Pascale Mora, Directeur wetenschappelijk communicatie van Laboratoires Vichy.

Tip nr. 1: Laat uw hoofdhuid 'ademen' als u anti-roos shampoo aanbrengt

'Gebruik onder de douche een borstel die tegen water kan', adviseert Delphine Courteille. Borstel, als de shampoo eenmaal goed schuimt, het haar dat het dichtst bij de hoofdhuid zit voorzichtig, zonder te wrijven, want dat tast de hoofdhuid weer aan. Zo wordt de antiroosshampoo beter verdeeld over het hele haar, wat handig is bij lang haar. En de haarwortels en de hoofdhuid worden goed schoon. De hoofdhuid die ontdaan is van het teveel aan talg en gist, is niet meer kwetsbaar en zal minder afschilferen. Resultaat na een paar weken: minder hoofdroos en een gezondere en schonere hoofdhuid.

Tip nr 2: Liever lage temperaturen

Kies bij het wassen bij voorkeur voor niet te heet water en bij het drogen met een haardroger voor niet te hete lucht om de huid minder te irriteren en meer te kalmeren.

Tip nr. 3: Geef uw haar de ruimte

Draag geen sjaals, hoeden, haarbanden, etc. Daardoor wordt de hoofdhuid namelijk warm en gaat ze transpireren, worden de talgklieren geprikkeld en raakt het microbioom van uw hoofdhuid verstoord. Zit ook zo weinig mogelijk aan uw haar en gebruik niet teveel stylingproducten.

Lees verder om meer te weten te komen over antiroosshampoos.

Meest gelezen

Is er een verband tussen zuivel en acné?

Expert talk

Is er een verband tussen zuivel en acné?

Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

Lees het artikel

Wat is collageen?

Ingrediënten

Wat is collageen?

Collageen is het belangrijkste eiwit in je lichaam. Maar wat doet het en waarom is het zo belangrijk? Vichy vertelt je alles over collageen.

Lees het artikel

go to top

Skinconsult

HUIDVEROUDERINGSALGORITME 
ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN

1 minuut
om uw huid
te analyseren

Neem
een selfie

Vul uw 
profiel in

Ontvang uw persoonlijke huidadvies

Fijne lijntjesJe sterkte
Rimpels
onder het oog
Je prioriteit
Gebrek aan
stevigheid

Ontdek
skinconsultai

circle1circle2circle3circle4