OK

OK Cancel

Thank you

Close

Esthetische behandelingen van acne-littekens

Wanneer je veel last hebt van acné, of vroeger acné gehad hebt, dan is het goed mogelijk dat je nu ontsierende littekens over hebt gehouden aan deze huidaandoening. Acnélittekens kunnen voorkomen in verschillende soorten en maten, sommige zijn te herkennen als een plekje op je gezicht, maar andere littekens kunnen een grote invloed hebben op het uiterlijk van je huid en je zelfvertrouwen. Dermatoloog Jerry Tan bespreekt de mogelijke behandelingen voor acnélittekens.

Wat zijn acné-littekens?

Als je last hebt van acné kunnen de vele ontstekingen in je huid ervoor zorgen dat er littekens achter blijven. Als je behandeld bent voor acné of je acné voorbij is, word je hier aan herinnert door rode vlekken, donkere vlekken en littekens. De eerste twee verschijnselen verdwijnen geleidelijk wel, maar de littekens kunnen een leven lang je huid ontsieren. De ernst van je littekens hangt af van de mate van de ontsteking in je huid. Littekens als gevolg van acné kunnen in verschillende varianten optreden, maar de meest voorkomende zijn atrofische littekens. Atrofische littekens zien eruit als kleine putjes in de huid, in de meeste gevallen is de huid dan niet goed hersteld. De huid is hier dun en kwetsbaar en komt vooral voor op het gezicht. Deze littekens worden vooral veroorzaakt door acné en waterpokken. Een andere vorm van littekens noemen we ook wel hypertrofische littekens. Deze littekens zijn te herkennen als een bultje doordat veel littekenweefsel zich heeft ontwikkeld. Als je veel acné op dezelfde plek hebt, kunnen deze littekens zich vormen tot één groot litteken. Gelukkig komen deze littekens vooral voor op de borst, de rug en de nek en niet zo veel in het gezicht.

Welke mogelijkheden zijn er om atrofische littekens te behandelen?

Welke behandeling gekozen wordt, hangt af van de omvang, de maat en de vorm van de atrofische littekens. Een eerste mogelijkheid is om het huidvolume te laten toenemen. Voor littekens die klein tot medium zijn, richt dit soort behandeling zich meestal op het bevorderen van de collageenproductie door middel van topische behandeling op basis van retinoïden of zelfs vitamine C. De collageensynthese kan ook verhoogd worden door microverwondingen. 


Er zijn verschillende technieken zoals een peeling, microdermabrasie, micropunctie en ablatieve of non-ablatieve laserbehandelingen. Deze behandelingen stimuleren de huid om te helen door nieuw collageen te vormen. Ook kan er weefsel aangevuld worden door hyaluronzuur of andere opvullende substanties te gebruiken. 


Een andere behandeling, die vooral bij diepere atrofische littekens wordt toegepast, is subcisie, waarbij de vastgegroeide weefselbanden worden losgemaakt zodat de kuiltjes omhoogkomen. Tot slot kunnen littekens ook nog operatief verwijderd worden: de imperfectie wordt dan gesloten met behulp van huidlijm of hechtingen. Echter kan het wel zo zijn, dat hierdoor een nieuw litteken ontwikkelt. 


Het inspuiten van huidfillers kan ook helpen om acné-littekens te verminderen, maar de resultaten laten wel wat te wensen over.

Welke mogelijkheden zijn er om hypertrofische littekens te behandelen?

Bij minder ernstige gevallen kan een littekencrème of occlusieve therapie uitkomst bieden. Hierbij worden littekens afgesloten met bijvoorbeeld siliconenpleisters of -patches om het littekenoppervlak zachter te maken. Ook topische corticosteroïden kunnen nuttig blijken. Bij de ernstigere gevallen kunnen cortisone-injecties in de littekens ervoor zorgen dat de littekens soepeler en fijner worden. Bij grote en volumineuze hypertrofische littekens kan gedacht worden aan een behandeling aan de hand van operatieve verwijdering, gevolgd door een cortisone-injectie om te voorkomen dat tijdens het wondherstel opnieuw een verdikking optreedt.

Hoe kan je acné-littekens voorkomen?

Acné is een serieuze huidaandoening die niet alleen ontsierend is, het kan ook een behoorlijke psychische dreun opleveren. Het is daarom belangrijk dat je acné probeert tegen te gaan, voordat je last krijgt van littekens die zich gaan vormen in je gezicht. Het is belangrijk dat je de huid goed reinigt om verstopte poriën zoveel mogelijk te voorkomen. De Normaderm productlijn van Vichy biedt een gerichte verzorging tegen onzuiverheden bij de vette huid en met de Vichy Hyaluspot kunt u opkomende onzuiverheden direct aanpakken. Ga op zoek naar verzorgingsproducten die hyaluronzuur of salicylzuur bevatten.

Verder zijn er ook medicijnen die je kunt gebruiken bij de behandeling van acné. Benzoylperoxide is een veelgebruikt medicijn dat kan helpen tegen milde vormen van acné en is zonder recept verkrijgbaar. Heb je een ernstige vorm van acné dan is het beter om direct in behandeling te gaan bij een dermatoloog. De behandeling van acné richt zich bij de dermatoloog met name op het voorkomen van littekens. Samen met de dermatoloog kan je het beste ontdekken welke behandeling voor jouw vorm van acné het beste is. Ontdek welke verzorging voor je huid geschikt is en doe hier de diagnose voor de onzuivere huid.

Meer weten? Kijk hier voor meer informatie en artikelen over de onzuivere huid.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtsbijzijnde apotheek.

De oplossing van Vichy

 • Verfraaiende verzorging tegen onzuiverheden - Vichy Normaderm

  NORMADERM

  Corrigerende Verzorging Tegen Onzuiverheden

  Dagcrème

  Ontdoet de huid dag na dag van onzuiverheden, zelfs terugkerende. De huid is zichtbaar stralender.

 • Meest gelezen

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Expert talk

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

  Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

  Lees het artikel

  Wat is collageen?

  Ingrediënten

  Wat is collageen?

  Collageen is het belangrijkste eiwit in je lichaam. Maar wat doet het en waarom is het zo belangrijk? Vichy vertelt je alles over collageen.

  Lees het artikel

  go to top

  Skinconsult

  HUIDVEROUDERINGSALGORITME 
  ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN

  1 minuut
  om uw huid
  te analyseren

  Neem
  een selfie

  Vul uw 
  profiel in

  Ontvang uw persoonlijke huidadvies

  Fijne lijntjesJe sterkte
  Rimpels
  onder het oog
  Je prioriteit
  Gebrek aan
  stevigheid

  Ontdek
  skinconsultai

  circle1circle2circle3circle4