OK

OKCancel

Thank you

Close

Esthetische behandelingen van acne-littekens

Acne-littekens bestaan in verschillende soorten en maten en kunnen een grote invloed hebben op de staat van de huid maar ook op het zelfvertrouwen. Dermatoloog Jerry Tan bespreekt de mogelijke behandelingen.

Wat zijn acne-littekens?

We onderscheiden twee soorten acne-littekens. De meest voorkomende zijn atrofische littekens die ontstaan door afname van het huidvolume. Hypertrofische littekens worden juist gekenmerkt door een toename in huidvolume en zijn vaak dikke oneffen bobbeltjes die kunnen jeuken en gevoelig kunnen zijn.

Welke mogelijkheden zijn er om atrofische littekens te behandelen?

Welke behandeling gekozen wordt, hangt af van de omvang, de maat en de vorm van de atrofische littekens. Een eerste mogelijkheid is om het huidvolume te laten toenemen. Voor littekens die klein tot medium zijn, richt dit soort behandeling zich meestal op het bevorderen van de collageenproductie door middel van topische behandeling op basis van retinoïden of zelfs vitamine C. De collageensynthese kan ook verhoogd worden door microverwondingen. Er zijn verschillende technieken zoals peelings, microdermabrasie, micropunctie en ablatieve of non-ablatieve laserbehandelingen. Deze behandelingen stimuleren de huid om te helen door nieuw collageen te vormen. Ook kan er weefsel aangevuld worden door hyaluronzuur of andere opvullende substanties te gebruiken. Een andere behandeling, die vooral bij diepere atrofische littekens wordt toegepast is subcisie, waarbij de vastgegroeide weefselbanden worden losgemaakt zodat de kuiltjes omhoogkomen. Tot slot kunnen littekens ook nog operatief verwijderd worden: de imperfectie wordt dan gesloten met behulp van huidlijm of hechtingen.

Welke mogelijkheden zijn er om hypertrofische littekens te behandelen?

Bij minder ernstige gevallen kan een littekencrème of occlusieve therapie uitkomst bieden. Hierbij worden littekens afgesloten met bijvoorbeeld siliconenpleisters of -patches om het littekenoppervlak zachter te maken. Ook topische corticosteroïden kunnen nuttig blijken. Bij de ernstigere gevallen kunnen cortisone-injecties in de littekens ervoor zorgen dat de littekens soepeler en fijner worden. Bij grote en volumineuze hypertrofische littekens kan gedacht worden aan operatieve verwijdering, gevolgd door een cortisone-injectie om te voorkomen dat tijdens het wondherstel opnieuw een verdikking optreedt.

Ontdek welke verzorging voor uw huid geschikt is, doe de diagnose voor de onzuivere huid.
Kijk voor meer informatie en artikelen over de onzuivere huid.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

De oplossing van Vichy

Meest gelezen

Expert talk

De symptomen van de overgang in het lichaam en op de huid

Tijdens de menopauze is ons lichaam aan het veranderen, een onvermijdelijk feit. Ons figuur, ons haar, onze huid, alles aan ons uiterlijk lijkt ineens snel te verouderen. De overgang wordt ook wel ‘de tweede fase in ons leven’ genoemd. De impact daarvan reikt verder dan alleen de vruchtbaarheid. Al die veranderingen zijn niet levensbedreigend, maar ze zijn soms moeilijk te accepteren.

Lees het artikel

go to top