OK

OK Cancel

Thank you

Close

Een puist! Hier is wat u (niet) moet doen

“ Help, een puistje! Snel, wat moet ik doen? Weet u het ook niet meer, na alle adviezen die generatie op generatie worden doorgegeven, tips die sinds de puberteit bij elkaar gesprokkeld zijn onder vrienden en alle uitgebreide onderzoeken in tijdschriften of op internet? Vertrouw op een expert als een puistje verschijnt, om de juiste actie te ondernemen en verkeerde handelingen te vermijden. Een zeer complete samenvatting over het onderwerp van dermatoloog Dr. Deshayes.”

Waar komt dat puistje vandaan?

Gisteren was er nog niets te zien, nu zit er ineens een puistje, waarom? Dermatoloog Philippe Deshayes legt uit: “Een talgklier is bedoeld om talg af te scheiden, dat soms niet goed weggewerkt kan worden. Dan ontstaat er een verstopping bij de opening. Doordat het niet afgevoerd kan worden, ontstaat er een puistje.”

Maar de reden dat een puistje verergert en van een eenvoudige mee-eter verandert in een groot en pijnlijk rood puistje, is dat hij besmet wordt met bacteriën. Waarom? Simpelweg doordat bepaalde bacteriën die in ons milieu en in de gebruikelijke bacterieflora van onze huid voorkomen zich voeden met het talg. Zij vermeerderen dan snel in de talgklier en veroorzaken een ontsteking.

Wat wel te doen en wat niet te doen bij puistjes

Een puistje kun je beter tolereren dan verergeren door er aan te zitten, vooral als hij pijnlijk of erg zichtbaar wordt. Volgens Philippe Deshayes dienen de volgende belangrijke basisprincipes bekend te zijn en nageleefd te worden:
• Probeer altijd van een puistje af te blijven, zodat er geen bacteriën bij komen. Zo voorkomt u de kans op ontstekingen, superinfecties en littekens.
Gebruik verzorgingsproducten die speciaal bedoeld zijn voor onzuiverheden, en die antibacterieel en niet comedogeen zijn om de huid te reinigen. Een goede crème voor puistjes zoals Vichy Normaderm Hyaluspot kan oplossing bieden wanneer een puistje opkomt.
En probeer, om nieuwe uitbarstingen te voorkomen, de oorzaken vast te stellen, zoals hormonale veranderingen, scheren, voeding, vermoeidheid, stress, seizoensveranderingen, roken, zon, ongeschikte cosmetica en verzorgingsproducten etc. Sommige oorzaken zijn niet te beïnvloeden, maar op andere kan wel worden ingespeeld ».

Checklist wanneer u een puistje heeft


Als een puistjes verschijnt kom ik er niet aan
Onbewust raken onze handen een puistje gemiddeld 65 keer per dag aan. Daarmee wordt het risico op een bacteriële besmetting verveelvoudigd.
Ik was mijn handen zo vaak mogelijk
Want bacteriën zijn overal om ons heen: op een computer 215 bacteriekiemen/cm2, op het autostuur 700 bacteriekiemen/cm2, op een mobiele telefoon 25.000 bacteriekiemen /cm2.
Ik gebruik geen zeep meer voor mijn gezicht maar specifieke verzorgingsproducten tegen onzuiverheden
Een stuk zeep of andere agressieve zeepproducten schuren de huid en verwijderen de hydrolipide laag die de huid beschermt tegen uitdroging. Door de aangetaste barrièrefunctie krijgen schadelijke invloeden van buitenaf meer ruimte (vrije radicalen, bacteriële aanvallen etc.).
Ik druk geen puistje of mee-eter uit met mijn vingers
Want daarmee zet ik de deur open voor bacteriën en dus voor risico's als infectie en littekens.
Ik gebruik een antisepticum als mijn puistje kapot of open is
Breng het aan met een wattenschijfje zonder het puistje direct aan te raken, voor een plaatselijke antibacteriële werking.
Ik gebruik geen pure alcohol, citroen, tandpasta of andere huis-tuin-en-keuken-middeltjes
Daardoor kan de huid uitdrogen, kunnen roodheid of irritaties ontstaan waardoor uiteindelijk het probleem juist benadrukt wordt.
Ik gebruik geen scheerschuim op zeepbasis
Puistjes en scheren gaan niet goed samen, de zeep schuurt de huid en stimuleert een overproductie van talg, en daarmee de kans op puistjes.
Ik gebruik geschikte producten
Kies als verzorgingsproducten of make-up hypoallergene en vooral niet-comedogene producten.
Ik verwijder altijd mijn make-up weer
Make-uprestjes verstoppen de poriën van de huid en verhogen de kans op het verschijnen of ontsteken van een puistje.

