OK

OK Cancel

Thank you

Close

Een jaar zonder menstruatie:ben ik in de menopauze?

Wat als u het voorbije jaar niet menstrueerde? Staat een onregelmatige menstruatie gelijk aan de menopauze? Dat is de hamvraag natuurlijk.

Een jaar zonder menstruatie:ben ik in de menopauze?

Hoe komt het dat iets dat gedurende 30 of 40 jaar maandelijks in uw lichaam gebeurt, plotseling stopt? Hoe weet u zeker of u in de menopauze bent en uw menstruatie permanent zal uitblijven? Laat ons samen de berekening maken. 

Wanneer kan de menopauze bevestigd worden?

Sommige vrouwen hebben een onregelmatige menstruatiecyclus waardoor de menopauze reëel lijkt. In principe kan de menopauze pas bevestigd worden als de menstruatie 12 opeenvolgende maanden uitblijft. Toch zijn er vrouwen die na een jaar zonder te menstrueren opnieuw hun maandstonden krijgen. Dit kan wijzen op een tijdelijke terugkeer van de ovariële activiteit waarbij de eierstokken dus tijdelijk opnieuw functioneren. Enkel een gynaecologisch echografisch onderzoek van uw bekken kan dan uitsluitsel geven over de oorzaak van de bloedingen.

Wij adviseren u in dat geval om regelmatig op controle te gaan bij de gynaecoloog om een onregelmatige menstruatie of menopauze te bevestigen.

Tips bij onregelmatige menstruatie en de menopauze:

● Wanneer de menstruatie 12 opeenvolgende maanden uitblijft, wijst dit vaak op de menopauze.
● Gynaecologisch echografisch onderzoek is aangewezen om ovariële activiteit te bevestigen of uit te sluiten.

go to top