Laat een puistje uw leven niet vergallen!

“Als een puistje verschijnt, voel je je machteloos”, analyseert personal coach Odile Mohen. “ Instinctief willen wij deze onvolmaaktheid in de huid direct onder controle krijgen, ongeacht de gevolgen.” Het puistje uitdrukken lijkt dus een goede oplossing. Hoe voorkom je dat je dat ook echt gaat doen? Door de vijf adviezen van Odile op te volgen:

• Vermijd spiegels! Vergrotende spiegels vervormen de werkelijkheid en als u alleen in de badkamer bent, wordt de verleiding wel erg groot!
• Maak het minder dramatisch! Voor een afspraak of een belangrijke vergadering zegt u een paar keer tegen uzelf « Ok, ik heb een puistje, maar dat is maar tijdelijk, die verdwijnt wel weer! ».
• Maak een lijstje van uw positieve dingen (of vraag het aan een naaste) zodat dat kleine tijdelijke puistje in het niet verdwijnt: uw mooie lach, uw intense blik etc.
• Houd handen en hoofd bezig! Zelf ervoor zorgen dat u goed in uw vel zit, is geruststellend! Reinig en bescherm uw huid, en camoufleer die ongenode gast met de juiste corrigerende make-up.
• Relativeer! Wees toegeeflijk tegen uzelf als u anderen en hun kleine onvolmaaktheden observeert. Iedereen heeft wel eens huidproblemen, maar wij, wij weten nu hoe we daarmee om moeten gaan !

Meer informatie over wat doen wanneer u een puistje ontdekt? In onderstaande video legt Dermatoloog Philippe Deshayes legt uit waar puistjes vandaan komen en waarom je er niet met je handen aan moet komen. Ook geeft hij advies over hoe je deze onzuiverheden kunt voorkomen.

Wat te doen bij een puistje?

Dermatoloog Philippe Deshayes legt uit waar puistjes vandaan komen en waarom je er niet met je handen aan moet komen. Ook geeft hij advies over hoe je deze onzuiverheden kunt voorkomen.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

De oplossing van Vichy

 • Verfraaiende verzorging tegen onzuiverheden - Vichy Normaderm

  NORMADERM

  Corrigerende Verzorging Tegen Onzuiverheden

  Dagcrème

  Ontdoet de huid dag na dag van onzuiverheden, zelfs terugkerende. De huid is zichtbaar stralender.

 • Meest gelezen

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Expert talk

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

  Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

  Lees het artikel

  Wat is collageen?

  Ingrediënten

  Wat is collageen?

  Collageen is het belangrijkste eiwit in je lichaam. Maar wat doet het en waarom is het zo belangrijk? Vichy vertelt je alles over collageen.

  Lees het artikel

  go to top

  Skinconsult

  HUIDVEROUDERINGSALGORITME 
  ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN

  1 minuut
  om uw huid
  te analyseren

  Neem
  een selfie

  Vul uw 
  profiel in

  Ontvang uw persoonlijke huidadvies

  Fijne lijntjesJe sterkte
  Rimpels
  onder het oog
  Je prioriteit
  Gebrek aan
  stevigheid

  Ontdek
  skinconsultai

  circle1circle2circle3circle4